sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

Dziwne pliki w folderze z grą PSX

tutaj możecie szukać wszelkiego rodzaju pomocy której nie znajdziecie w innych działach

Moderator: Moderatorzy

psx-fan
-#

Dziwne pliki w folderze z grą PSX

Post autor: psx-fan »

Witam!!!
Wczoraj ściągnąłem grę "Need For Speed: Porsche 2000" i w folderze z ową grą znajdują się pliki o następujących rozszerzeniach: bin.ecm, cue, sbi, oraz 16 plików o rozszerzeniu ape. Pliki bin.ecm i cue to dla mnie norma ale sbi i ape? Moje pytanie brzmi:

JAK TO NAGRAĆ (tylko alc.120%) ABY MÓJ PSX TO CZYTAŁ???

Z góry Dziękuje i Pozdrawiam!!!
psx-fan

Awatar użytkownika
loleQ2008
-#

Post autor: loleQ2008 »

ja nagrywam w nero gry na psx ;]

Robię obraz płyty w demon tool no i później na kopiuj CD albo tam gdzie też jest kopiuj CD pisze w neto: "Nagraj obraz na CD" czy jakoś tak...

A co do tych plików tych dziwnych to nie mam pojęcia...
PSX--->PSOne--->--->PS2Slim--->PSX--->PSP 5.00 M33-4--->PSP 5.00 M33-6--->PSP 5.50 GEN-D3--->Xbox1 80GB--->Xbox360 120GB--->PS2 Slim SCPH-77004--->Xbox360 20GB--->PS2 slim SCPH-77004

Awatar użytkownika
Pierce
-#

Post autor: Pierce »

Nie spotkałem się z tym plikiem osobiście ale tutaj masz trochę informacji o emc

Kod: Zaznacz cały

http://www.neillcorlett.com/ecm/
Jakiś rzadki rodzaj kompresjii, na dole masz "Cool, I wanna try!" i pod spodem "Download ECM v1.0" pewnie będzie potrzebny aby dekompresować[o ile w paczce pobranej przez Ciebie już nie ma tego programu].
Obrazek

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

O pliku .ecm jest u nas w dziale poradniki :arrow: http://www.swiatpsx.pl/viewtopic.php?t=491

plik ecm to obraz twojej gry (czyli coś jak CD) i tylko w nim ta gra się znajduje (oczywiście aby nagrać ją alcocholem trzeba zrobić konwert na .bin) a pozostałe pliki nie należą bezpośrednio do gry, mogą zawierać różności.

po konwercie na .bin radzę jeszcze raz zrobić .cue -> cuemakerem
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

psx-fan
-#

Dzięki za podpowiedzi! Ale trochę nieuważnie przeczytaliście mój post... Napisałem, że WIEM co to jest "ecm", tylko "sbi" i "ape" mi nie pasują. Loleq2008, ten program "demon tool" jest darmowy i po polsku? może jakiś link:)
psx-fan

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

słuchaj dobrze przeczytaliśmy i mówię ci że twoja gra to .ecm i jeżeli chcesz grać to tym plikiem się tylko zajmujesz.
natomiast / o ile jeszcze dobrze pamiętam / plik sbi był używany do karty pamięci do dremcasta po przez Dream Incducera, potem zaniechano tych plików i w karcie były zapisy w VMU czy jakoś tak....
natomiast plik .ape jest to plik muzyczny który trzeba by było rozkompresować programem Monkey Audio i wtedy uzyszkasz muze w mp3

reasumowując:
ściągnąłeś swoją grę w formacie pliku obrazu .ecm, a więc Ty albo ktoś inny kto zrobił tą wstawkę zassał z jakiejś skośnookiej stronki bo raczej oni się w tym lubują i oprócz obrazu gry dorzucił jeszcze pliki (najprawdopodobniej) karty pamięci tylko że jak ich znając w mało powszechnym u nasz systemie ( tak jak i kompresja obrazu czyli .ecm, co u nas nikt nie robi)
do tego dorzucił muzę najprawdopodobniej z tej gry w też w sumie rzadko spotykanych a raczej używanych plikach bo aby jej najszybciej posłuchać w programach które my używamy czyli na bazie mp3 musisz zrobić konwert w/w programie.

