Dzisiaj w moje ręce wrócił mój pierwszy PS2. Jest to PS2 Slim model SCPH-70004. Jest w tragicznym stanie. Staram się go tylko uruchomić na tyle, by dało się podłączyć do niego kartę z FMCB i odpalać multimedia z USB.
Lista rzeczy do zrobienia:
- Wymiana lasera (nie planuję)
- Wymiana taśmy lasera (też nie planuje)
- Wymiana taśmy prowadnicy lasera (też nie planuje)
- Odnowienie obudowy (to akurat jeszcze pół biedy)
- Naprawa kondensatora (?) na płycie głównej (o tym zaraz napiszę więcej)
- Przylutowanie jednego kabelka od chipa (potrzebny schemat Rippera 3.1, choć nie potrzebuję już Chipa)
- Zakup nowego włącznika wraz z taśmą
- Dołożenie zasilacza (o tym za moment)
Dobra teraz przejdźmy do problemów:
1. Podczas rozbierania konsoli okazało się że odpadł jeden kondensator (?). Nie wiem co to właściwie jest ale jest malutkie, okrągłe i ma napisane
Czy da się to zmostkować? I co to właściwie jest?21 (albo Z1, nie widzę dokładnie)
100
4V
2. Druga sprawa to zasilacz. Nie mam zasilacza do PS2 slim, ale mam zasilacz od PSone. Parametry zasilacza z PSone to:
a konsola wymaga:7.5v
2.0A
I teraz jest pytanie. Czy zasilacz z One da radę uruchomić, choć na chwilę konsolę?8.5v
5.3A
3. Ostatni problem, to płytka z włącznikiem, a właściwie jej brak. Otóż slimka nie ma tej płytki z włącznikiem ani taśmy do niej. Czy da się jakoś uruchomić konsolę bez niej? Na przykład zwierając 2 piny gniazda na taśmę? Ewentualnie szukam nowego włącznika wraz z taśmą tak do 10-15zł (wliczając wysyłkę)
Da radę z tym trupem coś jeszcze podziałać? Na tyle żeby chociaż odpalił.