Ze względu na bieg wydarzeń związanych z moim PSX'em, zacząłem szukać zajęcia "zastępczego". Pierwszym krokiem, było od dawna odkładane przeze mnie złamanie Symbiana na mojej Nokii n73 (wbrew pozorom to bardzo proste). W związku z tym, postanowiłem w końcu poszaleć na mojej komórce i znalazłem dość pokaźną kolekcję Emulatorów na SymbianOS. Grałem w gry, z takich konsol jak np. Game Boy Advance (z GTA Advance na czele), Game Boy Classic oraz Color i przede wszystkim NES

1. vBoy - Emulator Game Boy/ Game Boy Color
2. vSun - Emulator SNES, czyli młodszego brata NES'a
3. vNes - Emulator NES, czyli najpiękniejsze wspomnienia powracają
4. vBag (znany jako vBagx) - Emulator Game Boy Advance. Pełna wygoda użytkowania, bez zacięć czy tym podobnych.
5. ScummVM - Emulator w sumie nie wiem czego, ale jest to związane z PC. Pamiętam jak pogrywałem w Day of The Tentacle, właśnie poprzez emulację tego "czegoś" na PC. Tutaj proszę, o informację na ten temat. Jeśli ktoś coś wie o ScummVM, to niech się podzieli ze mną informacjami.
6. EEMame - Najprawdopodobniej emulator Automatów do gier. Wiem tyle, że można pograć przez to w takie gry jak np. Mortal Kombat i Metal Slug. Tu także proszę o jakieś info.
7. PicoDrive - Emulator SEGI Genesis
Kilka słow o w/w emulatorach. Nie ze wszystkimi miałem okazję pracować, ale wiem, że vNes, vBoy, vSun, vBag są identyczne w obsłudze (wszystko jest takie samo, tylko emulują inną platformę). Płynność animacji i dźwięku w emulatorze vBag (GB Advance) jest naprawde porządna i nie ma się do czego przyczepić. Sam grałem w GTA Advance i naprawde jestem pod wrażeniem. Jeśli posiadasz Telefon z symbianem i chciałbyś pograć poprzez jakiś z tych emulatorów, to pisz śmiało. Posiadam wszelkie linki do w/w emulatorów, oraz gier na nie, a także z chcęcią pomogę ci złamać symbiana w 5 minut

Tymczasem dyskusję na temat mobilnej emulacji uważam za OTWARTĄ

Czekam na wasze opinie i informacje na ten temat