sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

PS2 slim nie chodzi :-(

rozmowy o sprzęcie i peryferiach do konsoli

Moderator: Moderatorzy

slu92
-#

PS2 slim nie chodzi :-(

Post autor: slu92 »

mam nowy laser i tasme lasera które wymieniłem sam ale konsola dalej niechodzi laser sie przemieszcza ale płyta sie nie kręci,chciałbym wiedziec co jest zepsute i około ile kosztowała by naprawa

Awatar użytkownika
LISTI
-#
Kontakt:

Post autor: LISTI »

mam to samo. podbijam pytanie.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

A więc już mówiłem LISTI'emu co i jak ale powiem tutaj inaczej. Przyczyn może być kilka:
a) Uszkodzony/Nie podłączony silniczek obracający płytę.
b) Padnięty sterownik lasera na płycie głownej.

Wg. mnie warto zanieść konsolę do diagnozy, jakiemuś serwisowi (u mnie w bydgoszczy diagnozowałem kiedyś PSX za free), tymbardziej, że czasem to nic nie kosztuje a mamy pewność co do uszkodzenia.

W każdym bądź razie jeśli winą będzie silniczek, to naprawa nie powinna przekraczać +/- 40zł (zależy od serwisu itp.). Jeśli zaś padnie sterownik, lub jakaś część na płycie głownej to tutaj zaczynają się schody i nieraz bardziej opłaca się kupić uszkodzonego ps2 z dobrą płytą główną (ten sam model) i poprostu ją wymienić.

slu92, powiedz mi jeszcze tylko parę rzeczy.
1. Co się dzieje po włożeniu płyty?? (czy w browserze coś pisze lub coś podobnego)
2. Czy przy starym laserze były te same objawy? Jeśli nie to jakie?
3. Jaki posiadasz model PS2 i ilu osiowy laser (jedno albo dwuosiowy)
4. Czy sam wymieniałeś laser i czy w czasie pracy nie uszkodziłeś przypadkiem jakiejś taśmy itp.?
5. Czy sprawdzałeś, czy laser wytwarza wiązkę światła? (tzn. czy próbuje czytać płyty)

Mam nadzieję że nie za dużo napisałem, ale z chęcią pomogę w razie problemów :)
SCEE™

slu92
-#

1.Po włożeniu płyty laser się przemieszcza kawałek z strone napędu
2.w starym laserze pękła mi soczewka w trakcie czyszczenia
3.model 77004 ale nie wiem alu osiowy laser po czym to poznać ?
4. gdy wymieniałem laser uszkodziłem taśme lasera ale też ją wymieniłem
5.chyba próbuje czytac płyty skoro laser się przemieszcza

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

1.Wejdź w browser i włoż płytę dopiero wtedy. Powinno pisać Reading Disc... a potem Read Disc Error. Jeśli tak nie jest to nawet laser nie wysyła wiązki.
2.Czy przed czyszczeniem (zanim go uszkodziłeś) płyta też się nie kręciła?
3.To jest laser jednoosiowy:http://allegro.pl/laser-do-konsoli-sony ... 23438.html
A to jest dwuosiowy: http://xarchiwum.pl/img/12/9818/9930.jpg
Jesli laser który kupiłeś, różni się od tego, który miałeś wcześniej to znaczy, że kupiłeś zły laser.
4.czy kupiłeś taśmę do SWOJEGO modelu? Ponieważ jak już mówiłem istnieją 2 typy laserów i wydaje mi się, że taśmy są przystosowane pod konkretny model lasera.
5.Czyli laser jest na 99% ok

PS: Sorry za link do aukcji a nie do zdjęcia, ale na moim necie nawet obrazki się teraz otwierają przez dobre 5 minut :/ (limit transferu)

;-)
SCEE™

slu92
-#

1.przez chwile pisze reading disc ale nie ma póżniej error
2.przed czyszczeniem było wszystko ok poprostu przeczyściłem w celu konserwacji
3.jednoosiowy
4.to chyba dobra taśma bo gdy uszkodziłem starą to laser nawalał o tacke z płytą a po wymianie juz tak nie jest

[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 15:02 ]
przy wyłączaniu konsoli laser wydaje dziwny zgrzyt

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

slu92, może być tak, że taśma jest nieprawidłowa, gdyż ten zgzyt to może być przsuwanie lasera w strone Tależyka na siłę (tzn. przesuwa się do końca ale próbuje dalej) też tak miałem i powodem była uszkodzona taśma. Możliwe że to wina taśmy, ale mimo wszystko powinno zakręcić płytą. Ja obstawiam na padnięty silniczek lasera, albo taśmę.

PS: czy na starej taśmie mimo ocierania, płyty się kręciły? Jeśli tak to jeśli ją jeszcze masz to przełóż na chwilę i sprawdź efekty.
SCEE™

slu92
-#

jak ta stara tasma była już zepsuta to laser gdzie by się nie znajdował przesuwał sie do tacki napędu i próbował nawet iść dalej i płyty sie nie kręciły

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

czyli tak samo jak moja stara taśma. Jeśli masz w okolicy serwis konsol, to zanieś konsolkę do diagnozy. Na moje to albo Taśma, albo coś z silniczkiem/płytą główną. :)
SCEE™

slu92
-#

no to trzeba iść do serwisu a tak ogólnie to brać samą konsole czy kable itp też ?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Sama konsola :) oni mają swój sprzęt do diagnozy, no chyba, że to jakiś lewy serwis :P

Ogólnie jak dobrze trafisz to za darmo ci zdiagnozują konsolę.
Jak konsola wróci z serwisu to pisz, a będziemy działać dalej, ewentualnie jak podadzą ci koszty naprawy to powiem czy ci się opłaca.

Tymczasem mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłem :)
SCEE™

slu92
-#

Quake96 pomogłeś a ja mam nadzieje że jeszcze troche i pobrykam na mojej czarnulce :mrgreen:

ODPOWIEDZ