sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Wymiana lasera czy nowa konsola?

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

at-clan
-#

Wymiana lasera czy nowa konsola?

Post autor: at-clan »

Witam,

mój wysłużony PSX(5002) odtwarza gry jedynie w pozycji pionowej(nie wszystkie niestety) stąd rozważam zakup nowego lasera, ewentualnie nowej konsoli. Na allegro jest laser do PSX Klik , natomiast nie wiem czy ten sprzedający jest godny zaufania i sprzedaje dobry towar. Ktoś z forumowiczów może potwierdzić jakość sprzedawanych laserów bądź nie, a może znacie inne źródło nowych, dobrych laserów?
Zastanawiam się też czy nie lepiej będzie kupić używaną konsolę przez allegro - czasem się trafiają egzemplarze w bdb stanie ale tutaj jest inny problem - jeśli konsola jest przerobiona to prawdopodobnie laser był mocno "katowany" nośnikami w różnym stanie i z kondycją lasera może być różnie. Zakup nieprzerobionej konsoli(skłaniam się ku Ps One) w bdb stanie to koszt ok. 100zł, kolejne 30zł to przerobienie albo przełożenia lasera do mojego "szaraka" przy dokupieniu odpowiedniej taśmy.
Proszę o pomoc i rady bo sam już nie wiem co będzie lepszą opcją.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Otóż powiem w kilku punktach ;)

1. Ten laser do którego podałeś link, to laser do PSone, czyli z krótką tasiemką. Także jeśli chcesz kupić taki laser to licz się z zakupem taśmy przedłużającej.

2. Ja zamiast nowej konsoli, szukałbym dawcy lasera. Sam miałem PSX'a bez lasera i kupiłem na allegro "dawcę narządów" w stanie nieznanym za 1zł + 15zł przesyłka. Także na twoim miejscu na początek podjąłbym "ryzyko" i kupił za grosze PSX'a w stanie nieznanym :) Jeśli nie chcesz ryzykować, a masz kasę to kup nowego PS'a, bo powinieneś znaleźć choćby samą sprawną konsolę taniej, niż wyjdzie Ci zakup tamtego lasera ;)

3. Jeśli Ci się chce, to spróbuj "podkręcić" laser. Jak to zrobić poszukaj w dziale "poradniki" ;) Może to coś da, bo twoje objawy uszkodzenia są dość powszechne i zapewne wystarczy odrobinę podkręcić laser, lub przesmarować prowadnice.

Jeśli będą jeszcze jakieś pytania - pisz tutaj ;)
SCEE™

at-clan
-#

Post autor: at-clan »

Wiem, że ten laser ma krótką tasiemkę ale za 5zł mam już dłuższą, bardziej mnie interesuje czy to sprawdzony sprzedawca i laser jest dobrej jakości.
Na części konsoli w niewiadomym stanie nie chcę brać, wolę już coś sprawdzonego.
100zł mogę zainwestować w konsolę albo laser, pytanie jest: co jest lepszym, bardziej przyszłościowym(kondycja lasera) wyborem?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

To kup ten laser i dokup przedłużkę, skoro tak stawiasz sprawę.
Sprzedający którego aukcję zlinkowałeś, jest godny zaufania i spokojnie od niego kupuj :)
SCEE™

ODPOWIEDZ