Nagrywanie płyt - rozwiązanie oszczędne dla l
Moderator: Moderatorzy
Nagrywanie płyt - rozwiązanie oszczędne dla l
Witam was serdecznie, otóż nagrałem sobie grę i zastanawiam się, czy mój sposób nagrywanie jest najbardziej optymalny dla lasera. Jestem trochę chory na tym punkcie, więc przytoczę co zrobiłem. Na początek kupiłem takie płyty:
http://www.iv.pl/images/12563981026820751093.jpg
Podobno tej firmy są dobre. Następnie wypaliłem obraz gry na płytę za pomocą programu DVDDescryptor z prędkością 4x. Gra chodzi dobrze, za pierwszym razem zawiesiła się na szybkim wyścigu(tak, to NFS), ale po drugim uruchomieniu działała zgrabnie, bez zacinek. Martwiły mnie długie loadingi, ale jak patrzałem na YT, to normalne, że tak długo się ładuje. Dobrze nagrywam płyty? Bo nie chciałbym wymieniać lasera za pół roku.
http://www.iv.pl/images/12563981026820751093.jpg
Podobno tej firmy są dobre. Następnie wypaliłem obraz gry na płytę za pomocą programu DVDDescryptor z prędkością 4x. Gra chodzi dobrze, za pierwszym razem zawiesiła się na szybkim wyścigu(tak, to NFS), ale po drugim uruchomieniu działała zgrabnie, bez zacinek. Martwiły mnie długie loadingi, ale jak patrzałem na YT, to normalne, że tak długo się ładuje. Dobrze nagrywam płyty? Bo nie chciałbym wymieniać lasera za pół roku.
PlayStation 2 SCPH 90004(Swap Magic 3.8)
- CyborgGamingBlog
- Kontakt:
Jeśli dobrze widzę, to masz Verbatimy DVD-R. Ostatnio też rozglądałem się za metodami nagrywania i wyczytałem, że płyty Verbatim DVD+R radzą sobie lepiej z PS2. Z braku laku można jeszcze spróbować na płytach TDK.
Skoro nagrywasz DVDDescryptorem, to spróbuj nagrać z prędkością x6.
Powinno śmigać nawet na DVD-R.
PSX SCPH-7502
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
PSP Slim&Lite 3004 Vibrant Blue
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB
Ja bardziej ufam płytą od Sony, bo tylko one mnie jeszcze nie zawiodły, albo po prostu moja nagrywarka sobie z nimi lepiej radzi. Jeżeli chcesz mieć pewność które płyty są najlepsze dla twojego ps2 to kup kilka płyt różnych firm, nagraj na nich tą samą grę i porównaj czasy loadingów
Ja osobiście używam do nagrywanie programu alcohol 120% z uwagi że posiada profil nagrywania dla psx/ps2, ale każdy inny też będzie dobry. Skoro gra ci chodzi to jest wszystko ok, chociaż jeżeli są jakieś problemy z odczytem płyty to widocznie to wina albo płyty albo lasera. Prędkość nagrywania nie ma znaczenia, najlepiej pozwolić nagrywarce nagrywać z max. prędkością, po to są płyty które można wypalać z prędkością 16x żeby nie smażyć płyty godzine laserem 

Sega Mega Drive VA4
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB
PS4 CUH-1216 500GB
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB
PS4 CUH-1216 500GB
- CyborgGamingBlog
- Kontakt:
Jak kolega wspomniał, możesz pokupować kilka płyt, tylko nie polecam płyt typu "TESCO" itp. SONY, Verbatim, TDK są najpewniejszym i najbezpieczniejszym wyborem dla lasera konsoli.
PSX SCPH-7502
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB
DVD+R owszem są lepsze pod względem trwałości danych, ale laser musi być w naprawdę dobrym stanie żeby je poprawnie odczytywać. Poza tym nie jestem pewien czy czasem przez to lekko bardziej nie eksploatują konsoli.CyborgGamingBlog pisze:Jeśli dobrze widzę, to masz Verbatimy DVD-R. Ostatnio też rozglądałem się za metodami nagrywania i wyczytałem, że płyty Verbatim DVD+R radzą sobie lepiej z PS2. Z braku laku można jeszcze spróbować na płytach TDK.
Płyt SONY DVD-R nie polecam, a wręcz odradzam. Miałem z nimi takie ceregiele jak np. przestawanie działania już na drugi dzień po nagraniu, lub problemy z odczytem. Polecam natomiat te płyty które obecnie stosujesz, gdyż sam używałem ich przez dłuugi czas i porównując z innymi, to te sprawowały się najlepiej.
