sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Przeróbka konsoli psuje laser?

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

feliks
-#

Przeróbka konsoli psuje laser?

Post autor: feliks »

Witam. Słyszałem kiedyś, że po przerobieniu PS1 za pomocą chipa po jakimś czasie pada laser. Czy to prawda? Przeróbka wpływa jakoś negatywnie na działanie lasera/ogólnie konsoli?

Pozdrawiam,
Feliks
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut, 2011 08:51 przez feliks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

Post autor: ExGamer »

Przerobka nic do laseru nie ma. Jedynie plyty z kopiami gier, sa gorszej jakosci niz te oryginalne i dlatego w przerobionych konsolach laser szybciej pada. Ale jésli bedziesz uzywal Verbatimow to nic sie Ä￾ziac nie powinno.
hasło do moich uploadów: 1234

feliks
-#

Post autor: feliks »

Gdzieś czytałem, że niektóre modchipy podnosiły napięcie na cewkach lasera przez co się szybciej zużywał i padał. Ale to chyba odnosiło się do PS2.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

Możliwe. Podnieść napiecie można ręcznie. I zaleca się to w przypadku, kiedy gry nie odpalają za pierwszym razem.

Awatar użytkownika
KoYoT
-#
Kontakt:

Post autor: KoYoT »

Aj, wy tylko z tymi Verbatim'ami :D

Chip do lasera nic nie ma, ale, jeśli zależy Ci na długoletniej, dobrej pracy to spełnić musisz te warunki:

1 - Kupuj dobre płytki ( HP, Kodak, Verbatim )
2 - Dobrze obchodź się ze swoją konsolą.

A zapewniam Cię, że wtedy Sonciak będzie ciągnąć na jednym laserze z parę lat.
Kasa: 321 $

LOL :D

PSX SCPH-7502
PSX SCPH-5502/9002

PS2 SCPH-39001
PS2 SCPH-70002

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

KoYoT, co znaczy "dobrze obchodź się ze swoją konsolą"?
BTW Verbatim Crystal AZO - znasz lepszej jakości płyty?

Awatar użytkownika
KoYoT
-#
Kontakt:

Post autor: KoYoT »

Co miałem na myśli? A np. to , że jak kładziesz PSX na podłogę to rób to z deka ostrożnie, a nie , że pier******sz konsolą tak, że aż cała taca pójdzie. Ja taką metodę stosuję i jakoś konsola wytrzymała. Może to i beznadziejna podpowiedź, ale takie obchodzenie się pozwoli Sonciakowi dłużej działać.

Co do płyt to Ci nie powiem, czy znam lepsze, ale mogę powiedzieć, że choć nie używam Verbatimów, a jedynie moja kolekcja gier jest nagrana na większości płyt firmy Kodak, mniej na HP, to powiem, że jakoś nie widzę uszkodzeń w laserze. Nie tylko Verbatim jest dobry, HP również. A Kodaki to nie wiem, bo może już tych płytek nie sprzedają.
Kasa: 321 $

LOL :D

PSX SCPH-7502
PSX SCPH-5502/9002

PS2 SCPH-39001
PS2 SCPH-70002

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

KoYoT u mnie konsola od 7 lat leży w jednym miejscu i tylko co jakiś czas przecieram ja z kurzy i gram. Nikt jej nie rusza przecież z miejsca wiec odp trochę nie pasuje. :)

BTW Poczekaj parę lat, zoabczymy ja kdługo płyty wytrzymają. :P

matixzoim
-#

Post autor: matixzoim »

Skoro już temat jest też dołożę swe 5 groszy ;)

Czy lasery (tak na prawdę to nie laser a bardzo mocna wiązka światła), są długoletnie? Ja mam PSX SCPH 5552 w PAL i laser mi żyje od czasów produkcji. Czy to możliwe, czy jednak laser zastąpiony? I czy jak włożę chipa nic się nie stanie laserowi? Jeśli nie, to zakładam nowy temat zaraz jaki chip włożyć :P
Translator z anglika na polski. Często korzystam z słownika ale nie gardzę pomocą.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

matixzoim, w moim wiekowym już PSXie jest oryginalny laser. Więc mogą być "długoletnie". Temat dotyczył chyba tego, że chip nic nei ma do lasera prawda? :) Powieliłeś pytanie. :]

matixzoim
-#

Post autor: matixzoim »

A to supcio już pisze temat jakiego chipa zakładać :P

Co do tematu. Widać nie psuje sam z siebie chip. Trzeba tylko dobrej jakości płytki mieć :P
Translator z anglika na polski. Często korzystam z słownika ale nie gardzę pomocą.

ODPOWIEDZ