sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Przepis na ryż na mleku

wszystko o wszystkim, odpoczynek

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Scooby
-#

Przepis na ryż na mleku

Post autor: Scooby »

haha :mrgreen:
ale mnie wzięło. Jest to mój ulubiony deser jaki mogę sobie wymarzyć. Dlatego postanowiłem pokombinować i udało się.

co nam potrzebne:
paczka ryżu (najlepiej nie w torebkach a sypki - do kupienia w Biedronce 1 kg - 2zł)
woda
mleko
deser z koroną czekoladowy (1,5 zł w inter marche)

a więc:
gotujemy wodę (lekko posoloną) w proporcji 1:2 (czyli na 100 gr ryżu 200 ml wody), wsypujemy ryż i gotujemy do siąknięcia całej wody (pilnować, żeby nie przypalić garnka).
Wlewamy mleko w ilości tak, aby przykryło leżący w garnku ryż. Wsypujemy dwie duże łyżki cukru i również gotujemy aż do wsiąknięcia mleka (mleko kipi i się przypala, więc trzeba cały czas mieszać). Kiedy ryż będzie gotowy przekładamy go na talerz i zostawiamy do ostudzenia (ma być chłodny). Otwieramy nasz deser i zjadamy bitą śmietanę :mrgreen: dodajemy nasz deser i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (na 100 gram ryżu wystarczy pół deseru).
Jest kurna przepyszne :roll: :mrgreen:

Obrazek

tak wygląda w oryginale :)
nie chcecie widzieć jak wygląda domowej roboty - jak kupa z gryndzlami :D:D

pozdrawiam
AHA. I kurde samemu robić a nie mamę prosić!! Trochę samodzielności, to zwykły ryż a nie pieczeń ze śliwką w środku w sosie ciemnym pieczeniowym :)
Ostatnio zmieniony pt 01 paź, 2010 18:46 przez Scooby, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zohan
-#
Kontakt:

Post autor: Zohan »

Może jakiś obrazek jak to wygląda? Bo po samej nazwie nie robię się głodny :)
A w googlach (grafika) tyle tego jest że nie wiadomo który to
Pomóż rozwinąć opcje oceniania wstawek gier! Jeżeli linki się podobają, kliknij na Obrazek pod tematem, jeżeli nie, to kliknij na Obrazek!

Awatar użytkownika
snakeshake
-#
Kontakt:

Post autor: snakeshake »

Scooby, Daje ci jeszcze ciekawostkę spróbuj czarnego ryżu zamiast białego,
będzie dopiero smakowało ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Scooby
-#

Post autor: Scooby »

jest coś takiego jak czarny ryż? jadałem brązowy, ale czarny? :)

Awatar użytkownika
snakeshake
-#
Kontakt:

Post autor: snakeshake »

Jest Czarny Najbardziej zdrowy :) Cesarze go jedli :mrgreen:
Obrazek

ODPOWIEDZ