sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Problem z emulatorem NullDC 1.0.4

wszystko o wszystkim, odpoczynek

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jimm
-#

Problem z emulatorem NullDC 1.0.4

Post autor: Jimm »

Witam! Otóż mam pewien problem z emulatorem Segi Dreamcast, a jest nim NullDC 1.0.4. Nie jestem posiadaczem Dreamcast'a więc postanowiłem sobie zagrać na Emulatorze. Chciałem sobie pograć w Vigilante 8 2nd Second Offense, i problem w tym... gdy uruchamiam grę, czyli idę do File, Normal Boot i po wciśnięciu Normal Boot od razu wywala błąd ''Wyślij raport o błędach'', a w czarnym okienku pojawiają się dziwne informacje jakieś ''Expect in Block''. Wrzucę screena:
Obrazek

Widać jaki mam błąd. Tylko dziwne jest to, że gdy jest tak jak teraz na screenie, to normalnie dźwięki i muzyka z gry są :-| . Pomocy nie wiem co mam z tym zrobić, a naprawdę chciałem sobie pograć w Vigilante w wersji Dreamcast! Pomocy! :-(

Pozdrawiam! :-)

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

Post autor: DreamON »

Po pierwsze, grą którą zamierzasz sprawdzić na NullDC ukazała się także na PSX, jeśli nie przeszkadza ci prymitywna 32bitowa grafika z PlayStation to nie masz co sprawdzać wersji na Dreama. Po drugie, używasz emulatora w wersji SVN r37 która jest dosyć stara ma już 1,5 roku. Jeśli masz zamiar sprawdzić kilka innych fajnych gier na DC, to polecam użyć nowszej wersji NullDC, link do wszystkich potrzebnych plików dostaniesz na PW. Na stronie którą ci podałem znajdziesz dużo informacji o Dreamcaście, jak masz jakieś pytania to zadaj mi je tam.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

prymitywna 32bitowa grafika z PlayStation
Grabisz sobie DreamON, oj grabisz :mrgreen:
SCEE™

Awatar użytkownika
Jimm
-#

Do DreamON

Pobrałem NullDC ze strony, którą mi podałeś na PW. To jest bodajże NullDC r102 Naomi. Idę do File, Normal Boot, i muszę wybrać grę w formacie *.Ist, a w tamtym NullDC miałem do wyboru grę w formacie *.CDI, a akurat Vigilante 8 mam w formacie *.CDI. Gdy anuluję okienko z wyborem gry, wywala błąd ''Wyślij raport o błędach''.

PS. Skąd wziąć gry na DC w formacie *.Ist?

tomx1989
-#

Post autor: tomx1989 »

DreamON pisze: prymitywna 32bitowa grafika
Czyli wszystkie pecetowe gry też są prymitywne? :-P Bo wszystkie są pisane pod 32bity. Ilość bitów oznacza tylko długości szyny danych w procesorze. A karta graficzna jest w stanie wyświetlić 24 bity czyli 16mln kolorów.
Sega Mega Drive VA4
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB
PS4 CUH-1216 500GB

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

@Kuboos123, ściągnąłeś emulator w wersji NAOMI (automat arcade), musisz ściągnąć ten normalny, który znajduje się dokładnie nad NAOMI. Zwykły NullDC który emuluje Dreamcasta obsługuje pliki *.cdi oraz *.gdi. Nie zapomnij zainstalować zainstalowć Visual C 2010 i DirectX które znajdziesz w tym samym temacie.

@tomx1989, byłem mocno podpity jak to pisałem, teraz jak to czytam to chyba chodziło mi o 32bitową konsolę - PSX'a. Chyba z 15 minut to musiałem pisać, są przecinki i nie ma błędów ort. ;-p

Awatar użytkownika
Jimm
-#

OK. Uruchomiło się. Tylko że jest kolejny problem, na początku wszystko ładnie się uruchamia: logo DC, początek gry, ale potem jest problem. Gdy mam wcisnąć ''Start'' w grze Vigilante 8 to nie mogę! Po prostu go nie ma. A w czarnym okienku znowu pojawiają się dziwne informacje i jest ich cała kupa! I tak za każdym razem!
Obrazek

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

Wydaje mi się że możesz mieć uszkodzony obraz, skoro w okienku konsoli cały czas wyświetla się komunikat 'Sector Read Error!'. Ściągnij sobie ten obraz, wszystkie releasy DC Res są najlepszej jakości, nie posiadają błędów.

