sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

spostrzeżenia na temat PS2

pomoc i wszystko co dotyczy konsoli PS2, emulatorów, programów itp.

Moderator: Moderatorzy

o0daniel0o
-#

spostrzeżenia na temat PS2

Post autor: o0daniel0o »

Miałem styczność z dwoma typami konsoli PS2 Slim. 77004 (7C) i 90004 (8A)
I teraz powiem wam o różnicach i co nieco ogólnie o PS2.
Otóż 77004 jest odrobinę szybsza od 90004. Najlepiej to widać przy np. Midway Arcade Treasures 2 (np. mortale działają płynniej). Ale to jest tylko malutka różnica. Ale gra się lepiej. Emulatory Snesa i Genesis też działają lepiej.
Gry włączane z Pendrive'a (USB Stick) działają normalnie, tylko filmiki się tną (intra, zakończenia itp.).
Odpalanie "kopi zapasowych" z płyt DVD niszczy konsolę. W ten sposób niszczy, że przed odpalaniem takich płyt mój PS2 Slim przez kilka lat w ogóle się nie grzał, a teraz jest jak kaloryfer (ale pomaga podstawka chłodząca do laptopa i jest ok). Potem już nawet odpalanie gier z pendrive'a nagrzewa konsolę.
Od USB Advance lepszy jest Open PS2 Loader (używam wersji 0.7, ale sprawdzałem też najnowsze), co nie pójdzie przez USB Advance może ruszyć na Open PS2 Loaderze.
Karta King 64MB jest gorsza od oryginalnej Sony 8MB (pojawiały mi się zepsute pliki).
Konsole te różnią się na pierwszy rzut oka tym, że 90004 ma w środku zasilacz, a 77004 na zewnątrz. W środku są trochę inaczej zbudowane, ale lasery mają tego samego typu. I wymiana lasera jest banalna. Lasery do tych PS2 Slim są dość tanie.
Mój kabel RGB (taki zakończony samą tylko wtyczką AV) spowodował, że np. w "Downhill Domination" gdzie w pewnym miejscu (dokładnie: basen) przy kablu dołączonym do konsoli (tym z trzema końcówkami) był wyraźny spadek ilości klatek (gra się zamulała), no więc ten kabel spodował, że gra chodziła płynnie, bez problemów.
Scummvm 1.4.1 (program do odpalania starych przygodówek z PC) mi się zatrzymywał na helisie (w modelu 77004), bo mam uszkodzony zegar systemowy (cały czas 2000-01-01). Kiedy przestawiłem ten zegar na aktualną datę, wszystko poszło normalnie. Ale po odłączeniu konsoli z kontaktu zegar się zresetował i znowu musiałem przestawiać datę, żeby Scummvm się odpalił z pendrive'a (przez FreeMcboot'a). Tak na marginesie: polecam Indiana Jones and the Fate of Atlantis (szczególnie wersję z głosami aktorów).
Kiedy raz mi laser w 90004 przestał czytać porysowane płyty przetarłem go delikatną namoczoną w wodzie szmatką i znowu wszystko było ok. Pewnie kurz się zebrał.
No i to tyle. Trzymajcie się.

tomx1989
-#

Post autor: tomx1989 »

Odpalanie "kopi zapasowych" z płyt DVD niszczy konsolę. W ten sposób niszczy, że przed odpalaniem takich płyt mój PS2 Slim przez kilka lat w ogóle się nie grzał, a teraz jest jak kaloryfer
Odpalania kopii zapasowych nie niszczy konsoli tylko laser. A to że konsola się szybciej niż kiedyś nagrzewa jest spowodowane tylko i wyłącznie brudem zapychającym wentylator. Najlepiej jest rozkręcić konsole, wykręcić wiatraczek i go przeczyścić, pod wiatraczkiem znajdują się dziurki przez które zasysa powietrze, które lubią się szybko zapychać.
Otóż 77004 jest odrobinę szybsza od 90004
Rozumiem że gry testowałeś z tego samego pena, na którym między testami nic nie było zmieniane i konsole jak i gry są z tego samego regionu? Ciekawe :-) Chętnie bym zobaczył takie porównanie ;-)
Od USB Advance lepszy jest Open PS2 Loader (używam wersji 0.7, ale sprawdzałem też najnowsze)
Jak najbardziej, jednak lepiej używać wersji 0.8 w która odpala gry w formacie ISO. A jeżeli masz możliwość podłączenia ps2 do pc czy też dysku sieciowego, to będzie to dużo wygodniejsze i szybsze rozwiązanie.
bo mam uszkodzony zegar systemowy
Raczej uszkodzoną baterię systemową, to ona podtrzymuje działanie zegara systemowego, wymień ją i będziesz miał spokój ;-)
Sega Mega Drive VA4
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB
PS4 CUH-1216 500GB

o0daniel0o
-#

- czyszczenie konsoli z kurzu po zajechaniu jej przez backupy na DVD nic nie daje (mnie nic nie dało)
- mam te dwie konsole w domu w tej chwili (testowane na tych samych wersjach gier)
- wiem, że 0.8, czy 0.9 są bardziej rozbudowane, ale są brzydsze i zapisują pliki na karcie 8MB
- no tak, chodzi o baterię, ale nie chce mi się jej wymieniać

xzer0

Post autor: xzer0 »

