PS2 50001 (USA) wskrzeszenie i modernizacja
Moderator: Moderatorzy
PS2 50001 (USA) wskrzeszenie i modernizacja
Dzisiaj doszła do mnie konsola. Trochę brudna. Od razu ją rozkręciłem. Bałem się podłączyć do kontaktu, przecież jest na 110V. Mogłoby to eksplodować. W środku zdziwienie. Prawie wszystkie śrubki wyglądają jak nigdy nie odkręcane. Szybko zdjąłem pokrywę lasera. Siedzi tam HD7 podobno sprawny. Wyciągam dolną część obudowy. Patrzę zasilacz. Tylko tutaj jest on inny. Nie dość że 110V to jeszcze inaczej zamontowany. Dysponując jedynie zasilaczami do 3000x musiałem coś wykombinować. Teraz zasilacz jest założony jak w 3000x na jednej śrubie, a bolce są na styk. Wkładam do dolnej obudowy. Nie pasuje..... Biorę szybko dół od 39003 i jest git. Chwila prawdy. Odpali to? Zastanawiałem się czy na zasilaczu może bolce są inne. Np. zamiast masy to napięcie. Cóż podłączam ustrojstwo. Odpaliło. FMCB nie działa, ale widzi wszystkie pliki na MC. Teraz muszę to poskładać i może zamontuje chipa. Jak sprawdzić laser w NTSC? Fotki będą później.
Jak sprawdzić? Na początek zwyczajnie
Wsadź płytę DVD z grą PAL (oryginał, lub kopia, jak tam wolisz)... Wtedy jeśli konsola dobrze odczyta płytę to wyskoczy Ci czerwony ekran o tym, że gra jest nie oryginalna bla bla bla... Jeśli zaś nie odczyta płyty, to przejdzie do biosu a w browserze wyskoczy Ci potem "The Disc Could Not Be Read" albo "Disc Read Error". Odczyt CD sprawdź na Audio CD. Na początek lepsze to niż nic.
Btw. FMCB nie działa, bo było instalowane na konsoli PAL. Musiałbyś dorwać przerobionego NTSC, albo zrobić instalator FMCB Cross Regionalny.
Działaj, działaj
Oby z tego trupa coś wyszło
Sam wiem jaka to satysfakcja przywrócić coś do życia 

Btw. FMCB nie działa, bo było instalowane na konsoli PAL. Musiałbyś dorwać przerobionego NTSC, albo zrobić instalator FMCB Cross Regionalny.
Działaj, działaj

SCEE™
Od paru dni lutuję chipa (kabelków zabrakło), zrobiłem przy okazji Romeo fix. Poczytałem trochę o instalacji cross-regionalnej fmcb i trochę zachodu jest. Trzeba mieć oryginalną gierkę, później zrobić kopię tej gry i elf'a w grze zamienić na ULE. Np. zamiast mini gry włącza się ule w grze. Jest jeden problem. Nie w każdej grze to działa. Więc kupno gry w ciemno nie jest zbyt dobrym pomysłem i chyba dokupię tego kynar'u i dokończę chipa.
Jeżeli masz konsolę NTSC przerobioną chipem to wystarczy na niej zainstalować FMCB i masz gotową kartę. Instalacja przebiega tak samo jak na PALu. Te wszystkie problemy występują jedynie gdy chcesz zainstalować FMCB, które ma działać na NTSC, przy użyciu konsoli PAL (lub na odwrót).
PS2 Slim SCPH-77004+FMCB, MaterSystem II, MegaDrive, PSOne, Dreamcast

Chipa wywaliłem już dawno. FMCB zainstalowałem na PAL'u
EDIT
Wieści z ostatnich chwili. Rozebrałem całego plejaka i szukałem usterki na płycie głównej. Jak się okazało winna była kalafonia której nie wyczyściłem. Powstawało zwarcie. Teraz plej normalnie reaguje na przyciski i czyta wszystko. Chyba kiedyś powrócę do Romeo fix, ale nie używam zbytnio napędu, więc zrobię to "przy okazji". Zdjęcia dam jutro, bo nie chcę mi się dzisiaj cykać.
EDIT
Wieści z ostatnich chwili. Rozebrałem całego plejaka i szukałem usterki na płycie głównej. Jak się okazało winna była kalafonia której nie wyczyściłem. Powstawało zwarcie. Teraz plej normalnie reaguje na przyciski i czyta wszystko. Chyba kiedyś powrócę do Romeo fix, ale nie używam zbytnio napędu, więc zrobię to "przy okazji". Zdjęcia dam jutro, bo nie chcę mi się dzisiaj cykać.