Pomysły przyszłości Świata PSX
Moderator: Moderatorzy
Pomysły przyszłości Świata PSX
Chciałbym abyście podawali tutaj swoje marzenia, sugestie, pomysły dotyczące naszego własnego świata PSX, niekoniecznie te realne do spełnienia Ale kto wie, może kiedyś przynajmniej część naszych wyobrażeń uda się zrealizować..
Od siebie napisze kilka propozycji.
Czymś bardzo realnym jest wprowadzenie bardziej zaawansowanej listy gier z możliwością swobodnego dodawania, klasyfikacją z możliwością wyboru wg gatunku, litery itd., z pokazywaniem ostatnio dodanych, najpopularniejszych, ilości kliknięć, miniaturę okładki gry itp.
Coś na co wpadłem patrząc na coraz większą ilość kopiowanych całych wrzutów z różnych warezów jest nieco mniej realne ale ambitne Otóż opisy gier, screeny i inne informacje o grach bierzemy z popularnych serwisów bo innego sposobu nie widzimy. To jest jasne i powszechne. Ale gdyby tak stworzyć grupę recenzentów, osób robiących własne screeny ze znakiem wodnym Świata PSX i innych osób zajmujących się techniczną jakością wrzutów to naprawdę dodałoby profesjonalizmu stronie.. Jednak przeciwko temu pomysłowi jest wiele przeszkód. Jesteśmy zmuszeni o pozostanie jak by nie było w podziemiu co uniemożliwia nam zyskanie przychylności producentów gier Recenzenci nie mieliby zbyt wielu korzyści poza własną satysfakcją i szacunkiem innych ale czy to mało? A na nagrody w postaci oryginalnych gier, gadgetów itp nie pozwala budżet forum... to tyle z moich dzisiejszych marzeń.
Od siebie napisze kilka propozycji.
Czymś bardzo realnym jest wprowadzenie bardziej zaawansowanej listy gier z możliwością swobodnego dodawania, klasyfikacją z możliwością wyboru wg gatunku, litery itd., z pokazywaniem ostatnio dodanych, najpopularniejszych, ilości kliknięć, miniaturę okładki gry itp.
Coś na co wpadłem patrząc na coraz większą ilość kopiowanych całych wrzutów z różnych warezów jest nieco mniej realne ale ambitne Otóż opisy gier, screeny i inne informacje o grach bierzemy z popularnych serwisów bo innego sposobu nie widzimy. To jest jasne i powszechne. Ale gdyby tak stworzyć grupę recenzentów, osób robiących własne screeny ze znakiem wodnym Świata PSX i innych osób zajmujących się techniczną jakością wrzutów to naprawdę dodałoby profesjonalizmu stronie.. Jednak przeciwko temu pomysłowi jest wiele przeszkód. Jesteśmy zmuszeni o pozostanie jak by nie było w podziemiu co uniemożliwia nam zyskanie przychylności producentów gier Recenzenci nie mieliby zbyt wielu korzyści poza własną satysfakcją i szacunkiem innych ale czy to mało? A na nagrody w postaci oryginalnych gier, gadgetów itp nie pozwala budżet forum... to tyle z moich dzisiejszych marzeń.
Bardzo dobrym pomysłem było by wprowadzenie grupy recenzentów lub osób które dostarczały by okładek do gier,screenów itp...(Tak jak napisane powyżej)
A co do wyglądu forum to naprawdę jest ideałem,jest czyste przejrzyste i co najlepsze proste,a nie jak gdzie nie gdzie nasrane wszystkiego a na dodatek nie potrzebnego.
Myślę ze można by było poszerzyć dział Ps one bo właśnie o niej już świat zapomina a nie można do tego dopuścić bo w końcu to ona wszystko zapoczątkowała i należy jej się ta pamięć
Więc taki dział o Ps one poszerzyć dodać jakiś temacik napraw porad patentów i to dobra idea...
Dziękuje
A co do wyglądu forum to naprawdę jest ideałem,jest czyste przejrzyste i co najlepsze proste,a nie jak gdzie nie gdzie nasrane wszystkiego a na dodatek nie potrzebnego.
Myślę ze można by było poszerzyć dział Ps one bo właśnie o niej już świat zapomina a nie można do tego dopuścić bo w końcu to ona wszystko zapoczątkowała i należy jej się ta pamięć
Więc taki dział o Ps one poszerzyć dodać jakiś temacik napraw porad patentów i to dobra idea...
