sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

PS2 30004 - problem z laserem i silnikiem płyty

rozmowy o sprzęcie i peryferiach do konsoli

Moderator: Moderatorzy

ReX92
-#

PS2 30004 - problem z laserem i silnikiem płyty

Post autor: ReX92 »

Witam, jako, że jest to moja pierwsza wizyta po rejestracji
Otrzymałem stare PS2 30004 i chciałem je wyremontować, gdyż nie działał w nim napęd. Za niewielkie pieniądze udało mi się dostać brakujące rzeczy, czyli silniczek obrotu płyty i nowy laser (KHS 400B, z resztą taki był zamontowany w konsoli). Mam jednak kilka problemów, z którymi nie jestem w stanie sobie poradzić.

1. Silnik płyty, który zakupiłem, wygląda tak, jak tutaj: http://konsolowo.pl/shop/1793-home_defa ... -3000x.jpg
Wszystko byłoby okej, gdyby nie to, że po zamontowaniu (a pasuje idealnie!) znajduje się niżej od lasera, nawet w jego najniższej możliwej pozycji.
2. Silnik przesuwania lasera odwala manianę. Przesuwa się, ale nie hamuje przed silniczkiem, przez co uchwyt lasera przeskakuje wielokrotnie. Nie mam pojęcia, jak temu zaradzić.

Liczę na pomoc, bo szkoda zwyczajnie konsoli, a już parę osób mnie odesłało z kwitkiem i tekstem "kup NA"

Awatar użytkownika
KoYoT
-#
Kontakt:

Post autor: KoYoT »

Jeśli chodzi o drugi problem, to prawdopodobnie jest to samo co ja miałem. Ja to rozumiem jako terkot i przeskoki całej soczewki po ślimaku. Dobrze kombinuję?

Jeśli tak to rozkręć szyny lasera ( 2 śruby czarne z "tyłu" układu ), wyjmij laser i pod nim ( na laserze ) masz taki pierdzielnik co się trzyma ślimaczka ( taki biały ). Odkręć delikatnie śrubkę ( nie wykręcaj bo potem jest niezła jazda ze złożeniem, zwłaszcza, że operację robisz nad otwartymi bebechami i o wpadnięcie czegoś nietrudno ), i wsadź "między" laser, a ten uchwyt jakiś twardy element ( np. tekturkę, ale nie grubą ). Skręć z powrotem, nie dokręcając do końca tego elementu i ustaw laser na ślimaku. Załóż na szyny, zakręć dobrze. Voila ;P

Co do pierwszego problemu, radzę dokładnie porównać oba mechanizmy, bo niemożliwością jest aby był za nisko.
Kasa: 321 $

LOL :D

PSX SCPH-7502
PSX SCPH-5502/9002

PS2 SCPH-39001
PS2 SCPH-70002

Arkl1t3
-#

Post autor: Arkl1t3 »

Jemu chodzi o to ze nie zatrzymuje sie laser przy silniczku bo mysli ze nie dotarl do konca i probuje dalej go przesunac a ze nei moze to sa te przeskakiwania po slimaku. Konsola nie wykrywa ze laser dojechal do czujnika zatrzymujacego dalsze krecenie
PS1: SCPH-5502+CHIP+Color Fix
PS2: SCPH-35003, SCPH-39004, SCPH-77003, SCPH-77004, FMCB

ODPOWIEDZ