sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

PS2 70004 - problem z sliniczkiem lasera

rozmowy o sprzęcie i peryferiach do konsoli

Moderator: Moderatorzy

rifek4
-#

PS2 70004 - problem z sliniczkiem lasera

Post autor: rifek4 »

Witam, dostałem drugą konsolę PS2 Slim 70004, wszystko jest sprawne tylko jest problem z silniczkiem lasera (czy jak to się zwie), otóż odkręciłem górną obudowę żeby widzieć co i jak i...: gdy wcisnę czujnik zamknięcia klapki, laser przechodzi "z góry do dołu" i zaczyna coś brzęczeć tak jak by go coś blokowało. Później wraca, ale tylko do połowy swojego początkowego ustawienia. Laser się zaświeca, ale gry wróci do połowy to gaśnie. Silniczek napędu w ogóle się nie kręci. Za chwilę wrzucę filmik jak to wygląda...

Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi ;)

Pozdrawiam!

P.S.
Tutaj jest chyba taki sam problem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1327800.html

Właśnie rozebrałem ten cały napęd lasera i wszystko do naga, poprzeczyszczam złożę i zobaczę co będzie, ale i tak czekam na pomoc ;)

Yours 4 All ;)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Ja miałem podobne cyrki z laserem slimce, gdy naderwała mi się taśma lasera. Laser na siłę przekręcał się w kierunku silniczka i dalej na niego się pchał, co powodowało takie zgrzytanie. Może u Ciebie też siadła taśma tylko objawy są nieco inne.

Pozdro :)
SCEE™

rifek4
-#

No taśma wygląda dość dziwnie tj nie jest przerwana nigdzie ani nic ale klejona chyba kropelką do tej metalowej części, i z tego co widzę po grach dodanych do tego PS'a taśma rysowała płyty...

A to filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=PLXBeTXFOQk
Sorry za lipną jakość ale nagrywane telefonem 2.0MPX, aha i na początku słychać ten dźwięk tak "bardzo głośno" ale to dlatego że mój tel ma mikrofon cyfrowy bardzo czuły i dopiero po chwili "dostosowywuje natężenie dźwięku" ;)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Miałem to samo. Tzn. U mnie ten laser tak samo się przesuwał, ale nie wracał na pozycję tylko dalej się pchał, więc tak jak mówiłem, obstawiam uszkodzoną taśmę.

A co do tego, że taśma jest przyklejona, to normalne. Jest to zabezpieczenie przed, zniecieniem taśmy przez przesuwający laser :)
SCEE™

rifek4
-#

U mnie też jak nie puszczę "czujników" od klapki dalej pcha się na napęd. Aha i teraz się dowiedziałem, że laser był wymieniany. Może ta cała zworka jest nie zdjęta ? Jak to sprawdzić ;)?

Czyli wymieniłeś taśme i było OK?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

No skoro był wymieniany, to faktycznie, ktoś mógł nie zdjąć zworki. Aby zobaczyć czy zworka jest zdjęta musisz spojrzeć tam gdzie wskazuje obrazek niżej:

Obrazek

Ta zworka, to tak naprawdę, kropelka cyny, którą trzeba tylko wygrzać lutownicą.

PS: Nie wymieniałem taśmy, bo ten slim był dla mnie nic nie warty (trzeba było jeszcze laser wymienić) i potem trochę go ogółociłem i dałem kumplowi na części.
SCEE™

rifek4
-#

To miejsce jest odcynowane są tam 3 osobne (nie połączone) piny, sprawdziłem taśmę nie ma przejścia na kilku ostatnich pinach (chyba 5 albo 6) czyli wymienię taśmę i powinno być OK? A i jeszcze jedno mnie zastanawia czemu napęd płyty wogóle ani drgnie? Aha a jak to jest z tą regulacją lasera? Po wymianie taśmy po prostu sprawdzić czy będzie śmigać dobrze jak nie to wtedy regulować? I jak to się reguluje słyszałem że jakimś programem Lenc Changer ale nie wiem o co chodzi :)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Jeśli wymienisz taśmę, to na 90% pomoże. Pewności nie mam, ale tak obstawiam. Co do regulacji, to regulujesz laser, dwoma potencjometrami (umieszczonymi na laserze, nie na taśmie), ale to nie ma w tym wypadku nic do rzeczy. Natomiast jak już wspomniałeś o Lens Chargerze (czy diabli wiedzą jak to się zwie), to ten programik służy do kalibracji lasera, w PS2 FAT.
SCEE™

