sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Potrzebna pomoc w sprawie PC

wszystko o wszystkim, odpoczynek

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Post autor: McMarycha »

Ej a w ogóle są jakieś komunikaty od BIOSu o prawidłowym starcie ?

Jarek12
-#

Post autor: Jarek12 »

nie przyglądałem się ale u mnie menu biosu szybko startuje jak już się włączy.. tak mignie dosłownie..i od razu logo XP

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

mcmarycha pisze:Ej a w ogóle są jakieś komunikaty od BIOSu o prawidłowym starcie ?
Yyy, że co? Jeśli bios poprawnie startuje, to po prostu PC bootuje dalej. Komunikaty występują w razie problemów.
SCEE™

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Ale chodzi mi o komunikaty dzwiękowe ( czy piszczy)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Nie każdy bios "pika" przy poprawnym starcie, także tym raczej nie warto się sugerować :)
SCEE™

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

a który nei pika ? Bo wydawało mi sie że kazdy musi jakoś komunikować o prawidłowym starcie

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Nie wiem które konkretnie. Wiem, że na przykład ja miałem kilka takich co nie pikały :)
SCEE™

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Moze było coś z głośniczkiem albo było wyłączone w biosie ? Ale po resecie powinny byc

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Beeper sprawny, włączony w BIOSie :)
SCEE™

Jarek12
-#

Witam, trochę ostatnio czasu nie miałem ale odkryłem fakt że po tym jak już komputer się uruchomi to ma zmienione ustawienia daty i godziny. i teraz jest coś takiego że jak zostawię tą datę i godzinę tak jak jest po zresetowaniu to komputer się włącza normalnie a jak ustawie datę i godzinę na prawidłową czyli aktualną to właśnie potem niechcę się włączać. winny bios?

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

W tym wypadku tak, bo nic innego być chyba nie może

Jarek12
-#

i teraz pytanie.. co z tym zrobić xD aktualizować biosa? A jak coś pójdzie nie tak to niemam płyty :p

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Jarek - od początku mówiłem, że to wina BIOS'u ;) Miałem identyczny wypadek - Jakiekolwiek zmiany w BIOS'ie powodowały czarny ekran.

Póki co możesz po prostu używać kompa z wyjętą bateryjką BIOS'u (data i godzina bd nieprawidłowe, oraz przy starcie bd komunikat "CMOS Checksum error - Defaults Loaded", ale możesz spokojnie go używać)

A co do aktualizacji BIOS'u, to wejdź na:

Kod: Zaznacz cały

forum.purepc.pl

Tam w odpowiednim dziale załóż temat, a na pewno ktoś Ci pomoże. Sam kilkukrotnie uzyskałem tam pomoc w niejednej sprawie ;)
SCEE™

Jarek12
-#

Quake96, już napisałem tam kiedyś temat o pomoc i dzis dodałem wątek z datą i godziną zobaczymy co tam poradzą na to :) z jedenj strony mi nie przeszkadza data i godzina ale było by fajnie jakby wszystko grało jak nalezy :P

Awatar użytkownika
Hudy
-#
Kontakt:

Post autor: Hudy »

Może to wina Ramu ?

Odrazu mowie że przy wgrywaniu nowego biosu trzeba bardzo uważać bo można w sekundę uwalić płytę główną

Tu masz wersje 1.15

http://www.treiberupdate.de/treiber-dow ... 07027.html

ODPOWIEDZ