PSX dziwna przypadłość. SGH7002
Moderator: Moderatorzy
PSX dziwna przypadłość. SGH7002
Witam. Od niedawna powracam na stare śmieci i kupiłem sobie konsole SGH7002. Wszystko ok wmontowałem chip i śmiga. Problem jest taki że wczoraj zaczął zacinać mi się przycisk od klapki. Rozkręciłem PSX i zdjąłem górną obudowę. Nasmarowałem wacikiem mechanizm w obudowie i skręciłem konsole nie ruszając nic innego. Po tej małej naprawie PSX nie działa. Nie kręci silniczek ani nie rusza się ani nie mruga laser. Wziąłem wyjąłem przewody od silniczka i taśmę od lasera, włożyłem je ponownie i dalej nic. Oczywiście kable zasilające były odpięte za każdym razem. Dioda zasilacza pali się i jest obraz sony. Dalej nie przechodzi bo nie czyta płyty. Miał ktoś może podobny problem albo wie co mogę sprawdzić?
Jeszcze jedno małe pytanie od zielonego użytkownika. Czy mój SGH7002 ma dualshock? Jak się spytałem w sklepie czemu dostaje do konsoli pady bez analogów i wibracji facet powiedział że ta konsola nie ma dual shock i nie będą działać wibracje.
Kondensatory są całe (nienapuchnięte)
Jeszcze jedno małe pytanie od zielonego użytkownika. Czy mój SGH7002 ma dualshock? Jak się spytałem w sklepie czemu dostaje do konsoli pady bez analogów i wibracji facet powiedział że ta konsola nie ma dual shock i nie będą działać wibracje.
Kondensatory są całe (nienapuchnięte)
z tego co wiem każdy psx obsługuję pady typu dual shock... Po prostu koleś zrobił Cię w jajo i nie dał lepszych padów 

www.retro-granie.pl/ <--- retro granie na ekranie 

Ale ona w ogóle się nie włącza nie widać loga nic??
www.retro-granie.pl/ <--- retro granie na ekranie 

Pewnie jakieś zwarcie. Miałem tak w ps one. Laser kręcił jak głupi (nawet z otwartą klapką) aż kuleczka z tacki wypadła. Obejrzyj dokładnie płytę główną. Powodem mojego zwarcia były małe kuleczki cyny które spadły na kondensatory. Obowiązkowo sprawdź bezpieczniki. Są to dość małe, czarne sześciany z cyferką. Zawsze mają oznaczenie PS. Gdy zobaczysz na płycie napis np. PS602 to znaczy że trafiłeś na bezpiecznik. Miernik i do roboty. Jak znajdziesz padnięty bezpiecznik to postaw mostek.
Moim zdaniem coś nie tak jest z czujnikiem od zamykania klapki(guzik znajdujący się blisko zawiasu klapki, w który wchodzi plastikowy bolec). Przy otwartej klapce spróbuj go wcisnąć jeżeli laser nie zacznie kręcić płytą, to rozkręć obudowę i wtedy znowu spróbuj go wcisnąć. Jeżeli to też nie pomoże to spróbuj zewrzeć styki które łączy ten czujnik(np. kabelkiem). Możliwe że gdzieś przy tym czujniku ukruszył się plastik i go nie dociska do końca.
Sega Mega Drive VA4
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB