Witam!
Parę dni temu zakupiłem ps2 slim scph-70010 chipowaną modbo 1.82, problem z nią jest taki, że skuteczność wczytywania gier (oryginalnych i kopii zapasowych) jest dosyć niska. Czasem ta sama gra odpala bez problemu, czasem konsola wyświetla tylko logo PS2 i logo developera/ wydawcy, a czasem nie rusza wcale. Odkryłem kilka rzeczy, które mogą być przyczyną problemu lecz chcę zasięgnąć dod. pomocy od kogoś z większym doświadczeniem w tych sprawach.
Mianowicie:
po wyłączeniu konsoli zauważyłem, że prowadnica nie cofa się do końca, tzn. mogę pchnąć laser palcem o kilka mm do tyłu aż napotkam opór. Czy to normalne, że laser nie cofa się do maksymalnego punktu tylko zostaje lekko blizej środka?
Inna sprawa to taśma lasera, która na początku bardzo rysowała nośnik, odstaje w niektorych momentach powyzej linii lasera. Do tego ktos przede mna probowal chyba to naprawiac, bo tasma jest w kilku miejscach jakby nadlamana, nie ma gladkiej powierzchni tylko jest jakby "pogieta".
Nie wiem co jest dokladnie przyczyna, pozniej postaram sie dorzucic do tematu kilka zdjec lub filmik, ktory bardziej obrazuje problem.
Aha dodam jeszcze, ze czasem kilkukrotny restart konsoli niweluje problem i vice versa: gram w dany tytul jakis czas, potem robie reset i gra ponowni nie odpala.
Czy przyczyna jest fakt, ze podlamana tasma blokuje ruch wsteczny prowadnicy czy moze problem tkwi gdzie indziej?
Dodam jeszcze, ze kopie zapasowe wypalam na plytach dvd+r sl verbatima, programem alkohol 120% z predkoscia x4.
uszkodzona prowadnica i/lub taśma lasera
Moderator: Moderatorzy
-
ale laser nie cofa sie tylko w momencie jak wyłączysz konsole bez wcześniejszego otwierania klapki? jezeli tak to laser nie cofa sie wyłączając konsole gdy plyta jest w srodku i nie otwierajac wczesniej klapki po graniu, do samego konca cofa sie tylko jak jest włączona i otworzysz klapkę. (przynajmniej u mnie tak jest, a u mnie laser działa prawidłowo) co do tasmy to ja bym ja po prostu wymienil, te zagiecia mogly spowodowac przerwanie jakiejs sciezki w niej i przez wiekszosc czasu nie styka prawidlowo, co do prowadnic wez je wyczysc. tez moze byc tak ze masz zwyczajnie padajacy laser dlatego takie problemy z odpaleniem gier. w pierwszej kolejnosci wyczysc prowadnice i slimaka z syfu jak paproszki wloski itp i wymien tasme. oczywiscie w gre moze wejsc takze uszkodzenie chipa ale nie wiem jak z tymi chipami w ps2 jest
PS1: SCPH-5502+CHIP+Color Fix
PS2: SCPH-35003, SCPH-39004, SCPH-77003, SCPH-77004, FMCB
-
nie ma znaczenia czy przy wyłączeniu klapka jest otwarta czy zamknięta, odłączałem zasilanie na różne sposoby, z płytą lub bez i laser zawsze cofa się do tej samej pozycji. zaraz poszukam materiałów nt. rozkręcania i konserwacji konsoli, bo muszę przyznać, że nie jestem specem w tym temacie.
Nowa taśma już zamówiona na allegro, powinna dojść po weekendzie:)
A teraz mam pytanie odnośnie laseru, jeżeli zdecyduję się na wymianę na nowy to jaki typ/ model lasera polecacie do mojej pees dwójki? przypomnę, v. scph-70010 slim. czy są jakieś lepsze lub gorsze modele lasera? bo wiem tyle, że na aukcjach istnieje kilka różnych modeli do kupienia. pytam, bo wiem, że ps2 nie powinna mieć problemów z odpalaniem gier na dvd dwuwartwowych, a moja czarnulka nie widzi w ogóle takich płyt. co oznacza chyba, że laser też nie jest już w najlepszej formie.
Aha dodam jeszcze, że chip nie ma tu raczej nic do rzeczy, ponieważ sprawdzałem także skuteczność przy wyłączonym chipie i efekt był identyczny. próbowałem też z nośnikami o różnym stopniu zapełnienia i wydaję mi się, ze problem tkwi właśnie w tym nie do końca cofającym się laserze, bo gry które nie zajmują całej warstwy dvd wczytują się raczej bez problemu, z małym wyjątkami.
Nowa taśma już zamówiona na allegro, powinna dojść po weekendzie:)
A teraz mam pytanie odnośnie laseru, jeżeli zdecyduję się na wymianę na nowy to jaki typ/ model lasera polecacie do mojej pees dwójki? przypomnę, v. scph-70010 slim. czy są jakieś lepsze lub gorsze modele lasera? bo wiem tyle, że na aukcjach istnieje kilka różnych modeli do kupienia. pytam, bo wiem, że ps2 nie powinna mieć problemów z odpalaniem gier na dvd dwuwartwowych, a moja czarnulka nie widzi w ogóle takich płyt. co oznacza chyba, że laser też nie jest już w najlepszej formie.
Aha dodam jeszcze, że chip nie ma tu raczej nic do rzeczy, ponieważ sprawdzałem także skuteczność przy wyłączonym chipie i efekt był identyczny. próbowałem też z nośnikami o różnym stopniu zapełnienia i wydaję mi się, ze problem tkwi właśnie w tym nie do końca cofającym się laserze, bo gry które nie zajmują całej warstwy dvd wczytują się raczej bez problemu, z małym wyjątkami.
sprawdzilem teraz swoj laser, u mnii tez zawsze jest tak ze laser nie dochodzi do konca prowadnic i moge palcem go dosunac dalej, czyli to jest dobrze u ciebie (no chyba ze i ciebie jeszcze blizej srodka sie zatrzymuje ale to na zdjeciu mozesz pokazac), bo jak mowilem wczesniej u mnei laser dziala prawidlowo i wszystko czyta. czyli pewnie zwyczajnie laser ci pada juz i tez ta tasme lepiej wymien
co do laserow to ciezko mi powiedziec, najlepiej uderzyć w oryginalny laser taki sam jak jest w twojej konsoli (niestety dzisiaj to jest mega trudne do znalezienia) bo te zamienniki slyszalem ze sa slabe w przypadku ps2
co do laserow to ciezko mi powiedziec, najlepiej uderzyć w oryginalny laser taki sam jak jest w twojej konsoli (niestety dzisiaj to jest mega trudne do znalezienia) bo te zamienniki slyszalem ze sa slabe w przypadku ps2
moze wlasnie to wina tasmy ze jak sie odsunie laser to ktoras sciezka traci polaczenie bo jest tak pognieciona tasma i dlatego nie czyta plyt ktore maja wieksza wagetommy_vercetti pisze:problem tkwi właśnie w tym nie do końca cofającym się laserze, bo gry które nie zajmują całej warstwy dvd wczytują się raczej bez problemu, z małym wyjątkami.
PS1: SCPH-5502+CHIP+Color Fix