O wielkości dysku decyduje to, w jaki sposób będziesz nabywał gry. Jeśli będziesz kupował pudełkowe wersje (gry na płycie) to 160gb starczy ci na spokojnie, natomiast gdybyś kupował gry z PlayStation Network (cyfrowo, jak np. na steamie), poleciłbym 500gb.
Sam mam konsolę już 4 lata, z dyskiem 120gb i szczerze to jakieś 80gb zajmują dema gier (których się trochę nazbierało) + do tego mam kilka pełnych gier z PSN i mam na spokojnie miejsce na save.
Wersja 12gb jest mało opłacalna, musisz się nastawić tylko i wyłącznie na gry pudełkowe i praktycznie żadnych dem na konsoli. Co do save z GTA V napewno ci starczy 12gb (teoretyczne 12gb, wiadomo jak jest w praktyce "12gb" i ile jest użytkowego miejsca). Taki dysk służy jedynie zapisom gier i nic poza tym.
Co do fizycznego kupowania mogę polecić sposób (działający w każdym mieście) - znaleźć np. na Allegro PS3 z Bydgoszczy, zadzwonić do sprzedawcy i umówić się, że przyjedziesz po tą konsolę do ich sklepu

Nie musisz się ograniczać co Allegro, można też wpisać w Google "PlayStation 3 Bydgoszcz" i powinny wyskoczyć różne sklepy. Szukaj, znajdź najniższą cenę, dzwoń, jedź, kup, graj