Już dawno pojawił się pomysł oceny gier dodawanych do pobieralni. Dzisiaj został on zrealizowany. Uznajmy jednak pierwsze dni za fazę testową.
Oceniać możemy tematy jedynie z działów pobieralni gier.
Jak ocenić?
W widoku każdego tematu, nad pierwszym postem po prawej stronie klikamy [ Oceń temat ] .
Możliwości:
średnia ocena wyświetlana jest w widoku tematów. Aby zmienić własną ocenę należy ponownie zagłosować. Tym samym wielokrotne głosowanie nie dodaje kolejnych ocen. Ocenione tematy możemy zobaczyć w profilu każdego użytkownika. Dzięki temu wiemy co dana osoba lubi, a co nie. Autor może ocenic swój temat, ponieważ oceniamy GRĘ.
To daje nam możliwość tworzenia list TOP itd. Teraz zabierajmy się za subiektywne ocenianie dodanych już gier I nie zapominajmy ocenić nowych, które dodajemy
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 14 kwie, 2011 11:27 przez LukasTe, łącznie zmieniany 1 raz.
W końcu. Już myślałem, że się nie doczekam takiej opcji.
Oczywiście jestem na tak. Tylko miałbym sugestię, jakbyś dodał jakieś utrudnienie podczas wpisywania tematu. Np przepisanie kodu 3literowego, po to, żeby ktoś bezmyślnie nie wstawiał samych 10ek wszystkim tematom. Oczywiście to tylko sugestia, na wypadek, gdyby pojawił sie taki niemiły użytkownik.
Żeby dać ocenę gry potrzeba się nieco wysilić i nawet jak jednej osobie zechce się wszystkim grom dac 10 to nic. Liczy się średnia wszystkich ocen. Taki urok rankingu użytkowników.
Zauważyłem, że ostatnimi czasy ocenianie gier jakoś nie idzie nikomu, dodano masę nowych gier na forum, ale nie są one ocenione. Dlatego mam pomysł.
1.Otóż, jeżeli piszemy temat w dziale POBIERALNIA to można dodać taką opcję o nazwie "Mój Upload". To znaczy - w oknie pisania tematu byłaby taka opcja do zaznaczenia. Dzięki czemu UPLOADER nie musiałby za każdym razem wpisywać, że to jego upload. Posty te byłyby automatycznie wyróżniane w jakiś sposób. Np przesunięcie na samą górę strony lub banner "ŚwiatPSX UPLOAD" itp. (Oczywiście najpierw mod lub admin musieliby to zatwierdzić gdyż post MUSIAŁBY zawierać krótki opis gry, opis uploadu (dokładny), obrazek awersu i rewersu okładki pudełka (od tego mogłyby istnieć ustępstwa w określonych sytuacjach), oraz co najmniej 4 screeny z tej gry).
2. Do tego, jeżeli ktoś zaznaczyłby opcję, "Mój Upload" automatycznie rozwijałaby się opcja "Oceń grę" gdyż po uploaderach spodziewa się tego, że dany egzemplarz gry został przez niego sprawdzony i przez to powinien znać chociaż częściową grę, ale wystarczająco aby móc ją ocenić (sądzę, że to nie byłoby koneiczne, ale byłoby czasami bardzo wygodne)
3. Za każdą ocenioną grę, każdy użytkownik dostawałby określoną ilość $. (sądzę, że wielu użytkowników, żeby zdobyć $ pokusiłoby się o ocenianie)
Proszę o zweryfikowanie moich pomysłów. Wiem, że wymagają one niemałej ingerencji w kod forum, niemniej twierdzę, że jest to możliwe, ba nawet o tym wiem (robiliśmy takie coś na zajęciach tylko w phpBB), wiem też, że jest to bardzo pracochłonne, ale przecież forum powinno być przyjazne dla użytkowników, a taka opcja na pewno zachęci do dodawania dobrych wstawek, oraz do oceniania gier.
Istnieje ta lista TOP? Ja dopiero teraz się skapnąłem z tym ocenianiem xD ale już nadrabiam zaległości
BTW. może by obok tej średniej oceny była też "Twoja Ocena"? Np. 8.5/10 czyli 8.5 to ocena średnia wystawiona przez wszystkich, a 10 to ocena wystawiona przez Cb.
a, tak faktycznie nie zauważyłem, dzięki
po Twojej odpowiedzi automatycznie nasuwa się pytanie: czy nie mógłby być bardziej widoczny? np. w obok "najbogatsi"?