sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

problem z grami

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
_hana
-#

problem z grami

Post autor: _hana »

hej hej

przejdźmy do rzeczy - od jakiegoś czasu jestem posiadaczką psxa. Stan wizualnie idealny, nie był przerabiany. Chciałam nagrać kilka gier - tu zaczął się problem. Trochę się naczytałam, w końcu wypaliłam pierwszą płytę (prędkość x10, to była najniższa jaką mogłam ustawić. Widzę jednak, że zdania są podzielone i według niektórych nie ma ona aż takiego znaczenia). Podmieniając płytę udało mi się odaplić to co nagrałam, obraz jednak był nie wyraźny, zacinał się, wszystko bardzo długo się ładowało. Wyglądało to naprawdę źle. Zamieniłam płyte verbatim na sony - problem był nadal. Później nagrałam inną grę, działała już sporo lepiej. Jednak dalej był problem z obrazem, tym razem dolna część ekranu była nie wyraźna. Udało mi się skorzystać z innej nagrywarki i nagrać na niższej prędkości jednak to nic nie poprawiło...

W czym może tkwić problem? Ciekawe jest to, że oryginalne płyty chodzą bez problemu. Próbowałam doszukać się błędów w sposobie nagrywania, jednak nic takiego nie widziałam, tzn nagrywałam plik .cue i tyle. Korzystałam z dwóch programów, zużyłam kilka płyt i ciągle jest kłopot z obrazem. Wina lasera, może jeszcze czegoś innego?

Szukałam podobnych tematów jednak nic takiego nie znalazłam. Liczę więc na wasze pomysły, ja osobiście kompletnie nie mam pojęcia co jest grane, najzwyczajniej się na tym nie znam.

http://oi58.tinypic.com/lweuw.jpg - tak to wygląda. Tu nie ma tragedii, ale juz z chrono trigger bylo naprawdę źle.

dzięki za odpowiedź!

tomx1989
-#

Post autor: tomx1989 »

Nie jestem jakimś specem od swap tricku, ale wydaje mi się że używasz obrazów gier w wersji NTSC(o ile się nie mylę chrono trigger nie ma wersji pal) co może powodować problemy w prawidłowym wyświetlaniem obrazu. Rada jest taka używa wersji Pal gier, lub poczekaj aż się wypowie ktoś kto używał tej metody.
Sega Mega Drive VA4
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB
PS4 CUH-1216 500GB

Arkl1t3
-#

Post autor: Arkl1t3 »

1 ta metoda odpalania piratów jest fatalna ma wady chociażby to ze możesz sobie rozwalić napęd kręcący płytą badz sama tacke, poza tym jak uzyjesz do odpalenia gry ktora wazy mniej od nagranej płyty to niestety w jakimś momencie będzie zwiecha na bank bo konsola bedzie miala w pamięci rozmiar oryginalnej płyty a nie nagranej i wszystko powyzej tej wielkosci bedzie zwyczajnie nie istniało dla niej.

2 jak juz chcesz tak odpalac to jak pisal kolega wyżej, ładuj gry z regionu PAL a te gry ktore wyszly tylko w regionie NTSC najpierw przerób na region PAL, a oryginalnej gry do odpalenia uzywaj tej co wazy więcej od nagranej.

Ale jak mowie, ogolnie nie polecam tej metody odpalania piratow.
PS1: SCPH-5502+CHIP+Color Fix
PS2: SCPH-35003, SCPH-39004, SCPH-77003, SCPH-77004, FMCB

Awatar użytkownika
_hana
-#

Post autor: _hana »

nie wpadłam na to, że to wersja, którą nagrałam może być zła, dzięki

Nie wiedziałam, że ta metoda podmieniania łączy się z takim ryzykiem... hm, czytam to co napisaliście i dochodzę do wniosku, że najlepszym pomysłem będzie jednak przerobienie konsoli. To chyba najprostszy sposób na pozbycie się moich problemów.

podobno polega to na wlutowaniu chipa? http://allegro.pl/najlepszy-chip-do-psx ... 53746.html coś takiego kupić?

Arkl1t3
-#

Post autor: Arkl1t3 »

tak ten chip zalatwi sprawe
PS1: SCPH-5502+CHIP+Color Fix
PS2: SCPH-35003, SCPH-39004, SCPH-77003, SCPH-77004, FMCB

ODPOWIEDZ