Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 16:59 Podkręcanie procesora w PlayStation
Poradnik jest pisany na bazie tego z PSX dev. Użyte obrazki również są z tamtąd.
Wstęp:
Procesor [MIPS R3000] w PSX / PsOne taktowany jest szybkością 33,8mhz. Pozostałe podzespoły natomiast (GPU - procesor graficzny [graphics processing unit] 33,8 Mhz oraz SPU- procesor dźwiękowy [ Sound Processing Unit ] z 25Mhz. Kazdy z tych procesorow jest koordynowany przez Clock Chip, który wysła sygnały to kazdej kości [CPU / GPU/ SPU] z odpowiednia częstotliwością. Ważną dla nas informacją, jest to że Clock Chip za pomocą 1 nóżki [PINa] wysyla sygnal do CPU i GPU o czestotliwosci 67Mhz ktory jest rozdzielany po drodze na 2 [ po 33,8Mhz dla kazdego z procesorow ]. Nasz cel: połączyć bezpośrednio stopkę [PINa] Clock Chipa o częstotliwosci 67Mhz pod procesor główny [CPU] dzieki czemu dostaniemy podwóną dawkę mocy [pełne 67Mhz].
Na początku musimy zidentyfikować procesor na płycie głownej. CPU zazwyczaj ma takie napisy na górze:
- CXD8606BQ / L9B0082
- CXD8606CQ / L9A0182
Teraz Musimy zidentyfikować Clock Chip na płycie: Jest to 8 nóżkowy czip, oznaczony jako 2294 / 1914 albo podobnie.
Teraz należy połączyć [zlutowac] miekkim kabelkiem [ oczywiscie z gumka ochronna ] 6 PIN Clock Chipa z 4 Pinem CPU
Ok, To wszystko. Teraz podłaczamy naszą konsolke do sieci i sprawdzamy czy działa
[Info]: Na konsolach z podkręconym procem mozna zauważyć dłuższe [ minimalnie ] wgrywanie sie danych.
[Uwaga]: Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność. Autor pomysłu jak i ja, nie biore zadnej odpowiedialnosci za uszkodzenia spowodowane niewłasciwym / nieumiejętnym podkręcaniem procesora PSXa.
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować.
_________________ hasło do moich uploadów: swiatpsx.pl
Trwa polonizacja Worms World Party (PSX)...
to co po go podkrecac skoro wolniej chodzi, napisales : " Na konsolach z podkręconym procem mozna zauważyć dłuższe [ minimalnie ] wgrywanie sie danych."
Szybszy procesor= wieksza moc obliczeniowa + wieksze zuzycie pradu . Sadze ze podkrecenie procka przyspiesza nieco obliczenia w psxie czyli wyswietlanie polygonow a wiec przeklada sie to na lepsza szybkosc dzialania gry. Wczytywanie gry trwa dluzej - czyt loadingi sa czasami dluzsze.
Ale niestety jest to tylko moja opinia, nie znalazlem jeszcze zadnych danych ktore to potwierdzaja.
mcmarycha, zależy. Jeżeli grasz w gry, które dużo liczą (czyt mają dużo obiektów 3D) to warto, poczekasz dłużej przy loadingu ale gra będzie płynniejsza. A jeśli nie masz takich gier to zostaw tak jak jest. Bo w grach 2D różnicy nie widać, ani w grach które mają mało obiektów trójwymiarowych. Na szybszym procesorze wstawki filmowe lepiej działają. Nie widać przeskoków klatek.
ExGamer, szczerze mówiąc, to jest to operacja bardziej dla fanów "overclockingu". Większej różnicy to nie da, ale jak ktoś lubi to czemu nie... Chociaż ta kwestia loadingów. No i ryzyko, bo nie wiadomo czy coś się nie stanie. Tymbardziej że PSone (to tylko przykładowa konsola) grzeje się wystarczająco szybko, a jakby podkręcić procka to mogłoby to się odbić na temperaturze
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lip 2010 Posty: 372 Skąd: internet
Medale: Brak
2125 $
wykop.png Wysłany: Wto 17 Sty, 2012 13:27
xzer0 oczywiście z chęcią bym zrobił ale godzinę temu już wysłałem mojego psx'a, chyba że chciałby ktoś się zamienić za pegazusa obojętnie czy psx czy ps one byle by było sprawne i można było sprawdzić gry z inną taktownością procka
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
00
tomx1989 Retrogamer
Medale: Brak
701 $
wykop.png Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 14:05
Zrobiłem wszystko według tego poradnika i nic. Konsola działa tak samo, prędkość wczytywania gier jest też taka sama. Do przeróbki dodałem włącznik żeby lepiej było widać różnice ale żadnych nie widać Testowałem na kilku grach w tym drivera. Moim zdaniem jakiekolwiek różnice mogłyby być widoczne gdyby podkręcić procesor graficzny. Tak jak to jest w ps2 gdzie procesor jest ten sam jednak lepszy układ gpu zwiększa szybkość w niektórych grach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum