Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na forum, ale konsolkę posiadam już od bardzo dawna. Jest to stara (duża) wersja PS'a, ostatni raz uruchomiłem ją prawdopodobnie w 2006/2007 roku, do samego kończa czytała wszystkie płyty, nawet te porysowane i zniszczone. Teraz chciałem sobie przypomnieć stare dobre czasy włączyłem ją ponownie, wyczyściłem laserek (delikatnie patyczkiem kosmetycznym, lekko delikatnym , potem suchym) ale niestety nie czyta ona żadnych płyt, stare płyty się dawno pogubiły więc kupiłem kilka CD-R'ek i nagrałem pare tytułów, niestety nagrywać mogłem tylko x10 (to najmniejsza prędkość). Jedyne co się pojawia to czarny ekran z napisem 'Playstation SCEE' i dwie litery 'd', z tego co pamiętam to była oznaka tego że chip którym kiedyś tam przerobiłem konsolkę działa. Niestety nie posiadam płyty audio CD żeby przetestować czy to wina lasera czy źle nagranych płyt. Czy jest coś co mogę zrobić aby sprawdzić dokłądniej sytuacje i/lub jakoś to naprawić?
Pozdrawiam -Paweł
EDIT:
Konsola nawet po pojawieniu się tego czarnego ekranu coś tam dalej próbuje doczytywać dosyć długo, chyba nawet kilka minut (słyszę pracę lasera i napędu).
Diagnoza konsolki
Moderator: Moderatorzy
Takie logo czyli
PlayStation
d
d
SCEE
Pojawia się w przypadku, gdy gra to tak zwany RIP, czyli wersja okrojona, lub też w przypadku gdy płytka jest źle nagrana... Jeśli chcesz się upewnić to wsadź jakąś kopię gry PC na CD (może być płyta z programami), a zobaczysz że to samo się pojawi. Musisz poprostu wypalić płytkę jeszcze raz, używając programu Alcohol 120% z profilem PlayStation.
Co do tego, że laser cały czas pracuje, to norma. Nie wiadomo po co, ale napęd kręci płytką choć niczego nie odczytuje...
Sam miałem w 100% identyczny przypadek z moją konsolą
PS: Na pewno posiadasz model SCPH-7502 lub 9002
Na starszych konsolach zamiast tego ekranu pojawiało się takie coś jak na moim filmiku poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=RELA9VKp ... ideo_title
PlayStation
d
d
SCEE
Pojawia się w przypadku, gdy gra to tak zwany RIP, czyli wersja okrojona, lub też w przypadku gdy płytka jest źle nagrana... Jeśli chcesz się upewnić to wsadź jakąś kopię gry PC na CD (może być płyta z programami), a zobaczysz że to samo się pojawi. Musisz poprostu wypalić płytkę jeszcze raz, używając programu Alcohol 120% z profilem PlayStation.
Co do tego, że laser cały czas pracuje, to norma. Nie wiadomo po co, ale napęd kręci płytką choć niczego nie odczytuje...
Sam miałem w 100% identyczny przypadek z moją konsolą

PS: Na pewno posiadasz model SCPH-7502 lub 9002

http://www.youtube.com/watch?v=RELA9VKp ... ideo_title
SCEE™
-
Jeśli posiadasz model 9002, to z tego co wiem, możesz zrobić sobie "Color Fix" czyli dolutować jeden kabelek na płycie głównej (więcej o tym w google), bo zapewne używasz chipa PIC 12C508A, który nie zapewnia kolorów w NTSC.
Jednak prostszym rozwiązaniem jest zakup kabla RGB. Może być też kabel RGB do PS2, bo to jeden i ten sam wtyk
Jednak prostszym rozwiązaniem jest zakup kabla RGB. Może być też kabel RGB do PS2, bo to jeden i ten sam wtyk

SCEE™
-
Zgaduje że podłączasz konsolę do TV, standardowym kablem chinchowym (3 kabelki). Ten kabel nie ma w sobie RGB.
Kup kabel RGB, to we wszystkich grach będziesz miał kolor.
Oczywiście możesz ściągnąć inną wersję gry (PAL), ale tak będzie trzeba robić z każdymi grami, a większość obrazów płyt to nieznane Format (Czyli albo PAL albo NTSC), albo kopie w NTSC, także może być ciężko z grami PAL.
Kup kabel RGB, to we wszystkich grach będziesz miał kolor.
Oczywiście możesz ściągnąć inną wersję gry (PAL), ale tak będzie trzeba robić z każdymi grami, a większość obrazów płyt to nieznane Format (Czyli albo PAL albo NTSC), albo kopie w NTSC, także może być ciężko z grami PAL.
SCEE™