sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

PS One napęd wariuje po wlutowaniu chipa.

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

xzer0

PS One napęd wariuje po wlutowaniu chipa.

Post autor: xzer0 »

Wczoraj dostałem One chipa więc zabrałem się do roboty. Zamontowałem go na 8 nóżek wedle schematu sprzedającego do mojego modelu PG. Lutowało się dość sprawnie. Sprawdziłem wszystko i nie wszedłem nigdzie na inny punkt i kabel nie mógł drasnąć żadnego innego elementu. Po załączeniu konsoli bez lasera uruchomiła się. Mówię OK mission complete! Skręciłem pudło i wrzucam kopię Gran turismo 2 w palu. Wyświetla się legendarne "Please insert PlayStation Disk". Mówię co jest kurde i wkładam oryginalnego Spiderman'a. Zaskoczyło. Logo playstation i czarny ekran zamiast którego powinien być film. Zdarza się. Reset i płyta zaczęła się szybko kręcić, a laser poszedł maksymalnie w lewo. WTF i reset bez płyty. Znowu. Kręci tak szybko że kulka od tacki wyleciała. Nie reaguje na czujnik zamknięcia klapki. Rozkręcam i wylutowałem chipa. Dalej to samo. Znowu rozkręcam i miernikiem sprawdzam. Znalazłem podejrzany obszar obok wejścia na taśmę lasera. "Czarne kostki" (nie wiem co to jest, ale chyba bezpieczniki) nie mają przejścia (nie wszystkie, ale spora ilość w okolicy tego wejścia). Co może być nie tak? I czy te czarnuchy to bezpieczniki? Dodam zdjęcia schematu i obszaru pod gniazdowego.

http://zapodaj.net/6a7e2ca43e4b.jpg.html

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Post autor: McMarycha »

Musisz patrzeć na oznaczenia
C-kondensatory
R-rezystory
więcej nie pamietam

Awatar użytkownika
Witold
-#

Post autor: Witold »

Powiem tak. Jeżeli laser kręci się niemiłosiernie, gdzieś musi być zwarcie. Podaj mi nazwę swojego chipa.

xzer0

Post autor: xzer0 »

Dzięki wam. Jak Witold napisałeś o zwarciu to zaraz sprawdziłem PG z lupą. Okazało się że maluśkie resztki cyny wpadły w różne miejsca. Znalazłem tylko 2. Zdrapałem paznokciem i konsola zachowuje się normalnie. Będę musiał jeszcze raz przerobić....

EDIT:
Znowu..... Po ponownym wlutowaniu chipa (robiłem to jeszcze bardziej ostrożnie, a kable nie cynowałem nad PG) zadowolony podłączyłem to do sieci i nic. Dioda świeci, czarny ekran. Coś jak u Quake'a. Wylutowałem dziada i znowu. Przeszukałem PG i nic nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony pt 30 mar, 2012 17:42 przez xzer0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Witold
-#

Post autor: Witold »

Jeżeli po wylutowaniu chipa masz dalej to samo, padł Ci scalak ze zdjęcia, na którym są cyferki 3 i 4.

ODPOWIEDZ