Nigdy nie słyszałem o wyświetlaczu, nawet nie wiem jakie by to miało mieć zastosowanie w DC. Może tylko dla upiększenia konsoli? Jeśli chodzi o sprzętowe mody to jest ich kilka, ale raczej nie znajdziesz ich po polsku, bo strona którą ci podałem jest jedyną jeszcze aktywną o tematyce DC. Jak tam czegoś nie ma, to nie znajdziesz tego nigdzie po polsku (jest jeszcze DCFans, ale ta strona jest martwa od 2005).
Z modów mogę wymienić:
•
Free Region - konsola czyta oryginalne GD-Romy z każdego regionu. Piraty są pozbawiony tej blokady. Cała operacja jest całkiem łatwa, sprowadza się do przylutowania kilku kabelków do płyty głównej.
•
Dual Bios - to samo zastosowanie co w poprzednim modzie, ale znacznie lepsze. Możesz wgrać sobie dodatkowy bios (najlepiej ten z
DeV-Kita, ponieważ jest region free). Przełączasz się miedzy biosami za pomocą
switcha. Do tego moda potrzebna będzie dodatkowa kość flash, którą lutujesz na miejsce starej kości z biosem.
•
VGA Mod - Do uzyskania w grach rozdzielczość 640x480. Większość gier wspiera VGA, te które nie wspierają można wymusić za pomocą programów. To jest najtańsze rozwiązanie, bo oryginalne VGA Boxy dla Dreamcasta, kosztują między 100 a 150 złotych. Całkiem drogo ... koszt VGA moda zamyka się w 40 PLN.
•
USB Mod - Nie znam dokładnego zastosowania, bo wszystko jest napisane po angielsku, przez Polaka na dodatek, autora emulatora Makaron ;
-). Więcej info tutaj -
http://dknute.livejournal.com/25454.html . Kiedyś do niego pisałem, ale to było dawno temu i nie pamiętam zastosowania, ale to raczej było dla zaawansowanych, coś związanego z odczytywaniem danych przesyłanych przez DC na PC.
•
Battery Mod - Dreamcast posiada wbudowany akumulator który podtrzymuje datę / godzinę biosu, tak to
wygląda (duża okragła bateria). Z czasem taki akumulator może się zużyć, pamiętajcie że ta konsola powstała w 1998 roku, nic nie trwa wiecznie ; ]. Mój akumulator na szczęście żyje. Istniej możliwość podłączenia akumulatorków AA, takich jakich używamy do myszek czy cyfrówek. Karty pamięci czyli VMU też można przerobić na baterie AA. Mała uwaga: osoby które nie miały nigdy kontaktu z Dreamcastem a się pewnie dziwią, że Dreamcast wykorzystuje baterie do kart pamięci. To jest tylko opcjonalne, służą tylko dla mini gierek.
•
SD Cad Mod - Wewnętrzny czytnik kart pamięci SD. Jedna z najlepszych modyfikacji Dreamcasta, która pozwala odtwarzać gry nie jak to zwykle się odbywa- z czytnika, a z kart pamięci. Nie każda gra obsługuje dobrze takie karty (prędkosć odczyta mniejsza jak w czytniku GD), ale dla emulatory czy gry homebrew bardzo dobrze sobie z tym radzą.
•
Hybryda SDL+VGA - Zewnętrzny czytnik SD + VGA Mod, wszystko w jednym pudełku. Nie wymaga rozkręcania DC i grzebania w płycie głównej. Trochę trudniejszy mod, ale o wiele bardziej praktyczny.
To są nie wszystkie modyfikacje, na pewno znajdzie się jeszcze kilka, na razie tylko pamiętam o tych opisanych wyżej. Jak sobie przypomnę o czymś do zrobię edycję posta. Pamiętajcie że to nie hardware a software modów jest najwięcej na DC, ale to już opiszę innym razem.
Dreamcast Lives 4 Ever!.
[center]

[/center]