sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Problem z konsolką...

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

Kvaur
-#
Kontakt:

Problem z konsolką...

Post autor: Kvaur »

Witajcie! Mam dwie konsole PSX ten sam model: PSOne Slim SCPH-102. Jeden jest przerobiony ale ma zryty laser aczkowiek drugi PSX ma świetny laser ale nie jest przerobiony a od ostatnich kilku dni chodzi mi myśl o zagranie w kilka piratów. Wszystko fajnie złożyłem tego PSX'a przerobionego z laserem od drugiego i... płyta pokręci się max. 4-6 sekund i przystaje. Jakby konsola sobie odpuszczała. Nie mam pojęcia o co chodzi. Pragnę przypomnieć o tym że przy konsoli która nie była przerabiana laser działał świetnie na orginałach i wcale się nie zawieszał. Było by miło gdyby ktoś mi pomógł. Dziękuje ;)

Arkl1t3
-#

Post autor: Arkl1t3 »

A czy po przełożeniu lasera do przerobionej konsoli dalej czyta on oryginały?

poza tym po pierwsze używaj dobrych płyt np sony czy verbatim azo a nie tanich beznadziejnych płyt. po drugie nawet slaby laser lepiej czyta porysowane oryginały niż nagrane w idealnym stanie. Raz tak mialem, myslalem ze chip sie uszkodzil a okazalo się ze laser już totalnie umiera.
Ostatnio zmieniony śr 27 mar, 2013 13:03 przez Arkl1t3, łącznie zmieniany 1 raz.
PS1: SCPH-5502+CHIP+Color Fix
PS2: SCPH-35003, SCPH-39004, SCPH-77003, SCPH-77004, FMCB

Kvaur
-#
Kontakt:

Kiedy przełoże ten działający laser do nie przerobionej konsoli, to działa on genialnie. Z tego co zauważyłem to nie jest raczej wina lasera/płyt (jak wspomniałeś wyżej). TO MUSI BYĆ COŚ INNEGO...

Arkl1t3
-#

a w przerobionej nie trybi z zadną?

Kvaur
-#
Kontakt:

Dokładnie, nic a nic. Zatrzymuje się po kilku sekundach i wywala mnie do głównego menu PSX'a. Za nim tacka przestanie kręcić płytą słychać taki lekki hałasek.

Arkl1t3
-#

u to widzę ze coś na płycie głównej. 3 opcje, uszkodzony chip, zle wlutowany chip (poszukaj w necie schematow do swojego chipa i sprawdz czy wszystko jest dobrze przylutowane) lub opcja gorsza, uszkodzenia na plycie glownej (przyjrzyj sie wstepnie czy wszystkie elementy sa dobrze przylutowane/nie sa ulamane lub czy definitywnie nie brakuje czegos itp oraz sprawdź czy nie ma na plycie glownej głebszych zarysowan bo one moga przerwac jakas sciezke. Jesli nic nie zauwazysz takiego znaczy ze cos gdzies musialo sie przepalic

opcja dla leniwych: przelutować chip do działającej konsoli (radze wczesniej sprawdzic poprawny schemat przylutowania go)

Kvaur
-#
Kontakt:

No cóż, to nieco za trudne jak dla mnie. Moje zdolności manualne niesamowicie zasysają. Oczywiście masz pochwałę ode mnie, za nieco rozjaśnienie moich problemów. Ale może ktoś ma jakieś inne sugestie? :)

Arkl1t3
-#

nawet ze słabymi zdolnościami manualnymi mozesz przejrzeć plyte glowną czy na oko wszystko jest ok, zawsze jesli sie okaze ze cos jest po prostu odlutowane mozesz zaniesc do osoby ktora bardzo dobrze potrafi lutowac i ci to zrobi

Kvaur
-#
Kontakt:

Aktualnie nie mam czasu, ale wieczorkiem go rozkręcę i totalnie przeczyszczę. Później się odezwę i dam ci znać :D

EDIT:
No nieco szybciej się zorganizowałem i udało mi się go kompletnie wyczyścić. Obczyściłem całą płytę główną patyczkami do uszu i papierem toaletowym bardzo delikatnie lecz problem nadal nie ustąpił. Zlookałem także cały mod-chip który nie jest w żaden sposób odłączony czy też uszkodzony... nie mam pojęcia co robić, a chęć zagrania nadal pozostała.

§ 7. zakaz pisania postów jeden pod drugim gdy czas dodawania kolejnych treści jest krotszy niż 24h (istnieje odstępstwo od tej zasady tylko w wyjątkowych,pilnych sytuacjach lub gdy jest potrzeba dodania oddzielnie linków do gier)
Ostatnio zmieniony pt 29 mar, 2013 20:53 przez Kvaur, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