sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Problem z wczytywaniem płyt psx

pomoc i wszystko co dotyczy konsoli PSX, emulatorów, programów itp.

Moderator: Moderatorzy

reznov89
-#

Problem z wczytywaniem płyt psx

Post autor: reznov89 »

Witam wszystkich jako nowy użytkownik na forum :)

Mam taki problem z moim starym już PSX.
Dostałem go dawno temu od brata i wtedy długo mi służył.
Niedawno chciałem zagrać sobie w starsze gry typu Resident Evil, ale gdy włożę płytę, zrestartuje, niby płyta się wczytuje, ale w pewnym momencie jest taki "trzask" jakby coś nagle w płytkę od spodu uderzyło i już nic się nie dzieje ... Zatrzymuję się w tym momencie gdzie się wczytało... (W każdej grze inaczej się zatrzymuje, ale zazwyczaj na samym oczątku gdy jest ciemny ekran )

Co robić w tej sytuacji ? Przeczyszczałem laserek ale nic to nie daje. Czy mój PSX jest już do wyrzucenia ??

Jeśli to potrzebne mogę nagrać filmik z owym trzaskiem ;)

Pozdrawiam !

EDIT:

http://www.youtube.com/watch?v=hfcQwJ1jXPw

Nagrałem filmik dla ułatwienia pomocnikom :)
Ostatnio zmieniony wt 02 sie, 2011 20:23 przez reznov89, łącznie zmieniany 1 raz.

xzer0

Post autor: xzer0 »

Odpal go z zablokowanym czujnikiem i obserwuj.

reznov89
-#

Post autor: reznov89 »

Rozumiem, że mam otworzyć klapkę i trzymać guzik który rozkręca płyty ??
Już to zrobiłem i niby wszystko w porządku, ładnie się kręci ale nadal jest ta zacinka...

Może masz jakiś pomysł ??

xzer0

Post autor: xzer0 »

Rozkręć konsole może gumki ci poszły trzymające laser, sprawdź kółeczko czy nie jest uszkodzone. Kręć wolno płytą na otwartej klapce i zobacz czy gdzieś nie obciera.

Awatar użytkownika
kapcior7
-#
Kontakt:

Post autor: kapcior7 »

plytka nie jest zbyt mocno porysowana? kiedys mialem cos podobnego .. to laser trzaska jak sie gubi :) choc na 100% pewny nie jestem ...

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

krystian25233, co twój post wnosi do tematu? Nie pisz takiech bezsensownych postów... :/

A co do konsoli to miałem podobny przypadek na ps2. Otóż gdy laser wczytuje płytę, to odsuwa się od silniczka, i w pewnym momencie do niego wraca. I zapewne twój laser ma kłopot z mechanizmem, przez co cały czytnik nie wie kiedy jest "koniec ścieżki", tzn. kiedy dociera do silniczka, i na siłę próbuje przesunąć się dalej, przez co uderza w silniczek.

Zresztą na szybko narysowałem schemat w paincie, tak abyś to zrozumiał ;)

Obrazek

btw. ten "trzask" to zgrzytanie zębatek od mechanizmu ;) zgrzytają bo próbują się przesunąć dalej, ale otrzymują opór (zębatki przesuwają laser, który uderza w silniczek, i gwałtownie wszystko się zatrzymuje, stąd ten zgrzyt)
SCEE™

ODPOWIEDZ