Dziękuje
Także mam pewnien pomysł mogący nieco ożywić SPSX. Ktoś żalił się, że 75% zawartości strony stanowią linki do gier. Dobrym rozwiązaniem byłoby zatem stworzenie debat, takich wojen dwóch gier tego samego gatunku. Jeśli trudo jest wam zobrazować moje słowa zarknijcie na vrp [paranormalne.pl] do działu debaty. Oczywiście model trzeba poddać wielu modyfikacjom, w tym celu potrzeba zebrać kilka mądrych głów.
Potrzebujemy:
*3 rzetelnych sędziów, dostosuwujących się do regulaminu debaty
*regulaminu debaty [mogę stworzyć]
*kompetentnych userów mogących uczestniczyć w konwersacji na poziomie [1st debata ma być przykładem dla przyszłych debatujących]
*odpowiedniego działu [trzeba najpierw dopracować nazwę, PS Wars lub coś podobnego]
*inne...
Na początek chciałbym poznać Wasze zdanie.
Potrzebujemy:
*kompetentnych userów mogących uczestniczyć w konwersacji na poziomie [1st debata ma być przykładem dla przyszłych debatujących]
*odpowiedniego działu [trzeba najpierw dopracować nazwę, PS Wars lub coś podobnego]
*inne...
Temat może założyć każdy ale jeśli chodzi o nowy dział to konkretnie co miałoby się w nim znajdować.. również jestem za tym by nie zanikała pierwsza wersja konsoli na naszym forum.hu6y pisze: Więc taki dział o Ps one poszerzyć dodać jakiś temacik napraw porad patentów i to dobra idea...
Dziękuje
Pomysł ciekawy, możesz go dopracować i wtedy jak już powstanie taki dział będziesz czuwał nad organizacją To na pewno rozrzuszy nieco forum i będzie dobrym urozmaiceniem. Czyli czekam na pełny regulamin, warunki itd.Cigaro pisze:Także mam pewnien pomysł mogący nieco ożywić SPSX. Ktoś żalił się, że 75% zawartości strony stanowią linki do gier. Dobrym rozwiązaniem byłoby zatem stworzenie debat, takich wojen dwóch gier tego samego gatunku. Jeśli trudo jest wam zobrazować moje słowa zarknijcie na vrp [paranormalne.pl] do działu debaty. Oczywiście model trzeba poddać wielu modyfikacjom, w tym celu potrzeba zebrać kilka mądrych głów.
Potrzebujemy:
*inne...
Od siebie mogę zaproponowac np. prosta nazwę "Wojny gier" i zwrócenie uwagi na to ile osób może brać udział w debacie tak żeby naprawdę było co poczytać
[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 16:07 ]
O, a moze dział Poradniki podzielić na kategorie Ogólne, PSX, PS2 itp. ?
[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 16:34 ]
Ewentualnie dodać do każdej kategorii konsoli dział poradniki, a ten główny pozostawić na pozostałe.. jak myślicie?
- OldShatterhand
z tym dzialem debata to bardzo dobry pomysl jakby braly w niej udzial gry ktore znam i gralem to bede mogl rozmawiac.
Ja bym proponowal zeby do tematow z linkami do sciagniecia userzy dodawali tez przekierowanie do tematu w ktorym mozna rozmawiac o tej grze.
Czyli np. Crash
recenzje
linki(RS Mu itd.)
i na samym dole ten link do konwersacji (czyli tam www.swiatpsx.pl/viewtopic...)
Byloby to ulatwienie dla uzytkownikow ktorzy nie grali w ta gre bo beda mogli sobie wejsc szybko i poczytac opinie innych ludzi dot. tej gry. Co wy na to?
A z tymi poradnikami to co ci chodzi? bo sa juz te dzialy, wiec nie kapuje
Ja bym proponowal zeby do tematow z linkami do sciagniecia userzy dodawali tez przekierowanie do tematu w ktorym mozna rozmawiac o tej grze.
Czyli np. Crash
recenzje
linki(RS Mu itd.)
i na samym dole ten link do konwersacji (czyli tam www.swiatpsx.pl/viewtopic...)
Byloby to ulatwienie dla uzytkownikow ktorzy nie grali w ta gre bo beda mogli sobie wejsc szybko i poczytac opinie innych ludzi dot. tej gry. Co wy na to?
A z tymi poradnikami to co ci chodzi? bo sa juz te dzialy, wiec nie kapuje
Ocalić od zapomnienia PSX
Tematy z dyskusją o grach można dodawać już teraz, a żeby tworzyć taki kazdej grze do której są linki to nie wiem.. w wielu nic by nie było. Jednak jeśli takie tematy by się przyjmowały to link do nich można dodawać w dziale z linkami.
Nie ma działu z poradnikami zwiazanymi konkretnie np. z PSX, PSP itd. Dlatego albo podziele ogólny dział albo dodam do każdej kategorii oddzielny.