Chłopie. To sprzęt elektroniczny. On się musi grzać. Nadmiar energii musi gdzieś pójść. Moja 70004 była katowana przez poprzedniego właściciela przez wiele lat swapem. Ja gram od czasu do czasu z fmcb i oryginalnych. Śmiga jak nówka. A grzać się musi, bo tak już jest.

o0daniel0o
-#

Moje konsole też śmigają jak nówki, ale z dodatkowym efektem grzania się jak cholera. 90004 zanim nie użyłem "kopii zapasowych", nie grzała się (kilka dobrych godzin grania i letnia na dnie ledwie, teraz jest cały spód cieplutki, jeśli nie używam coolera). 77004 kupiłem używaną i grzała się od początku jak ją mam.

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Post autor: McMarycha »

Zacznijmy od tego ze 90004 ma wbudowany zasilacz. Rozbierz ja na czynniki pierwsze i dokłądnie przedmuchaj sprężonym powietrzem i ew wymień termopady na procku i grafie

o0daniel0o
-#

Powiedzmy tak. Problemy z przegrzewaniem zaczęły się od używania "kopi zapasowych". Coś się zepsuło. Jeśli laser, to czemu po odpaleniu gry z pendrive'a konsola też się grzeje? Podobno jakieś fabryczne zabezpieczenia PS2 odpowiadają za takie "akcje" konsol. Laser się krztusi przy wypalonej samodzielnie płycie, napięcie robi się odpowiednio "za duże" i coś się pierdzieli.

Ale może i wymiana termopadów pomoże, ja tego nie wiem.

xzer0

Post autor: xzer0 »

Ja mówię cały czas że to musi się grzać. Slim wytrzymuje max 20h grania. Widziałem akcję. Sam się wyłączył. Nie chcesz grzania? Nie włączaj tego, nie chcesz eksploatować lasera? Wymontuj. Po prostu są to normalne zachowania.

tomx1989
-#

Post autor: tomx1989 »

Nie wiem co wy robicie z tymi konsolami że wam się tak grzeją. Mam dwa stare ps2 slim 70004. Jeden ma cpu i gpu, a drugi apu(cpu+gpu). Oczywiście ten z oddzielnymi cpu i gpu jest cieplejszy, ale tylko konsola jest ciepła, nie ma mowy o gorącej obudowie, wyższych obrotach wiatraka czy o samoczynnym wyłączeniu. Model 90000 może się grzać bo ma wbudowany zasilacz i ogólnie słabsze chłodzenie, ale nie wcześniejsze modele. Może są zabrudzone, chłodzenie nie przylega do procka albo w jakiś sposób chip obciąża konsole, albo konsola leży pod poduszką :-P
Sega Mega Drive VA4
SNES
PSX SCPH-1002
PSX SCPH-7502
PS2 SCPH-70004
PS2 SCPH-50004, NA 80GB HDD
PSP 3003
PS TV
Gamecube
Wii 1TB
Xbox v1.0 300GB
Xbox 360 S 250GB
PS4 CUH-1216 500GB

Awatar użytkownika
CyborgGamingBlog
-#
Kontakt:

Post autor: CyborgGamingBlog »

Myślę, że grzanie się Slim`ki, zresztą jak każdej konsoli albo sprzętu jest spowodowane w dużej mierze ilością kurzu. Ja gdy kupiłem swoją slimkę nową, to była ledwo letnia(90004). Chodziła dość sporo przez jakieś 5 miechów i nawet się nie grzeje mocno. Gdyby była cały czas w użytku i kurz by osadzał się w konsoli, to temp. by wzrosły. Jest to raczej logiczne. Teraz mam FAT`a, a Slimka siedzi na półce jako zapasowa w bdb stanie technicznym, bo używana zaledwie 5 miechów ;)
PSX SCPH-7502
PSX SCPH-9002 x2
PS2 FAT SCPH 39003
PS2 Slim SCPH 90002
PSP Slim&Lite 3004 Vibrant Blue
Xbox Classic
Xbox 360 Slim 250GB

animare
-#
Kontakt:

Post autor: animare »

Kurz to po pierwsze, a po drugie moim zdaniem grzanie zależy też od miejsca w jakim stoi konsola, to tak samo jak z laptopem, nie można jej położyć w miejscu w którym jest praktycznie znikomy przepływ powietrza. Znałem też typów którzy zamiast dbać o konsolę i stawiać ją w normalnym miejscu to kładli na dywanie, co już jest straszne i rzeczywiście męczy konsolę i jej radiator :). Zresztą, w takiej małej obudowie dziwne by było gdyby konsola była cały czas zimna, musiała by być non stop rozebrana. Moja slim'ka nigdy nie miała takich problemów, i nie mam oczywiście wersji 9000x.

ODPOWIEDZ