Siemka,
mam następujący problem - otóż nagrywam sobie gierkę (8x), włączam (na PSX'ie) i w czasie filmików, co kilka sekund przeskakuje klatka, tak, jakby się ściął i skoczył o sekundę do przodu.
Wie ktoś dlaczego tak może się dziać?
Filmiki w grach ścinają
Moderator: Moderatorzy
ścinające się filmiki to objawa /zazwyczaj/ lasera który jest niestety hm... nie nowy, po prostu nie nadąża z sczytywaniem filmiku z płyty... ale nie koniecznie
objawia się to także przy przybrudzonym laserze lub kiepskiej jakości płyt, które zawierają wiele błędów i laser musi odczyt "powtarzać"
pierwsze: wyczyść oczko lasera - użyj płynu kleanseripa, jeżeli jest bardzo stary może być potrzeba czyszczenia szczegółowego, ale to wiąże się z rozkręceniem konsolki no i z pewną precyzją, gdyż "oczko lasera" trzeba bardzo ostrożnie "wywinąć" aby dostać się i przeczyścić a także przedmuchać pryzmat znajdujący się pod nim.
drugie: nagrywanie z prędkością x8 też jest ok /wyższe nie wskazane/, ale dużo zależy od jakości płyty /jak już wspomniałem powyżej/ ja używam płyt
http://www.swiatpsx.pl/viewtopic.php?t=1723 gdzieś w połowie poradnika w punkcie: Wypalanie obrazów CD
gdy te czynności zawiodą można tak zwanie "podkręcić laser" ale nie polecam tego sposobu dopóki możesz normalnie grać /nie chodzi o filmiki/ gdyż po podkręceniu lasera dni jego są policzone..., czynność tę robimy w ostateczności, po za tym grać w grę możemy bez "dobrze" chodzących filmików...

pierwsze: wyczyść oczko lasera - użyj płynu kleanseripa, jeżeli jest bardzo stary może być potrzeba czyszczenia szczegółowego, ale to wiąże się z rozkręceniem konsolki no i z pewną precyzją, gdyż "oczko lasera" trzeba bardzo ostrożnie "wywinąć" aby dostać się i przeczyścić a także przedmuchać pryzmat znajdujący się pod nim.
drugie: nagrywanie z prędkością x8 też jest ok /wyższe nie wskazane/, ale dużo zależy od jakości płyty /jak już wspomniałem powyżej/ ja używam płyt

gdy te czynności zawiodą można tak zwanie "podkręcić laser" ale nie polecam tego sposobu dopóki możesz normalnie grać /nie chodzi o filmiki/ gdyż po podkręceniu lasera dni jego są policzone..., czynność tę robimy w ostateczności, po za tym grać w grę możemy bez "dobrze" chodzących filmików...
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.
Ja bym raczej postawił na płytę. Moje PSX liczy minimum 14 lat, jest bez wymiany lasera od nowości, a mimo to filmiki chodzą aż miło. Dodam, że często grywam. Faktem jest, że jak nagram grę na płytę gorszej jakości, są problemy z filmikami. To samo mam w PS2. Przy okazji nagrywaj obrazy bin/cue
Pomóż rozwinąć opcje oceniania wstawek gier! Jeżeli linki się podobają, kliknij na
pod tematem, jeżeli nie, to kliknij na
!