Hej, piszę na forum po raz pierwszy chociaż przeglądam je już od jakiegoś czasu.
Niedawno naszło mnie na stare gry i przypomniałem sobie o szaraku.Przerobiłem go chipem (nie jestem pewien jakim i czy mogę podać tutaj link do aukcji), psx jest sprowadzony z usa (NTSC U/C) , jego nr. SCPH-5501. Gry ntsc , pal oraz kopie zapasowe działają , jednak brakuję koloru w grach oraz muzyka czasami przycina. Z tego co pamiętam to kiedyś kolor uzyskiwałem podłączając konsolę poprzez odtwarzacz VHS , ale teraz nie mam takiej możliwości ^^.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Psx ntsc u/c , problem z kolorem i dźwiękiem
Moderator: Moderatorzy
Nie wspomniałeś o kilku ważnych elementach:
1. W jakich grach nie masz kolorów?? (PAL, NTSC czy wszystkie)
2. Jakiego kabla używasz? (Domyślam się, że oryginalny kabel SONY)
A więc, co do obrazu to powodów może być kilka, ja podam ci najprawdopodobniejszą teorię. Zapewne używasz kabla Sony (ten na 3 kabelki) i kolorów nie masz w żadnych grach. Dzieje się tak ponieważ twoja konsola nadaje sygnał w NTSC a twój TV na 99% pracuje w Systemie PAL. Przez to nawet gry PAL nie mają kolorów. Poprostu taki urok konsoli w NTSC. Jednak jest na to szybki i tani sposób. Kup kabel RGB a na pewno pomoże
Sam wczoraj pożyczyłem Org. Kabel SONY i w grach NTSC nie miałem kolorów. Za to mój kabel (RGB Scart) wyświetla wszystkie kolory i ZDECYDOWANIE POPRAWIA JAKOŚĆ OBRAZU. Także kupuj kabel RGB i ciesz się kolorami i 100 razy lepszą jakością. Od razu mówię, że takie kable możesz dostać w serwisach/sklepach z konsolami, ponieważ nawet kable od PS2 pasują, więc powinni mieć kable RGB. Jeśli nie dostaniesz to na Allegro jest tego pełno. Marką raczej się nie przejmuj, bo ja mam jakiś stary kabel RGB na którym nawet nie ma napisu jakiej jest firmy, a obraz jest miodzio.
Co do dźwięku, to sprawa jest prosta
Poprostu laserek już nie ten
. Spróbuj go wyczyścić (dokładniejsze poradniki znajdziesz na forum). Jeśli czyszczenie nic nie da to pozostaje ci już tylko wymiana.
PS: Jeśli dźwięk zacina ci też przy odpalaniu konsoli przy dźwięku startowym, to na pewno nie jest to laser.
W razie pytań pisz
Postaram się pomóc 
1. W jakich grach nie masz kolorów?? (PAL, NTSC czy wszystkie)
2. Jakiego kabla używasz? (Domyślam się, że oryginalny kabel SONY)
A więc, co do obrazu to powodów może być kilka, ja podam ci najprawdopodobniejszą teorię. Zapewne używasz kabla Sony (ten na 3 kabelki) i kolorów nie masz w żadnych grach. Dzieje się tak ponieważ twoja konsola nadaje sygnał w NTSC a twój TV na 99% pracuje w Systemie PAL. Przez to nawet gry PAL nie mają kolorów. Poprostu taki urok konsoli w NTSC. Jednak jest na to szybki i tani sposób. Kup kabel RGB a na pewno pomoże

Co do dźwięku, to sprawa jest prosta

PS: Jeśli dźwięk zacina ci też przy odpalaniu konsoli przy dźwięku startowym, to na pewno nie jest to laser.
W razie pytań pisz

SCEE™