sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

PSX zły obraz, a raczej jego brak; kable do TV; przerab

pomoc i wszystko co dotyczy konsoli PSX, emulatorów, programów itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

PSX zły obraz, a raczej jego brak; kable do TV; przerab

Post autor: szkarlatny »

Witam!
Posiadam od dzisiaj konsolę PSX. Wygląda mniej więcej tak:

Obrazek

Model to: SCPH-5552, nie była nigdy przerabiana. Pochodzi z Wielkiej Brytanii. Podłączam ją do TV kablem podobnym do tego:

Obrazek

Kanał na którym powinien być obraz nie daje możliwości zagrania ;/. Obraz jest mocno zniekształcony, przechodzą po nim fale, nie ma dźwięku (syczy). To ten kanał, gdyż po odłączeniu konsoli od TV najzwyczajniej śnieży. Był jeden taki moment, że pojawił się obraz, na którym dało już by radę zagrać, mimo to nadal był problem z dźwiękiem i po chwili wróciło do tego o czym pisałem wcześniej. Konsola ponoć jest w pełni sprawna. Czy to może być wina mojego starego Unimora? Niby wszystko z nim powinno być ok, więc nie do końca wiem co zrobić. Gdzieś na internecie ktoś miał podobny problem i poradzono mu kupienie innego kabla z wyjściem euro takiego jak ten:

Obrazek

Problem polega na tym, że nie chcę wydawać już więcej pieniędzy, tym bardziej, że kabel jest w podobnej cenie co sama konsola.

Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc!
Ostatnio zmieniony czw 08 sie, 2013 20:17 przez szkarlatny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LISTI
-#
Kontakt:

Post autor: LISTI »

Jeżeli masz taką możliwość, to spróbuj podłączyć swoją konsolę pod inny telewizor.

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

Jutro sprawdzę na nowszym TV (z zegarka wynika, że dzisiaj), a w weekend kolega wpadnie ze swoim kablem. Mam nadzieję, że uda mi się jakoś tanio to rozwiązać. Dziękuję za szybką odpowiedź.

EDIT:

Coż. Na innym TV działa. Kilka gier odpaliłem i wydaje się, że wszystko z nią ok. W takim razie zostaje mi albo kupić inny TV (za drogo), albo obecny dać do naprawy (20-50 zł), albo kupić kabel na euro (23-30 zł z przesyłką). A miało być tak pięknie ;) Ehh przeróbka musi poczekać w takim razie. Najpierw niech zacznie działać u mnie w pokoju ;P

Co proponujecie? Słyszałem, że obraz przez Euro jest o wiele lepszy. Moim wyznacznikiem jest cena, ale nawet jeśli naprawa TV kosztowała by tylko 20 zł, to chyba lepiej zainwestować w jakość i kupić lepszy kabel.

Mam jeszcze pytanie, czy każdy kabel podejdzie pod mojego PSX'a? Czytałem, że te z PS2 tak, niby te z PS3 się niczym nie różnią, więc przyznam jestem zmieszany. Pytam bo różnica w cenie jest spora i nawet za niecałą 10 + przesyłka byłbym w stanie kupić ten lub inny kabel.

Przykładowe aukcje:
http://allegro.pl/kabel-r...3445267097.html - 16,99 zł + 4,90 zł przesyłka (21,89 zł)
http://allegro.pl/r1-kabe...3454452103.html - 14,99 zł + 10 zł przesyłka (24,99 zł)
http://allegro.pl/kabel-d...3447110741.html - 15 zł + 8 zł przesyłka (23 zł)
Sklepy:
http://sklep.rms.pl/index...-2-rgb-3m-psx30 18,90 zł + 9 zł przesyłka (27,90 zł)
http://r.twenga.pl/g3.php...2FjZjE%3D&dac=1 - 23,62 zł + 0 zł przesyłka (23,62 zł)

Czy wszystkie te kable bez problemu połączą moją konsolę z TV?

§ 7. zakaz pisania postów jeden pod drugim gdy czas dodawania kolejnych treści jest krotszy niż 24h (istnieje odstępstwo od tej zasady tylko w wyjątkowych,pilnych sytuacjach lub gdy jest potrzeba dodania oddzielnie linków do gier)
Ostatnio zmieniony ndz 22 wrz, 2013 11:05 przez szkarlatny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LISTI
-#
Kontakt:

Post autor: LISTI »

O ile się orientuję, to kabel z PS2 spokojnie pasuje, a co do tego z PS3, to nie jestem pewien. Przez kabel euro nie puszczałem nigdy obrazu, więc nie jestem w stanie Ci pomóc, ale w sumie to radziłbym naprawić telewizor, dzięki czemu unikniesz droższym naprawom w przyszłości, które niewątpliwie mogą się przytrafić.

