sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

YouTube - Napraw to Sam!

pomoc i wszystko co dotyczy konsoli PS2, emulatorów, programów itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

YouTube - Napraw to Sam!

Post autor: Quake96 »

[center]Siemka![/center]

Po raz kolejny "zaśmiecam" forum tematem z "YouTube" w nazwie ;) Robię to, ponieważ ostatnio zacząłem dość aktywnie udzielać się w społeczności YT. Co za tym idzie, zacząłem nagrywać nowe Poradniki, Prezentacje itp. związane z PSX, oraz PS2. Tym razem zamierzam wystartować z nową serią "Napraw to Sam!", która ma na celu zaprezentowanie domowych sposobów, na usterki związane z konsolami PSX, oraz PS2 :D Narazie mam na koncie jeden odcinek, jednak już pracuję nad drugim, więc to nie koniec :) Wszystkie linki do odcinków serii, będą dodawane do pierwszego postu, czyli warto tu co jakiś czas zaglądać.

Odcinek 1 - Zużyte gałki w padzie "DualShock 2"

Link:
http://www.youtube.com/watch?v=nE_aI85G4Hc

Odcinek 2 - Wymiana lasera w konsoli PlayStation

Link:
http://www.youtube.com/watch?v=PaYwo6iy ... ideo_title

W tym temacie możecie również komentować filmiki ;)
SCEE™

xzer0

Post autor: xzer0 »

Nie jestem pewny, ale ten pad wygląda na podróbę. Mój którego mam od nowości (był z konsolą) ma inny stelaż na tą plastikową płytkę ze ścieżkami, a L1,2 R1,2 nie mają prawa się złamać.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

xzer0, ja także zapewniam Cię, że to nie podróba. Po 1. padła by jak mucha po pół roku (a ten pad ma już huhuhu lat), po drugie Oryginalne dualshocki (zarówno 1 jak i 2) różniły się wnętrzami ;) Sam miałem kilka na 100% Oryginalnych DS2 i fakt, różniły się one wnętrzami. Tak samo ostatnio dostałem DualShocka 1 (100% Oryginał), który miał takie same wnętrze (w sensie zastosowania tego "stelażu" i płyki jak w klawiaturze PC) jak DS2. A z kolei mój inny w 100% oryginalny DS1 ma wnętrze jeszcze z normalną płytką jak w standardowych padach.

Także to że masz inne wnętrze nie oznacza, że którykolwiek z naszych padów jest podróbką. Poprostu wnętrza padów DualShock i DualShock 2 były co jakiś czas "ulpeszane" a z zewnątrz wszystko było takie samo.

PS: Te "stelaże" na R i L nie są złamane, tylko one takie są fabrycznie. Je się "wsuwa" do górnej obudowy ;)
SCEE™

bingo009
-#

Post autor: bingo009 »

Ładnie ci to wyszło, nie wiedziałem że wymiana lasera w PSX jest taka prosta :D Teraz czekam na tutek wymiany lasera w PS2 Fat bo sam niedługo takowego posiąde.
PlayStation 2 SCPH 90004(Swap Magic 3.8)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Wymiana w FAT, powiadasz? No z tym może być problem, bo dla mnie to czarna magia :P Ja nigdy nie byłem zmuszony do wymiany lasera w FAT'cie, i obym nie musiał tego robić :D

Za to wiem jak wymienić laser w slimie, tylko nie posadam takiego.

Także z tą wymianą w FAT, to sam bym się chętnie dowiedział :P
SCEE™

bingo009
-#

Post autor: bingo009 »

Laser w slimach jest słabszy, więc i do Slima się przyda :-P A widzę, że ty w swoim Fat'cie nigdy nie musiałeś wymieniać, więc życzę ci abyś nigdy nie musiał.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

bingo009, dokładnie jak mówisz :) Lasery w slimach są gorsze, a co za tym idzie szybciej padają :) Co do mojego FAT'a, to stan lasera na chwilę obecną się nie zmienił, mimo, że grywam na PS2'ce :)
SCEE™

xzer0

Post autor: xzer0 »

Słabsze wcale nie są. Mój slim ma ok 6-7 lat i działa jak nowy. Poprzedni właściciel go katował, a ten działał idealnie. FAT'a mam od nowości czyli rok ok. 2002/3 i zawsze były z nim jakieś problemy, aż padł laser. W 2007 miał wymianę i jak porównam te konsolę to FAT często miał problemy z płytami. Laser był ok, ale "wybrzydzał" gry które idealnie chodziły na slimie (nagrane na verbatimach). Chyba że ktoś kupił laser/konsolę na allegro. Często się zdarza że sprzedawczyki polują na slimy z uszkodzonym laserem za grosze i wkładają tam ten szajs po regeneracji w cenie 30zł i sprzedają za grubą kasę. One działają nie dłużej niż pół roku i padają.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

xzer0, ale zauważ, jak wyglądają lasery w FAT'ach, a jak w Slim'ach :] Laser w FAT'cie jest solidniejszy, a w slimie jest zminiaturyzowany, właśnie kosztem jakości. A co do działania konsoli, to zależy, bo przecież nie zawsze wszystko będzie OK, i czasem trafi się "wadliwy egzemplarz". Ja bynajmniej w FAT'cie nie widzę żadnych problemów, podczas gry kumpla Slim (ma go od nowości), od 2005 roku, przeszedł już jedną wymianę lasera, mimo że kumpel gra tylko na oryginałach.
SCEE™

coniq666
-#

Post autor: coniq666 »

Ja posiadam PS2 Fat i też nie wiem jak wymienić laser . Zamierzam sam to zrobić ale nawet nie wiem jak sie do tego zabrać :-)

ODPOWIEDZ