sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

emulator psx

tutaj możecie szukać wszelkiego rodzaju pomocy której nie znajdziecie w innych działach

Moderator: Moderatorzy

arni195
-#

emulator psx

Post autor: arni195 »

mam pytanie od czego to zależy że na jednych grach można pograć dżojstikiem na emulatorze a na innych pad nie chodzi.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

Post autor: ExGamer »

W których nie chodzi? Mi joystick chodzi we wszystkich, ale niektóre gry nie obsługują gałek analogowych i działają tylko na krzyżaku.
hasło do moich uploadów: 1234

arni195
-#

Re: emulator psx

np. mortal kombat 4 i herkules tam nawet krzyzak nie chodzi .

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

To nie wiem. Mi w mortalu działa. Natomiast w Tekkenie 3 nie działa ani jedno, ale po wciśnięciu przycisku analog działa krzyżak, a gałki wogóle nie chwytają.
P.S jakiego masz pada?

arni195
-#

już chodzi krzyżak włączyłem funkcje digital only w ustawieniach pada .i teraz chodzi .

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

A mam pytanie, czemu od czego zależy że w jednej grze pad chodzi analogiem,a w innej tylko z krzyżakiem, kiedy np na konsoli chodzi w obydwu?

Awatar użytkownika
Drakson
-#

Post autor: Drakson »

Wszystko zależy od konfiguracji pada, ja na emulatorze ePSXe 1.7.0 skonfigurowałem pada tak, że można grać analogiem we wszystkie gry, nawet te, które nie obsługują gałek. Jest na to prosty sposób. Oczywiście potrzebny jest nam pad a'la dualshock. Przechodzimy, więc do konfiguracji pada w emulatorze ePSXe, zaznaczam, iż na razie wszystko ustawiamy na wyłączonym analogu (czyli w trybie cyfrowym). Konfigurujemy krzyżak, L i R itd. na koniec włączamy analog i konfigurujemy sobie gałki. Dzięki tej opcji emulator jakby pozwala działać gałkom w trybie cyfrowym i każda praktycznie gra pozwala nam na pracę w trybie "analogowym", nawet te które go nie obsługują np. Final Fantasy VII. Jednak dla gier takie jak Ape Escape czy Ace Combat trzeba przystosować konfigurację pada pod te gry( czyli konfigurujemy pada na włączonym analogu, bez żadnych kombinacji jak powyżej). ;) Oczywiście może zdarzyć się tak, że grając analogiem sposobem który opisałem, nie będzie działać krzyżak, wtedy podczas grania wyłączamy analog a krzyżak znów spełniać będzie swoje funkcje. :)
Ostatnio zmieniony śr 01 wrz, 2010 20:10 przez Drakson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

Ok, dziękuję za pomoc, ale nie chodzi mi o rozwiązanie problemu, bo ten sposób również znam :D. Chodzi mi o fachowe wytłumaczenie dlaczego tak jest.

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

hehehe... :)
odpowiedź jest bardzo prosta:
emu to nie konsolka PSX i vice versa
gra był "pisana" z myślą o konsolce a nie o emulowaniu jej na kompie, emulator tylko "udaje" konsolę i każdą funkcję trzeba było zaprogramować /zemulować/ aby była kompatybilna z funkcjami zawartymi na płycie czyli grze.
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

Więc dlaczego w niektórych grach chodzą gałki a w niektórych nie? Zależy od kodu gry? I czy teoretycznie istnieje możliwość zmienienia/zhackowania gry w taki sposób tak aby chodziło? A tak wogóle czy istnieje jakiś język programowania w którym można by stworzyć grę na PSXa? Nie chodzi mi o programy z NET Yaroze. :D

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

niestety nie wiem, nie jestem ani programistą ani hackerem ;)
jednak gdzieś wyczytałem chyba jeszcze w jakimś piśmie, że:
sterowanie jest "pisane" pod każdą grę /co wydaje się być logiczne/ i tylko od programistów piszących grę zależy jak sterowanie odbywać się będzie w danej grze, nie tylko to tyczy się gałek, ale także "jakości" sterowania itp. co do emulowania to już naprawdę pojęcia nie mam, gdyż mnie to nawet nie interesowało, zresztą gram tylko na konsoli, taki ze mnie zaprzysiężony konsolowiec ;)
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

Wolę nie ryzykować życia konsoli (a glównie lasera) więc gram na emu. Gdyż mam zamiar przejść wszystkie gry jakie są na PSXa w wersji ENG/PL. JAP nie. :D Wiadomo dlaczego. A wile z tych gier to chłam, toteż nie chce psuć ani płyt ani lasera. Jeśli coś znajdziesz, jak to z tym pisaniem gier na PSXa to daj znać, gdyż ja nic w necie znaleźć nie mogę. :P

Awatar użytkownika
grysek
-#

Post autor: grysek »

Polecam zrozumiec dzialanie przycisku F5 podczas emulacji, jest to dosc zwiazane ze sterowaniem w EPSXE.
ExGamer pisze:Gdyż mam zamiar przejść wszystkie gry jakie są na PSXa w wersji ENG/PL. JAP nie
No to piekna inicjatywa, jak bedziesz na juz emeryturze to moze uda ci sie zaliczyc ta ostatnia pieciotysieczna gre :F
Powodzenia.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

grysek, no wiem,narazie zaliczyłem jakieś 200. :P Więc jeszcze mi daleko do pełnej liczby. :mrgreen:

ODPOWIEDZ