Pomocy z Nagrywaniem gier na PS2
Moderator: Moderatorzy
Pomocy z Nagrywaniem gier na PS2
Z góry przepraszam jeżeli temat się powtarza lecz przeczytałem setki postów o moim problemie i żaden nie pomógł, pisze na forum bardzo rzadko i prawie nigdy nie dostaje odpowiedniej pomocy, ale zdam się na was, więc mój problem polega na tym, że kupiłem PlayStation2, miała być nie przerobiona ale okazało się że jednak jest więc postanowiłem sprawdzić to czy w ogóle warto mieć ją przerobioną. Więc tak przy odpalaniu konsoli jest napisane Modbo chip dużymi białymi literami, po wciśnięciu kółka i trójkąta wyskakuje ustawienia modbo 1.93 i tam do konfigurowania psx jakieś, nie znam się na tym, oryginalne gry mi wszystkie działają i nie ma z nimi problemów, ale z tymi nagranymi i z kopiami w ogóle, z grą Raw vs Smackdown 2011 mam tak, iż pokazuje sie logo ładowania, jest do wybrania wybór zapisu na karte, po tym trwa ładowanie i czarny ekran, a z Fight Night Round 3 w ogóle aby włożyć oryginalną płytkę ps2. Nagrywałem programem ISO Burn, DVD Decrypter oraz Nero, pachowałem to tym programem ESR_disc_patcher_GUI_v0.24a, nagrywałem z prędkością 2x-4x, konsola to 90004, płyty TITANUM i jakieś pleomax i właśnie mam z tym problem bo już poszło z 10 płyt i nadal nic, może ktoś ma jakieś propozycje co z tym fantem zrobić, bardzo będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Twoja konsola posiada chip, więc nie musisz gier Patchować ESR'em przed wypalaniem na nośnik (aczkolwiek, nie powinno mieć to, negatywnego wpływu na działanie gry). Taki zabieg muszą stosować posiadacze FMCB. Druga sprawa, nośnik, nośnik i jeszcze raz nośnik, te które obecnie stosujesz nadają się jedynie na śmietnik. Ważne jest, by konsola, a raczej jej laser był jak najmniej obciążony podczas eksploatacji. Dlatego jeśli chcesz uniknąć problemów z czytaniem gier i uniknąć szybkiego "padnięcia" lasera to, zakup płyt dobrej jakości jest niezbędny, polecam płyty Verbatim z powłoką AZ0. Stosuj płyty wyłącznie DVD-R, co prawda możesz korzystać z DVD+R, jednakże konsola znacznie lepiej radzi sobie z minusami (+R, -RW są trudniejsze do odczytu, co za tym idzie, skraca się żywotność lasera). Prędkość nagrywania, również ma znaczenie. Optymalna prędkość to, 4x-8x i poniżej tych prędkości nie powinieneś schodzić, gdyż mija się to z celem i może dać efekt odwrotny do oczekiwanego (gry mogą mieć problem z płynnością). Program do wypalania pozostawiam już twojemu gustowi i umiejętności jego obsługi, jednak osobiście polecam Nero lub DVD Decrypter, o których już wspomniałeś 

Witam. Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość. Mam pytanie... gra tekken 5 (kopia zapasowa) w konsoli działa bez problemu, ale jak włożę ją do dvd-rom Laptopa to wykrywa mi płytę... ale nic na niej nie ma ...oczywiście robię to przez Alcohol 120%. Jak mam zgrać tą grę na dysk twardy?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

PS2 SCPH-70003 PAL FMCB
dzięki wam za udzielenie się w tym temacie, zrobię tak jak powyżej powiedzieliście i dam wam znać jak czy to pomogło, co do patchowania po zrobieniu tego przy wypakowaniu pliku iso który spachowałem jest na nim 2 foldery AUDIO i VIDEO jak by to był film i jeszcze mam takie pytanie, da sie to ponownie odpachować? czy muszę ponownie pobierać grę? albo może otworzyć okno win rar i przenieść po prostu?
danio7411, jak już wcześniej wspominałem, ESR patcher jest przeznaczony dla posiadaczy FMCB jak i aplikacji ESR. Patchowanie polega na dodaniu wpisu DVD-Video w tablicy UDF, a efekt owego wpisu sam widzisz w postaci folderów VIDEO oraz AUDIO. Dzięki temu zabiegowi (uwaga: tłumaczę po "ludzkiemu"), aplikacja ESR "oszukuje" konsolę, jakoby w napędzie znajdował się oryginalny film DVD, przez co w ten o to genialny sposób uruchamiamy kopie gier
Nie musisz odpatchować gier, gdyż spatchowany obraz również możesz uruchamiać na konsoli z chipem. W poście wyżej, zaznaczyłem, że w twoim przypadku korzystanie z programu ESR DISC PATCHER, nie ma większego sensu, ponieważ został on napisany specjalnie dla Free Memory Card Boot (FMCB). Patcher nie nadpisuje danych gry, więc nie ma takiej opcji, by gra działała nieprawidłowo, jeśli o to ci chodzi. Na przyszłość wystarczy, że pobrany obraz gry od razu wypalisz jakimś programem, bez patchowania, chip tego nie wymaga

Nie musisz odpatchować gier, gdyż spatchowany obraz również możesz uruchamiać na konsoli z chipem. W poście wyżej, zaznaczyłem, że w twoim przypadku korzystanie z programu ESR DISC PATCHER, nie ma większego sensu, ponieważ został on napisany specjalnie dla Free Memory Card Boot (FMCB). Patcher nie nadpisuje danych gry, więc nie ma takiej opcji, by gra działała nieprawidłowo, jeśli o to ci chodzi. Na przyszłość wystarczy, że pobrany obraz gry od razu wypalisz jakimś programem, bez patchowania, chip tego nie wymaga

Dziękuje wszystkim za pomoc, gry mi normalnie działają i nie mam z nimi problemu, kłopot był w płytach i w sposobu nagrywania, więc najlepiej nagrywać Alcoholem 120% wybrać tam PS2 itd i na płytki Verbatim i gra będzie ładnie śmigała, co dziwne na innych płytach gry na ps2 przez alcohol także działają, więc dziękuje wam i temat uznaję za zamknięty
Ale jakiej przeróbki używasz? Bo w temacie jest taki bajzel, że ciężko się połapać 
Jeśli masz chipa, to wystarczy wypalić grę na CD i tyle.
Zaś jeśli masz FMCB, to sprawa się komplikuje, bo FMCB nie czyta gier ps2 na CD. Ponadto można spróbować konwersji obrazu płyty CD na DVD, ale istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że tak przerobiona gra zadziała.
PS: Jeśli obraz płyty jest dla CD, to wypalasz zawsze na CD. Nie można wypalić obrazu płyty CD na DVD. Najpierw trzeba go przerobić.

Jeśli masz chipa, to wystarczy wypalić grę na CD i tyle.
Zaś jeśli masz FMCB, to sprawa się komplikuje, bo FMCB nie czyta gier ps2 na CD. Ponadto można spróbować konwersji obrazu płyty CD na DVD, ale istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że tak przerobiona gra zadziała.
PS: Jeśli obraz płyty jest dla CD, to wypalasz zawsze na CD. Nie można wypalić obrazu płyty CD na DVD. Najpierw trzeba go przerobić.
SCEE™
Przerobione FCMB. A konkretnie chodzi mi o tą grę:
http://swiatpsx.pl/reel-fishing-iii-vt4 ... ishing+iii
http://swiatpsx.pl/reel-fishing-iii-vt4 ... ishing+iii
PS2 SCPH-70003 PAL FMCB