sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Własna naprawa PSX oraz PsOne

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

SimonD
-#

Własna naprawa PSX oraz PsOne

Post autor: SimonD »

Witam. Jestem nowy w tym forum, chciałbym się tak szybko przedstawić jestem Szymon, lat 16, idę do technikum. Duża część dzieciństwa była związana z PlayStation i tak trafiłem na tą stronę szukając gier. Dobra teraz zacznę temat, dawno temu załatwiłem sobie za darmo PSX ( fat ) konsola się wyłączała średnio co 5-7 minut. Postanowiłem sam naprawić to cudo, więc rozkręciłem obudowę i przeczyściłem ją całą, obudowę umyłem mydłem pod wodą ponieważ był taki syf na niej aż się kleiła. I postanowiłem "podkręcić laser". Po tych operacjach konsola uruchamia się.
1. Czy to możliwe że przez "podkręcenie" lasera był problem z konsolą?
2. Czy nieumiejętne "podkręcenie" może mieć wpływ na problemy konsoli z odczytywaniem płyt?
3. Czy jest możliwość tanio zakupić laser.
Po tym zdarzeniu chciałem jeszcze raz "sprawdzić" środek konsoli i przypadkowo urwałem jedną lute od CHIPU, szczęście że zapamiętałem gdzie ta luta była umiejscowiona. Ale jedna była już wcześniej urwana.
1. Czy możliwe że przyczyną czarno-białego koloru w grach NTSC jest właśnie luta ( zdjęcie postaram się wysłać od pon. ponieważ konsola jest u szwagra. )
2. Czy jest może ktoś kto się zna i pouploadowaniu zdjęć mi pomoże?

Teraz opiszę konsolę PSOne, tą konsolę dostałem od znajomego za zamianę na kabel USB od SonyEricsoon'a. Twierdził że ją rzucał i kopał -_- Play po dokładnym wymyciu wygląda jak nowy. Ale konsola odpala tylko mam problem z kółkiem do płyt. Kółko się zablokowało i musiałem wyłamać część ponieważ śrubki blokowały obrót.
1. Czy jest możliwość "przeszczepienia" kółka od napędu z laptopa. *Zdjęcia na samym dole.
2. Czy muszę zmienić cały napęd?
3. Czy konsola wygląda na maltretowaną?

A teraz mam pytanie jeśli chodzi o wypalanie płyt, jaką firmę płyt polecacie? Ja używałem Verbatim ale nie zawsze działało. Oraz jaki program polecacie do wypalania gier? Użytkowałem NERO i opcję playstation ale często płyta się nie nagrywała. [[Jak "przeszczepie" kółko od laptopa to będę nagrywał od siostry ponieważ mój laptop to "próchno"]]

Musiałem przygarnąć konsole, chociażby miały tylko leżeć. Ale teraz chcę pograć w stare gry, powspominać sobie dzieciństwo.
Teraz przedstawię zdjęcie konsoli PSOne, oraz napędu konsoli i laptopa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

xzer0

Post autor: xzer0 »

Umiesz trochę lutować? Spróbuj sam to przylutować. Punkty w psx są dość duże. Przyczyną braku koloru w grach NTSC jest stary chip bez tej funkcji. Lecz jest na to rada. 1---> Color fix--- operacja polega na przylutowaniu kabelka od punktu A do B i czasami przerwania ścieżki 2----> Kupno kabla RGB. Kabel ten sprawia że nie tylko kolory wrócą, ale polepsza jakość obrazu. Co do kółka w ps one to od lapka raczej nie wejdzie, ponieważ (o ile mnie wzrok nie myli) ma metalową tulejkę. Spróbuj poszukać starego disc-man'a. Jak konsola dobrze czyta gry to nie podkręcaj. Ja podkręcam na rozebranej konsoli. Kręcę milimetrami trochę w lewo i prawo aż znajdę ten punkt. Laser raczej nie jest winny, może to jakieś zwarcie? W ps one napędu nie musisz zmieniać, tylko usuń pozostałości po kółku podważając go nożem. Czy laser sprawny okaże się po zamontowaniu kółka. Możesz pożyczyć kółko od psx'a. Dosuń nóż do bolca i delikatnie podważaj, aż "wyskoczy"

tomx1989
-#

Post autor: tomx1989 »

Nie używaj zwykłych verbatimów bo to kiepskie płyty, jak dla mnie to najlepsze są płyty Sony. Najlepszy program do wypalania płyt to Alcohol 120%. Konsola nie wygląda na maltretowaną :-P
Sega Mega Drive VA4
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB
PS4 CUH-1216 500GB