Kod: Zaznacz cały

560mb, bez hasła
http://rapidshare.com/files/235916032/vig8_dcres.part1.rar
http://rapidshare.com/files/235965032/vig8_dcres.part2.rar
http://rapidshare.com/files/235880274/vig8_dcres.part3.rar
Druga sprawa, mogą być problemy z kompatybilnością w NullDC (baaardzo w to wątpię, ale istnieje taka możliwość). Możesz sobie ściągnąć moją paczkę emulatorów i spróbować odpalić grę. Regulamin zabrania podawania linków do polskich stron, więc wpisz sobie w google: Dreamcast_Emu_Pack_2011-SSS, powinnino ci wyskoczyć kilka linków.

EDIT :[/color]
Ściągnąłem ten obraz, wszystko działa OK na emulatorze NullDC :mrgreen: . W menu głownym są drobne problemy z grafiką, ale w samej grze na arenie gdzie walczysz z autami wszystko działa jak należy.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez DreamON, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jimm
-#

Sorry że znowu cię męczę ja tam się nie znam na tym, ale mam kolejny problem. Znowu się coś spieprzyło! Teraz jak uruchamiam tego samego NullDC. Na początku ładnie piknie normalnie pojawia się logo DC, potem jakieś info o Sega jak zawsze, ale jak to info zniknie to zamiast gry pojawia się czarny ekran i w okienku jakieś errory nie errory jakieś ''Opcody'' sam nie wiem co to jest. Również na emulatorze ePSXe wywalały mi nie raz jakieś Opcody.
Obrazek

Jak w końcu zrobić aby wszytko było git dobrze! Mam zainstalowanego C++ 2010, oraz DirectX9 tego co mi dałeś na PW. Szczerze powiem że moja cierpliwość do tego całego NullDC już się kończy! :-?

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

Podaj swój konfig peceta: procesor, karta graficzna, ram. Być może to tutaj tkwi problem, bo w oknie konsoli wywala ci jakieś błędy z shader 3.0 i dynarec. Czyli coś ze sprzętem. Osobiście nigdy nie miałem problemów z nullDC, bardzo łatwy i intuicyjny emulator...

Spróbuj może jeszcze tego emulatora, troszkę nowsza wersja od tej którą ci podałem na PW.

Kod: Zaznacz cały

http://www.multiupload.com/6B7QMYNXK0
Btw: Próbowałeś odpalić obraz DC Res, który wkleiłem wyżej, czy nadal na tym starym odpalasz emulator? Tutaj masz dowód że wszystko działa OK - http://youtu.be/rjW62UPWuSg . Jak będziesz miał nadal problemy to pisz śmiało ;-)

Awatar użytkownika
Jimm
-#

System:

Microsoft Windows XP
Home Edition
Wersja 2002
Dodatek Service Pack 3

Komputer:

Intel(R) Core(TM)2 CPU
6320 @ 1.85GHz
1.87 GHz, 2,00 GB RAM

Tak, odpalałem na tym nowym DC RES.

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

Masz dobry procesor, dwa rdzenie po 1,8 GHz, napisz jeszcze jaką masz kartę graficzną.

Awatar użytkownika
Jimm
-#

NVIDIA

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

Tak, ale jaki model, ile pamięci w karcie graficznej? To jest istotna sprawa, trzeba sprawdzić jakie shadery obsługuje. Twoja karta musi mieć co najmniej 128 MB ram i obsługę Shader 3.0

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Ale jaki model i ile pamięci...

@DreamON - 128mb i shader 3.0 ?! Znajdź mi kartę która ma 128mb i obsługę pixel i vertex shaderów w wersji 3.0 to pogadamy :mrgreen:

Poza tym po co aż shadery 3.0 do DeCeka ?
Ostatnio zmieniony czw 22 gru, 2011 19:33 przez Quake96, łącznie zmieniany 1 raz.
SCEE™

ODPOWIEDZ