rifek4
-#

Quake96 pisze:Jeśli wymienisz taśmę, to na 90% pomoże. Pewności nie mam, ale tak obstawiam. Co do regulacji, to regulujesz laser, dwoma potencjometrami (umieszczonymi na laserze, nie na taśmie), ale to nie ma w tym wypadku nic do rzeczy. Natomiast jak już wspomniałeś o Lens Chargerze (czy diabli wiedzą jak to się zwie), to ten programik służy do kalibracji lasera, w PS2 FAT.
Ok, miejmy nadzieje że pomoże :P To że dwoma potencjometrami reguluję to wiem, tylko co i jak dalej już nie, słyszałem że jak będzie problem z odczytem to dopiero minimalnie obrócić dane "pokrętło" (zależy czy z CD będzie problem czy z DVD itd. ;)). Ale w sklepach oferujących lasery piszą, że laserów nie trzeba kalibrować/regulować ;) Właśnie czytałem że ten Lens Changer używają też na Slimach ale może to farmazon :P

Ale myślę że taśma pomoże, bo poprzedni właściciel twierdził że po wymianie lasera wszystko było OK tylko czasem przy grach gra łapała zacinkę na moment i po chwili działała, a później już to co pisałem, czyli pewnie płyta tarła o taśmę (widać po płytach i po "pozycji" w jakiej była taśma jak sprawdzałem na zdjętej obudowie to płyta tarła o taśmę ;)) i wkońcu tak zatarła że kaplica :P

Dzięki za pomoc, pozdro! ;)

Temat do zamknięcia.

EDIT:
I chyba sprawa do końca nie rozwiązana, podłączyłem PS2 złożone bez tej taśmy, i jest to samo...?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

No to, że podłączyłeś PS2 bez taśmy i było to samo, tylko potwierdza uszkodzenie taśmy...

Ponieważ laser, bez taśmy, nie wie kiedy ma się zatrzymać i silniczek zasuwa do oporu ;)
SCEE™

rifek4
-#

Tak myślałem że może te 6 niedziałających pinów na taśmie (albo jakaś ich część) "sterowała" położeniem lasera, czyli z tego wynika że "laser" steruje tym silniczkiem napędzającym przechodząc przez płytę główną?
Tj:
Obrazek

I napędem płyty też?

Czyli te 6 niedziałających pinów na taśmie mogą być od sterowaniem napędu płyty i silniczka poruszającego laser przechodząc przez płytę główną? I z tego co zauważyłem na laserze jest właśnie taki czujnik, i jak on się styknie z tą "blachą" która jest pod napędem płyty laser powinien się zatrzymać, a czy z taśmą czy bez jak go wciskałem to zero reakcji, czyli chyba teoria się sprawdzi ;)

Załóżmy że niby rozwiązane ale tematu nie zamykajcie napiszę jak wymienię taśmę ;) Już zamówiona...

Pozdro!

EDIT:
A wy tu macie "dolary" :D Sypnąłem ci trochę zielonych :D

P.S.
Dzięki za pomoce, @Quake96, sa tu u was jakieś plusiki czy coś w tym stylu :P? Niby 15 lata ale obcykany w PS2, nie dziwne, "siedzisz w tym" bo ja to tyle o ile coś wiem i zrobię ale "rozwiązywanie zagadek PS2" niestety nie miałem tyle z tym do czynienia więc lipa :P Ogólnie elektroniką, komputerami itd się interesuje i "zrobię wszystko" czasem z pomocą ale najbardziej sie znam na GSM, na niejednych forach GSM to ja jestem na twoim miejscu że pomagam innym :D

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Dokładnie tak jak mówisz. Taśma lasera wysyła sygnał o ile obrotów przekręcić silniczek lasera, oraz czy kręcić silniczkiem płyty :) Dlatego bez taśmy, PS2 jest "ślepe" i nie wie kiedy zatrzymać obroty silniczka :)
SCEE™

rifek4
-#

Ok wymieniłem taśme i wszystko jest git ;)

ODPOWIEDZ