Quake96 pisze:Jeśli wymienisz taśmę, to na 90% pomoże. Pewności nie mam, ale tak obstawiam. Co do regulacji, to regulujesz laser, dwoma potencjometrami (umieszczonymi na laserze, nie na taśmie), ale to nie ma w tym wypadku nic do rzeczy. Natomiast jak już wspomniałeś o Lens Chargerze (czy diabli wiedzą jak to się zwie), to ten programik służy do kalibracji lasera, w PS2 FAT.
Ok, miejmy nadzieje że pomoże

To że dwoma potencjometrami reguluję to wiem, tylko co i jak dalej już nie, słyszałem że jak będzie problem z odczytem to dopiero minimalnie obrócić dane "pokrętło" (zależy czy z CD będzie problem czy z DVD itd.

). Ale w sklepach oferujących lasery piszą, że laserów nie trzeba kalibrować/regulować

Właśnie czytałem że ten Lens Changer używają też na Slimach ale może to farmazon
Ale myślę że taśma pomoże, bo poprzedni właściciel twierdził że po wymianie lasera wszystko było OK tylko czasem przy grach gra łapała zacinkę na moment i po chwili działała, a później już to co pisałem, czyli pewnie płyta tarła o taśmę (widać po płytach i po "pozycji" w jakiej była taśma jak sprawdzałem na zdjętej obudowie to płyta tarła o taśmę

) i wkońcu tak zatarła że kaplica
Dzięki za pomoc, pozdro!
Temat do zamknięcia.
EDIT:
I chyba sprawa do końca nie rozwiązana, podłączyłem PS2 złożone bez tej taśmy, i jest to samo...?