PS2 slim nie chodzi :-(
Moderator: Moderatorzy
PS2 slim nie chodzi :-(
mam nowy laser i tasme lasera które wymieniłem sam ale konsola dalej niechodzi laser sie przemieszcza ale płyta sie nie kręci,chciałbym wiedziec co jest zepsute i około ile kosztowała by naprawa
A więc już mówiłem LISTI'emu co i jak ale powiem tutaj inaczej. Przyczyn może być kilka:
a) Uszkodzony/Nie podłączony silniczek obracający płytę.
b) Padnięty sterownik lasera na płycie głownej.
Wg. mnie warto zanieść konsolę do diagnozy, jakiemuś serwisowi (u mnie w bydgoszczy diagnozowałem kiedyś PSX za free), tymbardziej, że czasem to nic nie kosztuje a mamy pewność co do uszkodzenia.
W każdym bądź razie jeśli winą będzie silniczek, to naprawa nie powinna przekraczać +/- 40zł (zależy od serwisu itp.). Jeśli zaś padnie sterownik, lub jakaś część na płycie głownej to tutaj zaczynają się schody i nieraz bardziej opłaca się kupić uszkodzonego ps2 z dobrą płytą główną (ten sam model) i poprostu ją wymienić.
slu92, powiedz mi jeszcze tylko parę rzeczy.
1. Co się dzieje po włożeniu płyty?? (czy w browserze coś pisze lub coś podobnego)
2. Czy przy starym laserze były te same objawy? Jeśli nie to jakie?
3. Jaki posiadasz model PS2 i ilu osiowy laser (jedno albo dwuosiowy)
4. Czy sam wymieniałeś laser i czy w czasie pracy nie uszkodziłeś przypadkiem jakiejś taśmy itp.?
5. Czy sprawdzałeś, czy laser wytwarza wiązkę światła? (tzn. czy próbuje czytać płyty)
Mam nadzieję że nie za dużo napisałem, ale z chęcią pomogę w razie problemów
a) Uszkodzony/Nie podłączony silniczek obracający płytę.
b) Padnięty sterownik lasera na płycie głownej.
Wg. mnie warto zanieść konsolę do diagnozy, jakiemuś serwisowi (u mnie w bydgoszczy diagnozowałem kiedyś PSX za free), tymbardziej, że czasem to nic nie kosztuje a mamy pewność co do uszkodzenia.
W każdym bądź razie jeśli winą będzie silniczek, to naprawa nie powinna przekraczać +/- 40zł (zależy od serwisu itp.). Jeśli zaś padnie sterownik, lub jakaś część na płycie głownej to tutaj zaczynają się schody i nieraz bardziej opłaca się kupić uszkodzonego ps2 z dobrą płytą główną (ten sam model) i poprostu ją wymienić.
slu92, powiedz mi jeszcze tylko parę rzeczy.
1. Co się dzieje po włożeniu płyty?? (czy w browserze coś pisze lub coś podobnego)
2. Czy przy starym laserze były te same objawy? Jeśli nie to jakie?
3. Jaki posiadasz model PS2 i ilu osiowy laser (jedno albo dwuosiowy)
4. Czy sam wymieniałeś laser i czy w czasie pracy nie uszkodziłeś przypadkiem jakiejś taśmy itp.?
5. Czy sprawdzałeś, czy laser wytwarza wiązkę światła? (tzn. czy próbuje czytać płyty)
Mam nadzieję że nie za dużo napisałem, ale z chęcią pomogę w razie problemów