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

W takim razie wybiorę się do serwisu i zapytam za ile by mi naprawili TV, jeśli ponad 30 zł, to jednak podziękuję i kupię nowy kabel.

Zdecydowałem się jednak na kupno kabla. Jak przyjdzie to napiszę czy i jak wszystko działa. Obym nie żałował.

EDIT:
Kabel w drodze, więc mam nadzieję, że wszystko będzie śmigało aż miło, a żeby śmigało jeszcze lepiej to myślę o przerobieniu swojej konsoli. Na allegro znalazłem tę oto aukcję:

http://allegro.pl/najlepszy-chip-do-psx ... 91991.html

Wszystko co tam napisane jest mocno zagmatwane (przynajmniej dla mnie). Z tego co JA rozumiem to ma dwa chipy do wyboru. Jeden do mojego PSX, drugi do PsOne. Sprzedawca dał możliwość ściągnięcia schematów montażu tychże chipów. Ściągnąłem i mnie zatkało :P Cóż...

W paczce po rozpakowaniu widzę foldery w kolejności: 1001, 5502 5552, 7002, 7502, 9002, PsOne. Rozumiem, że są to wersje i w moim przypadku (mój model SCPH-5552) folder 5502 5552 jest tym, w którym mam schematu szukać.

Wchodzę, a tam 3 foldery:
4 WIRE CLASSIC CHIP - Latwy do przylutowania schemat
MultiMode v2.x Diagram only - Stealth Chip (7 Wire)
MultiMode v3.x Diagram only - Stealth Chip (7 Wire)

I tu ZONK. 1 chip i nagle tyle możliwości? O co chodzi? Różne metody montażu? Który najlepszy?

Pierwszy folder. W folderze 4 WIRE CLASSIC CHIP - Latwy do przylutowania schemat są dwa schematy (2 schematy montażu 1 chipa? o co chodzi?)

Schemat 1: "55xx a to pewny sposób"

Obrazek

Schemat 2: "5502_4 najlepszy - multimode 3.0 i classic chip"

Obrazek

Drugi folder. W folderze MultiMode v2.x Diagram only - Stealth Chip (7 Wire) jest 1 schemat.

Schemat "5502_7"

Obrazek

Trzeci folder. W folderze MultiMode v3.x Diagram only - Stealth Chip (7 Wire) jest również 1 schemat.

Schemat: "mm3pu18"

Obrazek

Pod tym wszystkim moje pytania są następujące:
1. Czy ten chip będzie dobry?
2. Który schemat powinienem użyć do mojej konsoli?
3. Na tych schematach pisze gdzie zamontować chip, później rozumiem, że od odpowiednich nóżek należy zamontować kable do odpowiednich miejsc w konsoli, moje pytanie jak niby zamontować w jakimś miejscu chip? Przykleić czymś nieprzewodzącym prądu? (nie znam się, więc proszę śmiejcie się do rozpuku jeśli chcecie ;p pytam jako laik w tym temacie).

Mam nadzieję, że naświetliłem odpowiednio sytuację.

§ 7. zakaz pisania postów jeden pod drugim gdy czas dodawania kolejnych treści jest krotszy niż 24h (istnieje odstępstwo od tej zasady tylko w wyjątkowych,pilnych sytuacjach lub gdy jest potrzeba dodania oddzielnie linków do gier)
Ostatnio zmieniony ndz 22 wrz, 2013 11:06 przez szkarlatny, łącznie zmieniany 1 raz.

amane2142
-#

Post autor: amane2142 »

1. Chip powinien być dobry u mnie działa
2. Nie pamiętam jakim schematem tylko tyle że 7 punktowym
3. Przylutować (przykleić się ni da)nie, czymś przewodzącym prąd połączyć, ja użyłem przewodów z kabla USB są cienkie i elastyczne.
Sądząc po twoich wypowiedziach nie masz pojęcia o lutowaniu więc lepiej daj to komuś kto się zna
PSX:
  • SCPH-7502
    SCPH-1020
    SCPH-110
    SCPH-1120
PS2:
  • SCPH-5004
    SCPH-10020(FMBC)
    SCPH-10010
    SCPH-10150
    SCPH-10350(Dysk Maxtor 80GB)
JURASIC PARK (podróbka pegasusa)

