*Co to jest FMCB (Free MC Boot)?
- FMCB to exploit który wgrywamy na kartę pamięci. Pozwala on na uruchamianie innych programów
* Czy działa to na każdej konsoli?
-Nie. FMCB działa na wszystkich konsolach fat, na starszych slimach i na niektórych najnowszych slimach model 90004.
* Jak rozpoznać model 90004 i jak zobaczyć czy będzie działał fmcb?
- PS2 90004 wygląda tak:

- Wersje działające z FMCB rozpoznajemy po naklejce z tyłu konsoli. Data Code (w tym małym czerwonym kwadraciku) musi być 8a i 8b. Tylko te działają z FMCB jeśli masz 8c, 9a to już nie będzie działał. Na tej naklejce można również sprawdzić model konsoli.

* Patchowanie gier
- Aby gry działały z FMCB trzeba je patchować. Nie słuchajcie tych którzy piszą że do skomplikowany zabieg. Trwa to 5s. Po ściągnięciu gry patchujemy programem ESR Disc Patcher GUI i dopiero nagrywamy. Nasza kopia będzie działać prawie tak jak na przerobionej konsoli.
- Patchowane gry nie działają na konsoli przerobionej chipem. Wcześniej należy uruchomić program ESR na zachipowanej konsoli.
- Gier z psx'a się nie patchuje.
- Gry z psx'a uruchamia się poprzez
* podmiankę czyli swap trick (jedynie dla konsoli slim)
* Z pendriva programem ps2psxe (mała kompatybilność, liczne bugi)
PROGRAMY
*****NIEZBĘDNE***** (bez nich nic nie zrobisz)
-ESR - czyli program do uruchamiania kopi zapasowych gier.

- UlanuchELF - menadżer plików. Wygląda dość archaicznie, ale wynagradza funkcjonalnością. Jeden z najprzydatniejszych programów. Możesz zajrzeć np. w pendriva i uruchamiać programy z niego, oprócz tego podstawowe kopiuj wklej, menadżer dysku twardego, galeria zdjęć itp.

- Simple Media System PL (SMS) - odtwarzacz multimedialny. Oglądaj filmy avi, przeglądaj zdjęcia, słuchaj mp3.

****PROGRAMY DODATKOWE***** ( to z tych wybierasz)
- Open PS2 Loader PL - program dzięki któremu możemy grać z pendriva, dysku twardego i przez dysk sieciowy.

HD Loader PL - Niezbędny program dla posiadaczy Network Adaptera i dysku twardego.

- Memory Card Annihilator PL - Program do formatowania, robienia obrazów kart pamięci. Często odratuje niejedną kartę z błędami.

- Graphics Synthesizer Mode Selector (GSM) - Posiadając niezły telewizor z HD ready i kabel component z pomocą tego programu możemy uzyskać hd ready (rozdzielczość 1080i) w grach. Przeskaluje on każdą grę do wybranej rozdzielczości.

SNES Station - Emulator konsoli Super Nintendo (SNES). Nie potrzebujemy płyty. Wgrywamy gry na pendriva i gramy.

FCEUltra - Emulator Pegazus'a. Tak jak wyżej.

PS2InfoGB - Emulator Game Boy. Również możemy grać z pendriva. Nie sprawdzałem czy emuluje również colora. Jeśli chcesz abym go przetestował pisz.

Więcej info
* Jak wygląda transakcja?
- Wysyłasz na mój adres kartę pamięci wraz z 10zł w kopercie. Ja wgrywam FMCB i jeszcze tego samego dnia odsyłam poleconym priorytetowym. Mi zostaje z tego 4zł czyli napiwek za wgranie.
- Jako nieliczny przerabiam konsole ze wszystkich regionów czyli USA, JAP, EU (PAL, NTSC-U, NTSC-J)
- Dla kart 8MB polecam wszystkie niezbędne programy + 1 dodatkowy, lub w cale bez dodatkowego.
- Jest jeszcze więcej programów np. emulator segi mega drive i master system (nie testowałem tego emulatora dlatego go nie wpisałem na listę). Emulator playstation 1 (wczesna wersja, można grać z pendriva). Jeżeli interesuje cię również inny program i chcesz go na karcie to napisz.
- Pomagam na forum i na GG. Jeśli zastanawiasz się nad moją ofertą i nie rozumiesz paru kwestii napisz.
- Napisz mi w odpowiedzi szczególnie model konsoli. Jeśli to 90004 to również datacode.
- Wgrywałem już wcześniej FMCB kilku użytkownikom tego forum. Wszystko odbyło się bez problemów.
Kontakt wyłącznie na PW (Prywatna Wiadomość
Nie odpowiadam za niewłaściwe używanie explolitu. Według ustawy z dnia 4.02.1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 ze zm.) można posiadać 1 kopię zapasową posiadanego oryginalnego oprogramowania