[center]Tombi/Tomba ! - Recenzja[/center]
[center]Kolejna recenzja, a co za tym idzie kolejny brak pomysłu na zaczęcie lektury.
W dzisiejszym dniu przyszło mi, któryś raz z kolei zrecenzować bliską mi podczas okresu dzieciństwa platformówkę.
Kiedyś, gdy byłem jeszcze brzdącem mój brat zagrywał sobie w Demo Tombi.
Ja, wtedy bałem się game overa, a bardziej napisu kończącego demówkę (wiem, że to dziwne).
Więc mój bracik na złość zawołał mnie do pokoju.
Spytałem się , wtedy czy gra w Tombi.
On oznajmił, że nie, więc ja wielce uradowany wszedłszy do pokoju kątem oka spojrzałem na ekran telewizora.
Niestety zobaczyłem to, co nie chciałem zobaczyć.
Szybko uciekłem z pokoju z głośnym krzykiem...
Tombi to "wesoła" platformówka 2D z niekiedy występującymi elementami 3D.
Za dużo fabule powiedzieć nie mogę, tyle tylko, że podczas gry kierujemy losami pewnego chłopca odzianego w śmieszne spodenki oraz posiadającego na głowie różowe, równie śmieszne włosy.
W pierwszej kolejności należy wspomnieć o warstwie muzycznej. Melodia towarzysząca nam podczas wędrówki przez bajkowy świat jest bardzo sympatyczna lecz po pewnym czasie się znudzi i potrafi zirytować.
O dźwiękach możemy powiedzieć, że są po prostu oryginalne. Dla mnie zupełna porażka, to odgłosy podczas rozmowy dialogowej, niestety tylko jedno słowo mi przychodzi do głowy - żal.
Ogólnie nie jest najgorzej, ale zdecydowanie mogło by być lepiej.
Następną sprawą jest sterowanie. Jest ono wyjątkowo wygodne lecz czasami przyciski mogą się mylić, zwłaszcza w menu ekwipunku mi.n zatwierdzając przedmioty o, których mowa będzie poniżej
Ekwipunek dzieli się na 3 części
1.Ofensywną czyli zasoby posiadanych broni
2.Odzieżową czyli ubrania
3."Itemkową" czyli przedmioty najczęściej jednorazowego użytku stosowane w zależności od danej sytuacji
Na pierwszą grupę dzielą się mi.n:
standardowa broń czyli kula "łańcuchowa", bumerangi oraz inne weapony
Drugą grupę reprezentują najczęściej kolorowe spodenki. Żałożone przez właściciela działają specjalnie np. poprawiają szybkość lub pozwalają skakać dłużej
Zaś z trzeciej grupy rozróżnić możemy:
Różnego rodzaju jedzienia np. grzybki zwiększające HP, pióra teleportacyjne, klucze i innego rodzaju rzeczy potrzebne na jedną chwilę
Grafika jak grafika, za 2D nie mogę postawić wyżej niż 5. 3D polega w tej grze na tym, że ujęcie kamery się zmienia i widok powstaje np. taki jaki występuje w Crashu
Podsumowując - Tombi ! jest grą ciekawą na swój sposób, może nie napisałem o niej za dużo, ale lepiej ją samemu sprawdzić, bo jest ona dosyć ciekawa i z pewnością nie pożałujecie pogrania w nią mimo kilku wad[/center]
Ocena - 6/10
+ Sterowanie, Humor, Ekwipunek, Ciekawość, Grywalność
- Muzyka, Czasami Nuży, Nie uporządkowane questy
[center]Blaevy[/center]