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

Dzięki!
Tak właśnie zamierzałem, tylko żeby nie utrudniać, chciałem dać chip ze schematem, żeby nie było problemów (u mnie ciężko o kogoś, kto się na tym zna, a tak wystarczy, że dam do kogoś, kto zna się na lutowaniu). :P

Edit:
Przyszedł kabel. Wszystko ładnie wygląda i działa ;p
Skoro wszystko działa, to czas na przerobienie konsoli. Sprawdziłem, czy działają kopie zapasowe wkładając takową do napędu. Niestety nie działają, dlatego właśnie kupiłem ten chip:
http://allegro.pl/najleps...3462514672.html
Jak przyjdzie z pewnością zapytam Was drodzy forumowicze o wiele zapewne błahych rzeczy, więc się przygotujcie ;D

EDIT:
Chip jeszcze w drodze, a ja już mam pytanie. Na poniższym schemacie widać miejsce gdzie powinienem zamontować chip.

Obrazek

Od kolegi amane2142, dowiedziałem się, że należy go przylutować, jednak po zapoznaniu ojca, który ma większe doświadczenie w lutowaniu dowiedziałem się, że od tak sobie nie można przylutować chipa w tym miejscu, gdyż biegną tam ścieżki.

Czy możecie mi coś więcej o tym montażu chipa napisać? Nie obrażę się, jeśli wytłumaczycie mi to sposobem "Jak dla debila". Proszę o wszelkie informacje, nawet takie, które zakładacie, że każdy z pewnością zna.
Z góry dziękuję!

EDIT:
Właśnie obejrzałem filmik na YT, na którym gość przerabia konsolę:

http://www.youtube.com/watch?v=stdkRudDppk

Z tego co zauważyłem on jedynie owinął chip taśmą izolacyjną - nie przytwierdzał go w żaden sposób.

Ostatnio zmieniony ndz 22 wrz, 2013 11:09 przez szkarlatny, łącznie zmieniany 1 raz.
PSX SCPH-5552

amane2142
-#

Chip wymaga połączenia z tymi punktami, jak zauważyłeś ma on swoje wyprowadzenia i nie ma możliwości przylutować ich bezpośrednio. Musisz więc przy pomocy przewodów połączyć punkty zaznaczone z odpowiadającymi nóżkami chipu. Miejsca które są wskazane na obrazku wskazują punkty w których znajdują się wyprowadzenia pozwalające przylutować przewody
PSX:
  • SCPH-7502
    SCPH-1020
    SCPH-110
    SCPH-1120
PS2:
  • SCPH-5004
    SCPH-10020(FMBC)
    SCPH-10010
    SCPH-10150

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

Dzięki.
A co do chipa to mogę zrobić jak ten gość z filmiku? Po przylutowaniu nóżek przewodami do płyty, sam chip owinąłbym taśmą izolacyjną.
PSX SCPH-5552

amane2142
-#

nie widzę żadnych zastrzeżeń do tej czynności
PSX:
  • SCPH-7502
    SCPH-1020
    SCPH-110
    SCPH-1120
PS2:
  • SCPH-5004
    SCPH-10020(FMBC)
    SCPH-10010
    SCPH-10150

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

Chip przyszedł dziś koło południa. Niemal od razu wybrałem się w miasto szukając odpowiednich kabelków. Gorąco jak cholera, a ja schodziłem prawie całe miasto szukając tego badziewia. Wreszcie przypomniałem sobie post kolegi amane2142:
amane2142 pisze:[...], ja użyłem przewodów z kabla USB są cienkie i elastyczne. [...].
Mam w domu starą, uszkodzoną klawiaturę pod USB. Rozkroiłem kabel, w środku 4 małe kabelki, wziąłem odpowiednią długość (x2, bo 4 kable a potrzebuję 7) i mam już wszystko przygotowane. Jutro albo pojutrze zajmę się lutowaniem (razem z ojcem - warto się nauczyć lutować). Z pewnością napiszę z jakim efektem.
PSX SCPH-5552

xzer0
-#

Post autor: xzer0 »

Masz topnik do lutowania? Bez tego ani rusz. Luty nie będą się trzymać. Po całej zabawie oczyść okolice w których się lutowało benzyną ekstrakcyjną, spirytem czy czymś innym (na patyczek do uszu, metoda dowolna). Niektóre topniki trzeba czyścić bo powodują zwarcia. Ja tak uwaliłem ps one na początku mojej lutowniczej kariery.