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Co do PSX'a to wyłączał Ci się z powodu zasilacza. Wiem, bo miałem to samo, ale mi się resetował... Podkręcałeś laser, więc jego żywotność się skróciła i nie spodziewaj się, że nie wiadomo jak długo podziała (choć zależy jak mocno kręciłeś). Co do chipa, jeśli nie znasz się na lutowaniu, to możesz zawsze zrobić to "domowym sposobem", choć musisz zrobić to dokładnie. A mianowicie, przykładasz kabelek do miejsca w którym był przylutowany. Teraz uważając by nie stykał się z innym miejscem, naklejasz na niego dokładnie taśmę izolacyjną. Ale musisz zrobić to tak, by kabelek się nie ruszał i nie przesunął podczas przyklejania. Ja tak naprawiałem jednego z PSXów i działa do dziś :) Oczywiście lepsze rozwiązanie to lutowanie, ale jeśli się nie znasz/nie masz odpowiedniego sprzętu, to lepiej zrobić to tak, niż spaprać konsolę :)

Podaj model swojego PSX'a, to powiem Ci czy możesz zrobić Color-Fix, czy zostaje tylko RGB. Model masz na naklejce, jest to oznaczenie SCPH-xxxx (gdzie x to cyfry)

Co do PSone... Konsola wygląda całkiem dobrze więc tym się nie przejmuj. Co do kółka to musisz najpierw pozbyć się resztki starego (wsadź pod nie płaski nóż i podważaj z odpowiednią siłą, uważając by nóż się nie ugiał/złamał, albo żeby nie odstrzelił w ciebie :) ). Kółko które pokazałeś niestety nie będzie pasować, bo ma metalowy pierścień wokół siebie. Jeśli masz więcej napędów od laptopów to szukaj, bo niektóre kółka pasują (sam mam kółko z laptopa w PSone i działa).

Co do wypalania, to jestem dokładnie identycznego zdania co mój poprzednik :)
SCEE™

LighT
-#

Post autor: LighT »

hmm a można gdzieś kupić te coś co jest na środku ? xd Z jednej strony mam połamane i płyty zbyt mocno nie trzyma.

Obrazek

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Popytaj po sklepach komputerowych. Powinni coś mieć. Ewentualnie wymień cały ten trzpień.
SCEE™

SimonD
-#

Dzięki wielkie za odpowiedzi . Jak dostanę z powrotem konsolę to napiszę wersję konsoli . Kółko chciałem od PC ponieważ w sklepie żądali 20 zł. Na allegro można kupić ale chciałem bez kosztów naprawić . A czy napęd od psx będzie odtwarzać na PSOne i odwrotnie? Co do lasera jak przestanie działać to kupię nowy chociaż pieniądze od sprzedaży xboxa360 chciałem przeznaczyć na netbook'a i PSP.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

SimonD pisze:A czy napęd od psx będzie odtwarzać na PSOne i odwrotnie?
Powiem tak... Napęd w PSone ma bardzo krótką tasiemkę lasera, wobec czego pasuje tylko do PSX'a o modelu SCPH-1002. Jeśli chciałbyś wsadzić do innego PSX'a musiałbyś dokupić przedłużkę lasera. Poza tym laser PSone ma trochę inny "szkielet" przez co musiałbyś dopasować go do PSX'a. Natomiast laser z PSX'a powinien pasować do PSone, lecz musiałbyś przelożyć szkielet lasera na ten z lasera PSone (szkielet to ten czarny plastik wokół całego mechanizmu lasera [nie samej soczewki] ).
SCEE™

SimonD
-#

Mam jeszcze jedno pytanie. Przełożyłem kółko z PSX do PsOne. Na początku ładnie chodziło ale teraz ciągle piszę abym wrzucił płytę formatu Playstadion. Może chodzi o to że jest stary chip? Jest to wersja scph-102 chip 0345 ( ma 8 pinów).

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Post autor: McMarycha »

Więc tak. Możliwe że żle wypalasz płyty, laser już pada albo włąśnie ten chip kuyp sobie chip o oznaczeniach 12c508a

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

12c508a t tylko oznaczenie chipa. Ważniejszy jest jego wsad. Teraz najlepszym chipem do One, jest "One CHIP". Zalecam lutowanie metodą "7 wire Stealth" ;)
SCEE™

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

No chyba napisałem że oznaczenia ? O.o
Zresztą kupuj taki chip jaki jest na allegro dla Ciebie każdy będzie dobry, no chyba ze posiadasz jakiś programator pamięci to wtedy sam sobie możesz taki chip zaprogramować

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Napisałeś, owszem, ale nie wspomniałeś, jaki wsad powinien mieć ;) A to ważne, bo można przez pomyłke kupić "czysty chip" ;P
SCEE™

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

No bez pzresady kolega chyba nie jest aż takim gapą :D

SimonD
-#

Podkręciłem laser do 13 i działają niektóre, co do wypalania to kuzyn przegrywał na Vernatimy ze starych które miały nawet po paręnaście lat. Muszę wypalić sobię Crasha na konkurs. ;p Chipa hmm... możliwe że kupię postaram się razem z kablem RGB.

ODPOWIEDZ