sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

[Pytanie] Wymiana lasera+Tasiemka

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Metal Sonic
-#

[Pytanie] Wymiana lasera+Tasiemka

Post autor: Metal Sonic »

Witam na forum, to mój pierwszy post, mam nadzieję, że umieściłem go w dobrym dziale.

Otóż ok pół roku temu dostałem od kolegi dwa PSX'y z bardzo zużytymi laserami. Jeden działa w miarę jeszcze, ale drugi funkcjonuje już jak mu się podoba. Chciałem wymienić laser w jednym, w tym celu zakupiłem na aukcji allegro

MODEL: KSM - 440BAM

Jak się jednak wkrótce okazało, jest to model wyłącznie do PSone, nie do PSX (mimo opisu aukcji :-? ). W każdym razie zakupiłem do niego Taśmę przedłużającą
http://allegro.pl/tasma-przedluzka-lase ... 05087.html

Niestety nie dało się przeprowadzić jej, laser raz zaskoczył (pod krzywym kątem gdy był ułożony) później już nic nie dało się zrobić. Taśma z kolei gdzieś się zapodziała.

Jednak niedawno rozkręcając te PSX'y, zorientowałem się, że w drugim modelu dałoby się przeprowadzić tę tasiemke tak, aby wszystko działało.
Jednak ta króciutka taśma od nowego lasera ma na sobie małe zgięcie - czy to oznacza, że może już być laser kompletnie nie do użytku?

Nie chcę wydawać na aukcji 20 zł na taśmę, jeśli ma się okazać, że laser i tak nie będzie działał.

I drugie pytanie - w jakich sklepach mogę dostać tę taśmę i jak o nią pytać?

Modele konsol to: SCPH - 9002 oraz SCPH - 7002

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Trochę się zagubiłem w twojej wypowiedzi.

Tutaj masz napisane mniej więcej jakie lasery są do jakich konsol.
http://swiatpsx.pl/ciekawostka-sprawdz- ... vt5436.htm

Co prawda niepełny jest ten opis, ale powiem tak: z góry zaczynają się najstarsze modele (SCPH-1002) i im niżej tym nowszy model.

Do konsoli SCPH-7002 pasować powinien laser KSM440ADM.
Zaś do konsoli SCPH-9002, pasuje laser KSM440AEM.

Ty zakupiłeś laser KSM440BAM. Czyli laser do PSone. Będzie on pasował do SCPH-9002, bo obydwa te modele (PSone i 9002) mają krótkie tasiemki. Zaś jeśli chcesz wsadzić ten laser do SCPH-7002, to musisz, tak jak powiedziałeś, użyć tasiemki przedłużającej.

Powiem tak:
Modele z serii SCPH-5xxx do SCPH-7002, mają długie taśmy lasera. Zaś modele od SCPH-7502 do PSone, mają krótkie taśmy. Nie wiem jak jest z długością taśm w modelach SCPH-1xxx, bo takowych nigdy nie miałem.

To, że taśma ma małe zgięcie (ta co idzie od lasera, nie przedłużająca) nie musi oznaczać uszkodzenia. Sprawdź ten laser w modelu SCPH-9002 i jeśli chociaż spróbuje odpalić grę (wyskoczy logo PlayStation) to znaczy, że zgięcie nie uszkodziło taśmy.

Ewentualnie jeśli zależy ci na wsadzeniu tego lasera (PSone, ten kupiony) do modelu SCPH-7002, a nie chcesz używać tasiemki przedłużającej, to możesz zrobić to co ja. Możesz wyciąć dziurę w komorze CD (górna obudowa) i ustawić laser tak, aby tasiemka dosięgała. Jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda, to zapraszam Cię tutaj. http://swiatpsx.pl/nasze-konsole-oraz-h ... .htm#18370

Na pierwszej stronie tematu masz 3 post od końca. Mojego Autorstwa. Tam pokazałem jak wygląda moja konsola (SCPH-5502, też na długi laser) z laserem od modelu SCPH-9002, czyli z krótką tasiemką. Przerobiłem komorę CD tak abym, mógł umieścić laser i wszystko działa jak należy ;)

Tymczasem, jeśli będziesz miał jakieś pytania, to pisz. Spróbuję pomóc :-P
SCEE™

Awatar użytkownika
Metal Sonic
-#

Dzięki za odpowiedź :-)

Właśnie problem w tym, że do 9002 też potrzebuję tasiemki. Poniżej zdjęcie SCPH - 9002
Obrazek

a tutaj zdjęcie Lasera

Obrazek

I zdjęcie z tyłu konsolki:
Obrazek

Nie znam się za dobrze na rozkręcaniu itp. w konsolach (do tej pory bawiłem się tylko w podkręcanie na Dreamcast'cie i Game Cube'u).

Ale podpiąć bezpośrednio się nie da :-|

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Oj, mój błąd. Myślałem, że PSone, ma taką samą tasiemke jak SCPH-9002. Podepnij laser do SCPH-9002, ale bez górnej klapy. Tak żeby wsadzić tasiemkę ;) jeśli kabel od zasilania lasera będzie za krótki, to przepnij ten od lasera z SCPH-9002 ;)
SCEE™

Awatar użytkownika
Metal Sonic
-#

Podłączyłem właśnie laser do SCPH - 9002. (Bez osadzenia go na gumkach oczywiście)
Nie uzyskałem żadnej reakcji, tzn. włącza się logo sony, potem ekren od kart pamięci.

Jeśli przytrzymam guzik od klapki (ten co sprawdza czy jest zamknieta pokrywa) laser wydaje tylko jeden brzęczący dźwięk cały czas i nic dalej, cały czas jest ekran "Sony". (Osadziłem na nim jakimś cudem płytkę z Crashem 3 ;-) )

To chyba znaczy, że jest uszkodzony?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Na to wygląda. Ale nie wyrzucaj go, bo tą taśme lasera dostaniesz na allegro. i to chyba nawet tą długą.
SCEE™

Awatar użytkownika
Metal Sonic
-#

No, będzie sie można pobawić kiedy ten w 9002 siądzie kompletnie.

Swoją drogą, poszperałem jeszcze troche w necie i na

Kod: Zaznacz cały

www.impelshop.com 
znalazłem lasery KSM - 440AEM.

Chyba kupię na zapas :->
Nie miałem pojęcia, że nówki jeszcze można dostać

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

KSM-440AEM to są lasery z krótką taśmą, więc do 7002 Ci nie podejdą jak coś ;)
SCEE™

Awatar użytkownika
Metal Sonic
-#

Quake96 pisze:KSM-440AEM to są lasery z krótką taśmą, więc do 7002 Ci nie podejdą jak coś ;)
Teraz już wiem ;-)
W każdym razie dzięki za pomoc, niedługo znów będe mógł odpalić kilka gierek z dzieciństwa :-D

ODPOWIEDZ