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

Ehh. Jutro zanoszę PSX'a do specjalisty. Zobaczyłem wreszcie jak cholernie małe to jest, więc się nawet nie braliśmy z ojcem. A zanoszę również dlatego, że jeszcze dobrze nie rozebrałem konsoli, to zamiast wyjąć "wpinkę" (czy jak to tam nazwać) od lasera, udało mi się ją odkleić (luty puściły) od płyty głównej.
Ku***, ja pier****. Ehhh... Jutro zaniosę, to pewnie w 10 min mi to wszystko zrobią. Jak konsola wróci do mnie to napiszę, czy działa (ogólnie), tak jak wcześniej czy czyta również kopie zapasowe.
Pozdrawiam tych, którzy myślą, że lepiej w domu, bo można oszczędzić kasę.
PSX SCPH-5552

amane2142
-#

to nie problem w moim przypadku było podobnie z tą "wpinką" przylutowanie mimo sporych umiejętności przy obsłudze lutownicy i wiedzy dałem koledze gdyż niestety nie byłem wstanie wszędzie sam przylutować przewodów.
PSX:
  • SCPH-7502
    SCPH-1020
    SCPH-110
    SCPH-1120
PS2:
  • SCPH-5004
    SCPH-10020(FMBC)
    SCPH-10010
    SCPH-10150

Awatar użytkownika
szkarlatny
-#

Brak mi już nerwów, żeby się denerwować. W upale zapieprzałem, żeby zanieść konsole, a gość mi na to, że on konsolami się nie zajmuje z zasady i dupa. W drodze powrotnej trafiłem na kumpla, który poradził mi kupić odpowiedni sprzęt, bo nie kosztuje wiele. Tak więc kupiłem lutownicę punktową i kalafonię (cynę już miałem). Wraz z ojcem naprawiliśmy laser i bez sprawdzania czy działa wzięliśmy się do montażu chipa (ze względu na to, że żeby sprawdzić, czy działa musiałbym podłączyć pod to wejście laser, co groziło ponownym urwaniem przy demontażu).
Zamontowaliśmy go bez większych problemów. Chip zabezpieczyłem, konsolę złożyłem, podłączyłem i się wkur**łem. Przy kopiach jest tak samo, jak było (nie czyta ich), a przy oryginałach włącza się odtwarzacz zamiast gry i mogę posłuchać muzyki.

Panie i Panowie pomóżcie, bo już nie mam siły. Co jest nie tak?! Chip nie działa? Coś jest źle podłączone? O co chodzi???

Dodaję zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Lutowałem według tego schematu:

Obrazek

Z numeracją:

Obrazek

Mój problem jest podobny do tego w tym temacie:
http://swiatpsx.pl/psx-nie-czyta-gier-a ... vt8473.htm

Boże nie mówcie mi, że padła płyta główna...

GRUBY EDIT!!!:
Odpiąłem chip i wszystko wróciło do normy. Czyta oryginały ufff. Teraz sprawdzę czy kable których używałem nie są gdzieś przerwane. Jeśli nie będą to nie wiem... Czy możliwe, że chip jest wadliwy? Przylutowane wszystko było dobrze. A przynajmniej ja tak sądzę.

Edit 2:
Wszystkie kable są ok. Moim skromnym zdaniem przylutowane było dobrze. Czy to możliwe, że chip nie działa? Czy można to jakoś sprawdzić?

EDIT 3 i ostatni:
Podłączyłem schematem 4 punktowym i działa. Kur** działa!!! Miałem 2 gry nagrane Fife 2005 i Tomb Raider Chronicles i obie działają, również sprawdziłem na oryginalnym V-Rally. Dziwi mnie tylko czarno-biały obraz w Tomb Raider Chronicles chyba, że to misja pierwsza taka jest, chociaż inaczej to pamiętam z peceta (tu proszę o sugestie).
Co do przerabiania konsol - NIGDY WIĘCEJ! Albo kupię przerobioną, albo wpierw znajdę kogoś, kto mi to zrobi. Mam pocięte palce od kur*a jeba*a mać kabelków i w paru miejscach poparzone. Nie będę znów ślęczał cały dzień z lampką, lupą i lutownicą przy biurku. Dzięki Bogu już koniec. Powtarzam nigdy, ale to przenigdy więcej się za to nie wezmę.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc wszystkim osobom w moim temacie.
PSX SCPH-5552

ODPOWIEDZ