Nie ma działu z poradnikami zwiazanymi konkretnie np. z PSX, PSP itd. Dlatego albo podziele ogólny dział albo dodam do każdej kategorii oddzielny.
Co do mojej propozycji działu to:
To jakieś pożyteczne porady typu
>Czyszczenie lasera
>Konserwacja
>Porady na temat dbania PlayStation One.
>Oferty sprzedaży by mogły być jakiegoś sprzętu związanego z PSX (chociaż takie coś już jest )
>Przydatne schematy [ Przerabianie itp : ) ]
>Sama naprawa itp
Chodzi głownie o to co powyżej napisałem no i chyba tyle :PPP
Dzięki
To jakieś pożyteczne porady typu
>Czyszczenie lasera
>Konserwacja
>Porady na temat dbania PlayStation One.
>Oferty sprzedaży by mogły być jakiegoś sprzętu związanego z PSX (chociaż takie coś już jest )
>Przydatne schematy [ Przerabianie itp : ) ]
>Sama naprawa itp
Chodzi głownie o to co powyżej napisałem no i chyba tyle :PPP
Dzięki
Regulamin w wersji BETA [czekam na uwagi, propozycje]:
1. "Wojna Gier" to prowadzona na poziomie debata, wymiana opini na temat danej gry. Dwóch przeciwników staje po stronie wybranego tytułu przedstawiając go w jak najlepszym świetle tak, aby zwykły użytkownik "ze śliną na ustach" na nowo odkrywał przyjemność płynącą z grania.
2. Każdego użytkownika obowiązuje regulamin forum w związku z tym nie wolno używać niestosownego słownictwa oraz okazywać brak kultury wobec innych.
3. Nie wolno kopiować całości jak i fragmentarycznej treści pracy osoby trzeciej. Dozwolone jest stosowanie cytatów, lecz nie one będą stanowić o wartości wypowiedzi.
4. Zabroniona jest edycja wpisu.
5. Każdy biorący udział w dyskusji ma obowiązek umieścić 3 wpisy na przemian user1, user2, user1 itd.
6. "Wojna" rozpoczyna się w momencie gdy obydwaj przeciwnicy okażą gotowość do walki, po wpisie opiekuna czyli w tym wypadku mojej osoby [Cigaro].
7. Czas na dodanie wpisu wynosi 7 dni. W przypadku opóźnienia użytkownik otrzymuje punkty karne, w najgorszym czasie zostaje zdyskwalifikowany. Czas zostaje naliczany od ostatnio dodanego wpisu, czyli wiadomości przeciwnika.
8. "Wojnę" ocenia sztab sędziów - wybranych osób przyznających punkty za każdy kolejny wpis. Punktacja wynosi po 10 za każdą wiadomość czyli maksymalnie 30 punktów od jednego sędziego, innymi słowy do 90 w całości. !!!Uwaga opiekun ma prawo przyznać do 10 punktów w przypadku niezwykle interesującej argumentacji zawodnika/ów, wówczas maksymalna liczba wynosi 100.!!!
9. W przypadku zerwania dyskusji [niestawienia się przeciwnika] użytkownik otrzymuje ostrzeżenie oraz odjęcie 50% $. Oczywiście możliwe jest zawieszenie "Wojny Gier" w przypadku podania sensownego powodu. Osoba która raz się wycofała, nigdy już nie otrzyma prawa do wystąpienia w zabawie.
10. Udział mogą brać osoby nie posiadające ostrzeżenia na swoim koncie będące zarejestrowane od minimum 30 dni.
Czas stworzyć schemat dodawania wpisów.
// Powinienem umieścić wiadomość w oddzielym temacie, oto i on Wojny Gier - dyskusja
1. "Wojna Gier" to prowadzona na poziomie debata, wymiana opini na temat danej gry. Dwóch przeciwników staje po stronie wybranego tytułu przedstawiając go w jak najlepszym świetle tak, aby zwykły użytkownik "ze śliną na ustach" na nowo odkrywał przyjemność płynącą z grania.
2. Każdego użytkownika obowiązuje regulamin forum w związku z tym nie wolno używać niestosownego słownictwa oraz okazywać brak kultury wobec innych.
3. Nie wolno kopiować całości jak i fragmentarycznej treści pracy osoby trzeciej. Dozwolone jest stosowanie cytatów, lecz nie one będą stanowić o wartości wypowiedzi.
4. Zabroniona jest edycja wpisu.
5. Każdy biorący udział w dyskusji ma obowiązek umieścić 3 wpisy na przemian user1, user2, user1 itd.
6. "Wojna" rozpoczyna się w momencie gdy obydwaj przeciwnicy okażą gotowość do walki, po wpisie opiekuna czyli w tym wypadku mojej osoby [Cigaro].