podsumowując:
do grania jest ci potrzebny tylko plik .ecm
do nagrania np. w alcoholu - jest ci potrzebny ten plik przekonwenterowany na .bin + .cue (masz co prawda już .cue) ale jak ci radziłem w poprzednim poście po konwercie zrób go jeszcze raz
pozostałe pliki są ci zbędne aby grać lub nagrać
koniec i kropka ;)
pozdrawiam
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

Awatar użytkownika
loleQ2008
-#

psx-fan pisze:Loleq2008, ten program "demon tool" jest darmowy i po polsku? może jakiś link:)
Program demon tool jest ta najnowsza wersja także w formie free przy instalacji po prostu ustawiasz na free licencje... I jest po polsku. Jak nie będziesz wiedzieć jak zrobić obraz to napiszę. ;)

Link:

Kod: Zaznacz cały

http://www.programosy.pl/download/pobierz,daemon-tools.html
PSX--->PSOne--->--->PS2Slim--->PSX--->PSP 5.00 M33-4--->PSP 5.00 M33-6--->PSP 5.50 GEN-D3--->Xbox1 80GB--->Xbox360 120GB--->PS2 Slim SCPH-77004--->Xbox360 20GB--->PS2 slim SCPH-77004

psx-fan
-#

LOLEQ2008, dzięki za link do daemona, programik zapowiada się całkiem nieżle:) Mam jednak kilka pytań co do niego jak i co do nagrywania gier psx w nero, więc jeśli będziesz miał chwilę czasu to byłbym wdzięczny za odpowiedzi!

Co do deamona...Czy utworzony/"przerobiony" na inny format przez deamona, obraz płyty może zawierać błędy? (mówie tu o sytuacji, kiedy włączony jest tylko deamon) A może on niweluje błędy zawarte w pierwotnych plikach???

Co do nero...Czy gry nagrane w tym programie odpowiadają jakością tym nagranym np. w alcoholu120? A jeżeli tak to:

W moim nero w zakładce "kopia zapasowa" jest zarówno opcja "kopiuj cd" jak i "nagraj obraz na dysk",1-o to Ci chodziło 2-To którą opcię wybrać 3-Trzeba coś jeszcze kombinować w ustawieniach 4-Prędkość x8 czy inna 5-Dużo gier tak nagrałeś:)))?

Pozdrawiam!!!
psx-fan

Awatar użytkownika
loleQ2008
-#

Ja zawsze robię tak:

Robię obraz płyty w demon tool ;]

i w nero klikam KOPIUJ CD
Prędkość daje na x16 (raz przez przypadek nagrałem x48 i tech chodzi gra) ale do bezpieczeństwa daję x16 ;]

A czy błędy będą to zawsze jak nagrywasz grę psx w nero to tam gdzie masz te komunikaty np. Rozpoczęto zapisz z prędkością x16

To tam będzie pisać czy jakiś może być błąd ale gra normalnie będzie chodzić ;]

Jak byś nie wiedział jak to zrobić zrobię Ci filmik i dodam na www.przeklej.pl albo na www.wrzuta.pl ;]

psx-fan
-#

LOLEQ2008, obojętnie jaki format obrazu?
psx-fan

Awatar użytkownika
loleQ2008
-#

Ja zawsze jak z gier psx to robię z .iso .bin. albo .ccd

psx-fan
-#

LOLEQ2008, a jak obraz ma więcej niż 700 mb to trzeba kupić płytę 800 mb (podobno są), czy można to jakoś obejść?

Dzięki za odp.
psx-fan

Awatar użytkownika
LukasTe
-#
Kontakt:

Post autor: LukasTe »

psx-fan, obraz może zajmować więcej niż 700MB ale po nagraniu wyjdzie mniej (poza tym płyta ma nieco ponad 700).

psx-fan
-#

LUKASTE, Dzięki za odp. !!!
psx-fan

ODPOWIEDZ