Dylemat
Moderator: Moderatorzy
Dylemat
Otóż postanowiłem zarchiwizować swoją kolekcje gier na PSX na płytach Verbatim DVD 8,5GB
Wykonałem obrazy ClonemCD posegregowałem wszystko, lecz zastanawiam się czy lepiej nagrać foldery z grami na surowo (tzn bez kompresji) Czy też lepiej każdy poszczególny folder zapakować Winrar'em dodatkowo dodać dane naprawcze?
Więc zwracam się do Was o sugestie:)
Wykonałem obrazy ClonemCD posegregowałem wszystko, lecz zastanawiam się czy lepiej nagrać foldery z grami na surowo (tzn bez kompresji) Czy też lepiej każdy poszczególny folder zapakować Winrar'em dodatkowo dodać dane naprawcze?
Więc zwracam się do Was o sugestie:)
Chyba lepiej WinRarem, mniej będzie zajmować i więcej gier wrzucisz. Jak coś to możesz dorzucić na płytkę instalkę WinRara, bo jakbyś (co w dzisiejszych czasach jest niemożliwe) nie miał kiedyś WinRara (przez format dysku itp) ani Internetu (żeby ściągnąć instalkę) a chciał pograć to zawsze możesz sobie ten program zainstalować z płyty i rozpakować obrazy
Pomóż rozwinąć opcje oceniania wstawek gier! Jeżeli linki się podobają, kliknij na
pod tematem, jeżeli nie, to kliknij na
!

W razie czego to są dane naprawcze. 10% DN zwiększy trochę rozmiar, ale za to pewność że archiwum się nie "zepsuje" nie mal 100%.
Jeśli miałbym ja tak robić to każdy obraz gry pakowalbym 7zip'em (ma lepszą kompresję) ewentualnie dodawał dane naprawcze w WinRar'ze i wrzucał tyle archiwów z grami i mieści się na płytkę.
Robiłbymm tak a nie inaczej ponieważ. ak Zohan pisał, archiwa zajmują mniej niż surowe obrazy gry. A czemu nie jedno archiwum? Bo akby coś bylo nie tak to zawsze jednop a nie wszystkie, a poza tym jakbym chciał pograć w jedną grę to nie musiałbym wypakowywać wszystkiech.

Jeśli miałbym ja tak robić to każdy obraz gry pakowalbym 7zip'em (ma lepszą kompresję) ewentualnie dodawał dane naprawcze w WinRar'ze i wrzucał tyle archiwów z grami i mieści się na płytkę.
Robiłbymm tak a nie inaczej ponieważ. ak Zohan pisał, archiwa zajmują mniej niż surowe obrazy gry. A czemu nie jedno archiwum? Bo akby coś bylo nie tak to zawsze jednop a nie wszystkie, a poza tym jakbym chciał pograć w jedną grę to nie musiałbym wypakowywać wszystkiech.
hasło do moich uploadów: 1234
Człowieku nie martw się - o ile nie będziesz tą płytą szurał po asfalcie, rzucał jej psu i mówiąc do niego "aport", tylko położysz ją grzecznie w pudełku i schowasz wśród "świata" PC, płyta się nie porysa i WinRar nie zepsuje...
Pomóż rozwinąć opcje oceniania wstawek gier! Jeżeli linki się podobają, kliknij na
pod tematem, jeżeli nie, to kliknij na
!