sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Rozpoznanie wersji konsoli...

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Rozpoznanie wersji konsoli...

Post autor: Quake96 »

Siemka. Patrzałem sobie po alledrogo, co ciekawego ludzie sprzedają (konsole PSX) i natknęłem się na aukcję z dwoma PSX SCPH-9002 (tak jak mój), z tym, że jeden to wersja B, a drugi C. Ot tak z ciekawości chciałbym wiedzieć jak sprawdzić jaką ja mam wersję (B czy C) i czym one się różnią. Czyżby nowszą wersją BIOS'u?

Z góry dzięki za pomoc ;)

EDIT: Już doszedłem, gdzie sprawdzić wersję (to ten trójkącik z Literką na naklejce z modelem). Moje pytanie do różnic nadal aktualne :)
SCEE™

Awatar użytkownika
Witold
-#

Post autor: Witold »

Strzelam, że chodzi o region, w którym były one sprzedawane.

Stąd taki pomysł, że takie coś było wykorzystane w konsolach NES. Mimo, że np. niemcy i anglia były w europie (teoretycznie jeden region), to w anglii były inne konsole, które na dodatek czytały inne wersje gier.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Dzięki Witoldzie za pomoc ;)
SCEE™

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

Post autor: DreamON »

Witold pisze:Strzelam, że chodzi o region, w którym były one sprzedawane.
Region rozpoznaje się po ostatniej cyfrze, czyli SCPH-1001.

- Jeśli znajdziemy 0 na końcu to mamy do czynienia z konsolą z regionu NTSC-J (Japonia) 1000
- 1 należy do NTSC-U (Ameryka) 1001
- 2 to nasz region PAL (Europa) 1002
- 3 to znowu NTSC-J (Azja, wszystkie kraje poza Japonią, zasilacz działa na inne napięcie) 1003

Litery A,B,C to po prostu rewizje, różnią się budową hardware. A to starsze modele, C to już nowsze. Btw: Wg wiki nie wyszła rewizja B modelu SCPH-9002, Quake96 mógłbyś podać linka do aukcji?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

DreamON, jemu chodziło nie o region NTSC czy PAL, tylko region regionu :P Czyli np. Konsola PAL była sprzedawana w całej europie, a te oznaczenia A,B,C to np. że jeden był sprzedawany w Niemczech, a drugi np. w Polsce. Co do linka to zaraz ci podam na PW :)

A co do tego co napisałeś to wiem, jaki region to jaka cyfra ;) Wiedziałem o tym już wcześniej.

EDIT: To gdzie w końcu znajduje się te oznaczenie na konsoli (A,B,C) bo znalazłem coś, ale nie wiem czy to na pewno, to czego szukam :)
Ostatnio zmieniony pt 22 kwie, 2011 10:43 przez Quake96, łącznie zmieniany 1 raz.
SCEE™

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

No to by wyjaśniało sprawę, jak wspomniałem 9002 to rewizja C. Fajnie jakby ktoś rozszyfrował te oznaczenia jak to nazwałeś 'region regionu'.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Tak nawiasem mówiąc, to dzięki DreamON, za pomoc ;) Tylko powiedz mi gdzie na konsoli rozpoznać jaka to "rewizja" :P
SCEE™

Awatar użytkownika
DreamON
-#
Kontakt:

Na pudle, obudowie konsoli, pod klapką na CD nie ma oznaczeń o rewizji, wydaje mi się że trzeba by zdjąć obudowę i sprawdzić czy na mobo nie ma takiego oznaczenia. Jeśli nie, to trzeba zaufać ludziom którzy redagowali angielski artykuł o PSX na wiki :-> .

Kod: Zaznacz cały

http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_%28console%29#Consumer_models

dusi007
-#

Post autor: dusi007 »

Jeśli konsola będzie w wersji NTSC-U to czy będzie czytać PAL?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Zależy czy jest przerobiona. Jeśli jest, to będzie czytać bez problemu. Zaś na nieprzerobionej konsoli, nie odpalisz gier w PAL
SCEE™

ODPOWIEDZ