sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

PS2 Fat Parę pytań

pomoc i wszystko co dotyczy konsoli PS2, emulatorów, programów itp.

Moderator: Moderatorzy

bingo009
-#

PS2 Fat Parę pytań

Post autor: bingo009 »

Witam, zamierzam sobie kupić używane PS2 Fat w stanie idealnym(podobno) i kilka gier. I teraz mam do was parę pytań:

1.Czy to prawda że Fat ma słabszy laser niż Slim?
2.Jak ją będę oglądał na co mam zwrócić uwagę?
3.W jaki sposób mam najlepiej zobaczyć stan lasera?

Z góry dziękuja za pomoc.

xzer0

Post autor: xzer0 »

1 Tak.
2 Na laser.
3 Zobaczyć czy gry wchodzą od zaraz i zobaczyć czy wchodzą gry na płytach Dual Layer Obserwować czy nic nie zacina itp.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

xzer0, nie wszystko co podałeś się zgadza. nie wprowadzaj kolegi w błąd.

1. Lasery w FAT'ach są droższe (slim-45zł fat-150zł), ale za to cena=jakość. Zapewniam Cię, że jeśli będziesz dbać o konsolę (nie używał byle jakich płyt, i co jakiś czas czyścił), to posłuży Ci o wieeele dłużej niż nie jeden SLIM. ;) Sam coś o tym wiem, bo w slimie nowy laser padł po pół roku, a w FAT'cie laser mimo iż był używany (najprawdopodobniej jeden od nowości), to konsola śmiga do tej pory (tyle, że już nie w moim posiadaniu). Dlatego odpowiadam na twoje pytanie. Tak lasery w FAT'ach są lepsze niż w slim'ach.

2. tu akurat xzer0 ma rację, patrz na laser. Dodatkowo wypada zobaczyć, jak wygląda kondycja tacki, bo nieraz ludzie stosują "swap trick" polegający na ręcznym wysunięciu tacki, przez co później ona się psuje.

3. Stan lasera, najlepiej sprawdzić na płytach DVD z grami ;) Od razu poprawiam kolegę xzer0, który twierdzi, że laser takowy musi czytać DVD-DL. Otóż nie musi, nawet jeśli jest nowy, ponieważ nie każdy model FAT, odczytywał płyty DVD-DL ;) także jeśli wszystkie gry będą Ci chodzić, a np. God of War, nie to się nie przejmuj. Poprostu twoja konsola nie czyta DVD-DL 8-)
SCEE™

xzer0

Post autor: xzer0 »

Nie miałem wcześniej dużo czasu dlatego tak mało. Lasery w fatach są słabsze są podatniejsze na eksploatację i jak się dużo ogląda filmy padają jak muchy. Wiem bo miałem fata i tak było zmieniłem laser (w serwisie) na nowy i czytał DL bez problemu, ale niektóre kopie które działały na slimie na nim nie działały. Quake kupiłeś używany laser po regeneracji one padają po pół roku. Lasery kupuje się w hurtowniach i internetowych sklepach elektrycznych i trzeba zabulić za nie ok 100zł, a nie 30.

bingo009
-#

Post autor: bingo009 »

Aha, dzięki za dokładne odpowiedzi. Nawet jak laser padnie to 150 to nie jest majątek, gorzej z wymianą bo pewnie serwisy zawołają z 50zł, a ja się nie będę dotykać, bo podobno trzeba coś lutować, a ja nigdy lutownicy w rękach nie maiłem(tylko w szkole jak nauczyciel pokazywał). Jeśli chodzi o czyszczenie to na CDRinfo jest fajny tutek akurat do fata, więc to nie problem. A co do DL to już mam wybrane kilka gier w które będę grał, na zwykłych DVD się zmieszczą, więc nie będę zawiedziony specjalnie jak nie będzie działać.
PlayStation 2 SCPH 90004(Swap Magic 3.8)

ODPOWIEDZ