7. Czas na dodanie wpisu wynosi 7 dni. W przypadku opóźnienia użytkownik otrzymuje punkty karne, w najgorszym czasie zostaje zdyskwalifikowany. Czas zostaje naliczany od ostatnio dodanego wpisu, czyli wiadomości przeciwnika.
8. "Wojnę" ocenia sztab sędziów - wybranych osób przyznających punkty za każdy kolejny wpis. Punktacja wynosi po 10 za każdą wiadomość czyli maksymalnie 30 punktów od jednego sędziego, innymi słowy do 90 w całości. !!!Uwaga opiekun ma prawo przyznać do 10 punktów w przypadku niezwykle interesującej argumentacji zawodnika/ów, wówczas maksymalna liczba wynosi 100.!!!
9. W przypadku zerwania dyskusji [niestawienia się przeciwnika] użytkownik otrzymuje ostrzeżenie oraz odjęcie 50% $. Oczywiście możliwe jest zawieszenie "Wojny Gier" w przypadku podania sensownego powodu. Osoba która raz się wycofała, nigdy już nie otrzyma prawa do wystąpienia w zabawie.
10. Udział mogą brać osoby nie posiadające ostrzeżenia na swoim koncie będące zarejestrowane od minimum 30 dni.
Czas stworzyć schemat dodawania wpisów.
// Powinienem umieścić wiadomość w oddzielym temacie, oto i on Wojny Gier - dyskusja
- OldShatterhand
Modernizacja będzię postępować stopniowo, ale już teraz mam kilka uwag które warto zrealizować w przyszłości:
-rankingi gier takich jak GT1 lub GT2
-po za recenzjami można przygotować poradniki [z czasem mam nadzieję że przyłączy się do nas większe grono osób, stałych userów zainteresowanych długoterminową współpracą]
-strategie oraz furdki otwarte przez autorów gier pozwalające niebywale zwiększyć osiągnięcia
-zbiór save'ów z gier nie koniecznie 100% ale np. 25%, 50%, 75%, 100%. Nie każdy chce kilka razy zaczynać grę jeśli weźmiemy pod uwagę, iż początki są czasami naprawdę nurzące.
Pomysłów jest wiele pracy również, najbardziej brakuje nam chyba rąk do pracy.
-rankingi gier takich jak GT1 lub GT2
-po za recenzjami można przygotować poradniki [z czasem mam nadzieję że przyłączy się do nas większe grono osób, stałych userów zainteresowanych długoterminową współpracą]
-strategie oraz furdki otwarte przez autorów gier pozwalające niebywale zwiększyć osiągnięcia
-zbiór save'ów z gier nie koniecznie 100% ale np. 25%, 50%, 75%, 100%. Nie każdy chce kilka razy zaczynać grę jeśli weźmiemy pod uwagę, iż początki są czasami naprawdę nurzące.
Pomysłów jest wiele pracy również, najbardziej brakuje nam chyba rąk do pracy.
Ostatnio zmieniony czw 23 kwie, 2009 13:50 przez Pierce, łącznie zmieniany 1 raz.
- klocek1303
Admina jak matkę ma się tylko jednego .klocek1303 pisze:A ja bym proponował aby było 2 adminów to zawsze bylo by lepiej niz jeden ale to tylko drobna sugestia z mojej strony
Obecne rozwiązanie jest dobre. Obecność kilku adminów kojarzy się z małym profesjonalizmem. Admin -czyli osoba nadzorująca - admini czyli jak, jeden spogląda na ręce drugiemu? - to bez sensu
Pewnie jak strona się rozrośnie to LukasTe nominuje kilku modów - co byłoby logiczne, lecz admin wystarczy jeden. Na dodatek tak jest bezpieczniej dla forum.
- OldShatterhand
Moderatorzy oczywiście prędzej czy później będą nominowani na forum, a zależy to od aktywności użytkowników. Nie śpieszę się z tym bo chce by to była dobra decyzja i żeby moderatorzy naprawdę byli solidni.Cigaro pisze: Pewnie jak strona się rozrośnie to LukasTe nominuje kilku modów - co byłoby logiczne, lecz admin wystarczy jeden. Na dodatek tak jest bezpieczniej dla forum.
Aktualnie tak, wystarczy spojrzeć na regulamin. Jednak wraz z jednymi zmianami przychodzą kolejne i w jakiś sposób regulamin również będzie się przekształcał, jak dokładnie tego teraz nie jestem w stanie napisać.OldShatterhand pisze:A, jak by ktos dodal pod postem z linkami post z "recenzja" to uznacie za ostrzezenie?
- klocek1303