SCEE™
Narazie działa bez zacinek, więc narazie chyba nie muszę przegrywać płyty? Loadingi w sumie są normalnie, bo wiadomo, że z napędu gra nie załaduje się tak szybko jak z HDD w PC. A co do lasera to PS2 nówka ze sklepu kupiona zaledwie pół roku temu, aż do dzisiaj śmigałem tylko na orginałach, więc laser napewno jest git. Będę nagrywał jeszcze inną grę, to spróbuję dać x6 i porównam je. W sumie jak te Verbatimi się nadają to dobrze, bo sprzedają je niedaleko w mieście, a że rodzice jeżdzą regularnie do miasta, to bez problemu. Narazie z płytami nie mogę robić eksperymentów, bo nagrywarka moja nie chce nagrywać płyt, to i tak cud, że udało mi się znaleźć kogoś z dobrą nagrywarką DVD. Mówicie, że z takimi płytami nie muszę się bać o laser?
Edit: No dobra, jednak nie działa. Miałem szczęście i raz uruchomiłem gre, ale po napisaniu tego posta próbowałem kilka razy na przemian z bratem i nic. Muzyka w menu się zacina, a jak próbuje cokolwiek włączyć to pojawia się Loading, trwa on dużo czasu, aż wkońcu się zawiesza i po ptakach. Gra to, jakby co, NFS Underground 2. Nagrywałem DVD Decrypterem z prędkością 4x na płytce, którą widać na zdjęciu. Jak polecacie teraz nagrać? Podobno program nie ma wielkiego znaczenia, ale słyszałem, ze prędkość 4x jest nie zawsze dobra. Konsola nówka ze sklepu, pół roku temu kupiona, do tej pory laser był "katowany" oryginałami. Raz słyszę opinie, że z prędkością mniejszą niż 4x, raz, że z prędkością 6x a inny raz, żę z prędkością 8x. To jak polecacie nagrać?
Edit: No dobra, jednak nie działa. Miałem szczęście i raz uruchomiłem gre, ale po napisaniu tego posta próbowałem kilka razy na przemian z bratem i nic. Muzyka w menu się zacina, a jak próbuje cokolwiek włączyć to pojawia się Loading, trwa on dużo czasu, aż wkońcu się zawiesza i po ptakach. Gra to, jakby co, NFS Underground 2. Nagrywałem DVD Decrypterem z prędkością 4x na płytce, którą widać na zdjęciu. Jak polecacie teraz nagrać? Podobno program nie ma wielkiego znaczenia, ale słyszałem, ze prędkość 4x jest nie zawsze dobra. Konsola nówka ze sklepu, pół roku temu kupiona, do tej pory laser był "katowany" oryginałami. Raz słyszę opinie, że z prędkością mniejszą niż 4x, raz, że z prędkością 6x a inny raz, żę z prędkością 8x. To jak polecacie nagrać?
Nigdy nie nagrywałem gier z prędkością większą niż 4. Zazwyczaj była to prędkość 1 puki miałem nagrywarkę wewnętrzną (teraz mam pod usb i z tego co wiem to mają troche inne prędkości nagrywania). 70% moich gier była nagrywana z taką prędkością i uważam to za najlepszą opcję. A jeśli akurat płytka nie działa to mogłeś mieć po prostu pecha, albo spróbuj pograć 10 minut w jakiegoś oryginała jeśli masz i dopiero ją odpalić
. Nie zgodzę się też z kolegą tomx1989 co do nagrywania z max prędkością bo wiele zależy moim zdaniem od lasera (i jego stanu) konsoli, ale nie zaprzeczę że zawsze można spróbować.

To bardzo dziwne ale:
II Próba nagrania NFS:
Nero Burning ROM, prędkość 6x
I Próba uruchomienia:
Działało to beznadziejnie, ciągle podczas wyścigu wywalał ekran ładowania
II Próba uruchomienia:
Działa jak należy, bez przycinek.
Więc wniosek z tego, że mój laser różnie czyta tą samą płytę. Raz dobrze, raz źle. Z poprzednią było to samo. Raz jak uruchamiałem to odrazu łapało zawiechę, za innym razem mogłem uruchomić karierę, jednak i tak przy próbie załadowania wyścigu zawiecha. Ta 6x działa dobrze, bo na początku też bardzp się zacinała, ale nie zawieszała się na amen przynajmniej. To co ja mam teraz robić, nagrywać nową płytkę, czy grać na tej, a jak nową to jaka prędkość 1x, czy 8x?
II Próba nagrania NFS:
Nero Burning ROM, prędkość 6x
I Próba uruchomienia:
Działało to beznadziejnie, ciągle podczas wyścigu wywalał ekran ładowania
II Próba uruchomienia:
Działa jak należy, bez przycinek.
