sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Joystick

tutaj możecie szukać wszelkiego rodzaju pomocy której nie znajdziecie w innych działach

Moderator: Moderatorzy

psitejszyn
-#

Joystick

Post autor: psitejszyn »

Nie wiem, czy temat był poruszany, przeszukałem cały net (google), lae nic nie znalazłem. Chodzi o to, że pożyczyłem od wujka na wakacje PS2. Mam także swoje PSX, ale, niestety, z zepsutym joyem. No i teraz nasuwa się moje pytanie - czy joystick z PS2 podłączony do PSX będzie normalnie działał?

A teraz jeśli nie: ściągam SPYRO 3 (moja ukochana gra), której ostatnio mi się nie udało przejść (zabezpieczenia, zerowanie jajek itp.). Mam nadzieję, że teraz trafiłem na wersję bez zapezpieczeń; czy gdy odpalę tego ściągniętego spyro na ps2 to będzie wszystko w porządku czy wystąpią jakieś komplikacje?

Za każdą odpowiedź serdecznie dziękuję.

Awatar użytkownika
Drakson
-#

Post autor: Drakson »

Niestety, ale pad od ps2 nie działa na konsoli PSX lub PsOne. Chodzi tutaj o system DS2 którego PSX nie wykrywa, jeśli chodzi o pada od PSX'a to ten działa na każdej konsoli ps2, lecz nie każdą grę obsługuje, ale to już całkiem inna bajka.
Co do Spyro, oczywiście jeśli tylko obraz nie jest uszkodzony(sprawdzić możesz programem Cdmage, poradnik tutaj :arrow: http://swiatpsx.pl/viewtopic.php?t=490 ) i nagrasz obraz gry zgodnie z poradnikiem :arrow: http://www.swiatpsx.pl/viewtopic.php?t= ... t=cuemaker oczywiście nagrywając grę na płytę CD (broń boże DVD), to powinno działać. Pod uwagę musisz jeszcze brać to czy konsola którą pożyczyłeś jest przerobiona i uruchamia kopie gier przeznaczonych na konsolę PSX, jeśli nie to niestety musisz zapomnieć o Spyro no chyba, że skorzystasz jeszcze z emulatora :)

psitejszyn
-#

Dziękuję za pomoc. No cóż, wypalam Spyro zgodnie ze wskazówkami, mam nadzieję, że pójdzie :) Jeszcze tylko 1 pytanie - czy ps2 przerobione na pirackie gry może odtworyć pirackiego psx'a, czy trzeba jakiejś osobnej modyfikacji?

I odnośnie joysticka - psx nie będzie wykrywał joya?

A emulator raczej odpada, bo ot nie to samo ;) Kto ma konsole to wie ;)

Awatar użytkownika
Drakson
-#

W kwestii przerabiania konsol, aż tak bardzo się nie znam, czytało się kiedyś trochę tu i tam i znam trochę teorię. Więc jeśli chodzi o przeróbki to zależy czy chip w konsoli twojego wujka uruchamia kopie gier z PSX'a. Kiedyś były chipy które nie uruchamiały żadnej kopii gier z "szaraczka" na ps2. Dziś już raczej większość chipów uruchamia gry z PSX'a na 2-jce. Zazwyczaj by uruchomić grę wystarczy 2x wcisnąć przycisk "reset", a konsola zacznie bootować kopię gry.

Tak jak już napisałem, PSX nie będzie wykrywał pada od konsoli ps2, zaś odwrotnie tak, czyli z PSX'a na ps2 owszem, chyba, że masz coś innego teraz na myśli w sensie "joy", to rozwiń bardziej tą myśl :) .
Co prawda to prawda, konsola ma to coś i nic tego nie przebije, ale lepiej jest pograć w ulubioną grę na czymkolwiek niż w ogóle ;)

psitejszyn
-#

Hmm... konsola to grubas, ale była kupiona niedawno, max 4 lata temu. Grę próbowałem odpalić, ale nie wchodziła. Za 1 razem wyskoczył browser kart pamięci, potem czerwone tło z napisem proszącym o wrzucenie właściwego dysku. No nic, spróbuję jeszcze z dwoma resetami, i najwyżej zostanie mi pecet. Dziękuję bradzo za pomoc!

matixzoim
-#

Post autor: matixzoim »

Heja, co wy tu gadacie o joyach PS2 na PSX?!?

Drakson jesteś w dużyyyym błędzie mój kolega i ja ostatnio graliśmy na PSX i on wziął pada PS2 tzn DS2 a ja miałem normalnego DS więc podpinam i wszystko wykrywało, ale na 1 porcie na drugim nie widział pada.
Translator z anglika na polski. Często korzystam z słownika ale nie gardzę pomocą.

Awatar użytkownika
kapcior7
-#
Kontakt:

Post autor: kapcior7 »

no lol. mi na 2 portach działają 2 pady od ps2 . Tylko tekken 3 nie chce sie odpalic jak są pady DS2 .......

co do konsoli nie masz przerobionej lub jak napisal darkston twó chip nie obsługuje "kopi zapasowych" gier na psx'a ...

Awatar użytkownika
Witold
-#

Post autor: Witold »

Drakson, masz w połowie racje. DS2 ma wibracje w PSX, lecz niestety działa tylko jeden silniczek(System DualShock 2 jest dziwny...)

psitejszyn, skorzystaj z poradnika mojego autorstwa o podkręcaniu lasera, bo na moje oko po prostu laser siada, a jakąś moc można jeszcze z niego wykrzesac :)

Awatar użytkownika
Drakson
-#

Nie wiem jak jest to teraz i z jakimi modelami konsol PSX pady ds2 funkcjonują, ale kilka ładnych lat temu, gdy podłączyłem pada od ps2 do PSX'a niestety nie chciał działać, mimo iż na ps2 działał idealnie. matixzoim czyli pady ds2 nie działają w 100% poprawnie z konsolami PSX, jeśli chodzi o twój przypadek i jak napisał kapcior7 nie działa mu gra Tekken 3 gdy ów pady są w portach, więc mojej racji trochę jest. Przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd, po prostu w moim przypadku nie działał ds2, być może przez kilka lat coś w tej kwestii się zmieniło ;)

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

ja bym się z tym podkręceniem lasera wstrzymał, gdyż jeżeli śmigają ci gry nagrane na dvd (ps2) to z laserem jest wszystko ok, a nawet więcej niż ok, gdyż do odczytu CD laser używa mniejszego napięcia niż DVD, tylko musisz "rozgryźć" czy przeróbka w twoim ps2 obsługuje kopie na psx, a do tego musisz ustalić jaki chip jest wlutowany w konsolkę lub próbować dwa razy reset , trzy razy reset itp.

tutaj masz instrukcję do mojej przeróbki RIPPER :arrow: http://www.swiatpsx.pl/viewtopic.php?p= ... ght=#10277
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

matixzoim
-#

Post autor: matixzoim »

Poniosło mnie ale przypominam sobie że moja konsolka 5502(jedna z kilku która ma złącze na przystawki((chodzi o model nie sztuke)) i tu mozna by uznać że mam przerabianą) ale to oryginał a i wibracje były wyczuwalne na obu silnickzach pada od PS2 :mrgreen: więc wiemy że PSX oryginalnie nie wiedzieć czemu czasem nie "znajdzie" pada od PS2 ale kilka razy popróbuj może go złapie :D aaa i`jeśli DVD ci ida "no-problem" to nawet nie próbuj podkręcać lasera ponieważ szybciej zakończysz jego żywot...
Translator z anglika na polski. Często korzystam z słownika ale nie gardzę pomocą.

ODPOWIEDZ