SCEE™
1.Po włożeniu płyty laser się przemieszcza kawałek z strone napędu
2.w starym laserze pękła mi soczewka w trakcie czyszczenia
3.model 77004 ale nie wiem alu osiowy laser po czym to poznać ?
4. gdy wymieniałem laser uszkodziłem taśme lasera ale też ją wymieniłem
5.chyba próbuje czytac płyty skoro laser się przemieszcza
2.w starym laserze pękła mi soczewka w trakcie czyszczenia
3.model 77004 ale nie wiem alu osiowy laser po czym to poznać ?
4. gdy wymieniałem laser uszkodziłem taśme lasera ale też ją wymieniłem
5.chyba próbuje czytac płyty skoro laser się przemieszcza
1.Wejdź w browser i włoż płytę dopiero wtedy. Powinno pisać Reading Disc... a potem Read Disc Error. Jeśli tak nie jest to nawet laser nie wysyła wiązki.
2.Czy przed czyszczeniem (zanim go uszkodziłeś) płyta też się nie kręciła?
3.To jest laser jednoosiowy:http://allegro.pl/laser-do-konsoli-sony ... 23438.html
A to jest dwuosiowy: http://xarchiwum.pl/img/12/9818/9930.jpg
Jesli laser który kupiłeś, różni się od tego, który miałeś wcześniej to znaczy, że kupiłeś zły laser.
4.czy kupiłeś taśmę do SWOJEGO modelu? Ponieważ jak już mówiłem istnieją 2 typy laserów i wydaje mi się, że taśmy są przystosowane pod konkretny model lasera.
5.Czyli laser jest na 99% ok
PS: Sorry za link do aukcji a nie do zdjęcia, ale na moim necie nawet obrazki się teraz otwierają przez dobre 5 minut
(limit transferu)

2.Czy przed czyszczeniem (zanim go uszkodziłeś) płyta też się nie kręciła?
3.To jest laser jednoosiowy:http://allegro.pl/laser-do-konsoli-sony ... 23438.html
A to jest dwuosiowy: http://xarchiwum.pl/img/12/9818/9930.jpg
Jesli laser który kupiłeś, różni się od tego, który miałeś wcześniej to znaczy, że kupiłeś zły laser.
4.czy kupiłeś taśmę do SWOJEGO modelu? Ponieważ jak już mówiłem istnieją 2 typy laserów i wydaje mi się, że taśmy są przystosowane pod konkretny model lasera.
5.Czyli laser jest na 99% ok
PS: Sorry za link do aukcji a nie do zdjęcia, ale na moim necie nawet obrazki się teraz otwierają przez dobre 5 minut

SCEE™
1.przez chwile pisze reading disc ale nie ma póżniej error
2.przed czyszczeniem było wszystko ok poprostu przeczyściłem w celu konserwacji
3.jednoosiowy
4.to chyba dobra taśma bo gdy uszkodziłem starą to laser nawalał o tacke z płytą a po wymianie juz tak nie jest
[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 15:02 ]
przy wyłączaniu konsoli laser wydaje dziwny zgrzyt
2.przed czyszczeniem było wszystko ok poprostu przeczyściłem w celu konserwacji
3.jednoosiowy
4.to chyba dobra taśma bo gdy uszkodziłem starą to laser nawalał o tacke z płytą a po wymianie juz tak nie jest
[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 15:02 ]
przy wyłączaniu konsoli laser wydaje dziwny zgrzyt
slu92, może być tak, że taśma jest nieprawidłowa, gdyż ten zgzyt to może być przsuwanie lasera w strone Tależyka na siłę (tzn. przesuwa się do końca ale próbuje dalej) też tak miałem i powodem była uszkodzona taśma. Możliwe że to wina taśmy, ale mimo wszystko powinno zakręcić płytą. Ja obstawiam na padnięty silniczek lasera, albo taśmę.
PS: czy na starej taśmie mimo ocierania, płyty się kręciły? Jeśli tak to jeśli ją jeszcze masz to przełóż na chwilę i sprawdź efekty.
PS: czy na starej taśmie mimo ocierania, płyty się kręciły? Jeśli tak to jeśli ją jeszcze masz to przełóż na chwilę i sprawdź efekty.
SCEE™
Sama konsola
oni mają swój sprzęt do diagnozy, no chyba, że to jakiś lewy serwis 
Ogólnie jak dobrze trafisz to za darmo ci zdiagnozują konsolę.
Jak konsola wróci z serwisu to pisz, a będziemy działać dalej, ewentualnie jak podadzą ci koszty naprawy to powiem czy ci się opłaca.
Tymczasem mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłem

Ogólnie jak dobrze trafisz to za darmo ci zdiagnozują konsolę.
Jak konsola wróci z serwisu to pisz, a będziemy działać dalej, ewentualnie jak podadzą ci koszty naprawy to powiem czy ci się opłaca.
Tymczasem mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłem

SCEE™