Więc wniosek z tego, że mój laser różnie czyta tą samą płytę. Raz dobrze, raz źle. Z poprzednią było to samo. Raz jak uruchamiałem to odrazu łapało zawiechę, za innym razem mogłem uruchomić karierę, jednak i tak przy próbie załadowania wyścigu zawiecha. Ta 6x działa dobrze, bo na początku też bardzp się zacinała, ale nie zawieszała się na amen przynajmniej. To co ja mam teraz robić, nagrywać nową płytkę, czy grać na tej, a jak nową to jaka prędkość 1x, czy 8x?
-
witam
próbowalem nagrywac na sporej ilosci plyt, o dziwo najlepsze plyty jakie znalazlem to samsung pleomax dvd-r (niestety nie moge juz ich w zadnym sklepie ani na allegro kupic, chyba ze ktos wie gdzie sa bede wdzieczny za cynk) wczesniej nagrywalem na verbatimach azo, ale to koszmar, nie wiem czy te pleomaxy sa takie dobre czy moja nagrywarka je tak lubi ale konsole czytaja je jak orginalne plyty, dodam tylko ze probowalem tez pleomax dvd+r efekt zadowalajacy ale szalu nie ma
próbowalem nagrywac na sporej ilosci plyt, o dziwo najlepsze plyty jakie znalazlem to samsung pleomax dvd-r (niestety nie moge juz ich w zadnym sklepie ani na allegro kupic, chyba ze ktos wie gdzie sa bede wdzieczny za cynk) wczesniej nagrywalem na verbatimach azo, ale to koszmar, nie wiem czy te pleomaxy sa takie dobre czy moja nagrywarka je tak lubi ale konsole czytaja je jak orginalne plyty, dodam tylko ze probowalem tez pleomax dvd+r efekt zadowalajacy ale szalu nie ma
-
tak chodzi o ps2, ale pisze nie o pojedynczym przypadku, troszke handluje tym sprzetem i pare plyt juz wypalilem, co ciekawe najgorsza kombinacja moja nagrywarka + plyta wyszla z verbtimem dvd-r 8x Azo wszystkie konsole ktore mialem liepsko to odczytywalo, wiec calkowicie przypadkiem kupilem pleomaxa dvd-r i tu calkowity szok, plyta idealna do ps2, niestety okazalo sie ze tych plyt juz nigdzie nie ma, zakupilem wiec pleomax dvd+r, calkiem przyzwoicie to konsole czytaja, ale w przypadku jednej z moich konsol na + laser nie wyrabial przycinal albo w ogole nie wczytywal gry, natomiast na - kazda gra, nawet ta bardziej wymagajaca smiga jak orginal (troche to brzmi jak laurka dla samsunga) mam jeszce ochote przetestowac platineta dvd-r, moze ktos na tym juz wypalal?
kilka lat temu wypalałem cd-r/dvd-r platinetów i nie było źle ale raczej bym nie polecał może dlatego, że praktycznie w moim rejonie są w zerowej dostępności i raczej nikt nigdy o nich nie mówił ani nie zachwalał.
Jeśli Twoja nagrywarka/konsola ma problem z verbatimami (azo) to na prawdę jest coś nie tak bo jest to jedna z najlepszych marek.
Trzymając teraz pokrowiec w rękach czyli kilkadziesiąt tytułów (PS2): 40% Verbatim DVD-R, 40% DVD+R, 20% -> Sony, Maxell, Philips i TDK.
Wszystkie te płytki testowane były na kilku konsolach bo zawsze z dwoma kumplami robiliśmy 2-3 kopie i marki płyt zawsze te same.
Co do PSX to Platinum, Verbatim i Sony, z czego bardzo polecam te pierwsze bo nigdy mnie nie zawiodły
ps. @mariusz0703: Nie doczytałem nigdzie - nagrywarka jakiej marki jeśli mogę spytać?
Jeśli Twoja nagrywarka/konsola ma problem z verbatimami (azo) to na prawdę jest coś nie tak bo jest to jedna z najlepszych marek.
Trzymając teraz pokrowiec w rękach czyli kilkadziesiąt tytułów (PS2): 40% Verbatim DVD-R, 40% DVD+R, 20% -> Sony, Maxell, Philips i TDK.
Wszystkie te płytki testowane były na kilku konsolach bo zawsze z dwoma kumplami robiliśmy 2-3 kopie i marki płyt zawsze te same.
Co do PSX to Platinum, Verbatim i Sony, z czego bardzo polecam te pierwsze bo nigdy mnie nie zawiodły

ps. @mariusz0703: Nie doczytałem nigdzie - nagrywarka jakiej marki jeśli mogę spytać?