sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

Modding PSX

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

Co sÄ…dzisz o moddingu PSX??

Jestem na TAK
16
53%
Jestem na NIE
7
23%
Tak, ale tylko gotowymi kompletami modyfikacyjnymi
7
23%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Modding PSX

Post autor: Quake96 »

Witam. Ostatnio zauważyłem, że na YouTube jest sporo filmików w których ludzie prezentują modyfikowane pady/konsole PSX/PS2/PS3. Co sądzicie o takim moddingu?? Wolicie oryginalny wygląd konsoli czy też wolicie gdy konsola wyróżnia się z "tłumu"? Wybieramy jedną odpowiedź i wpisujemy wyjaśnienie dlaczego taka decyzja. Zacznę od siebie. Ja wybrałem opcję "Jestem na TAK", gdyż według mnie konsola dajnie wygląda gdy odpowiednio się ją stuninguje (Malowanie oraz kilka diod w odpowiednim miejscu). Sam bym swojego szaraczka tak zmodywfikował, ale nie zrobię tego z 2 powodów. Po 1. Mam tylko jedną obudowę a chciałbym mieć możliwość powrotu do oryginalnego wyglądu, Po 2. Ledwie umiem malować sprayem, więc pewnie modding w moim wykonaniu nie byłby zbyt ciekawy :/. Cociaż i ja postanowiłem spróbować.Jako że w moim DualShock'u nie działają już wogóle analogi i przeznaczyłem go już bardziej na stracenie, to postanowiłem i ja spróbować przemalować pada. Według mnie efekt jest zadowalający jak na amatora malowania Spray'em. :) poniżej podaje fotki i proszę o ocenę (pamiętajcie, że jestem amatorem i bardziej chodzi mi o ocene pomysłu niż wykonania)
Obrazek Obrazek

PS: Pamiętajcie o ANKIECIE!!
PS 2: Jeśli macie jakieś ciekawe foty moddingu dowolnego pada/konsoli to śmiało podawajcie z chęcią obejrzę.

[ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 01:38 ]
Proszę o wypowiedzi! Jeśli zaznaczasz to wyjaśnij dlaczego :-/ :zly:
SCEE™

Kot
-#

Post autor: Kot »

Ja jestem za oryginalnym wyglądem konsoli - po prostu taka mi się najbardziej podoba. Chociaż kiedyś, jak byłem młodszy, to przemalowałem sobie PSXa na czarno i dodałem niebieskie diody pod klapkę. Nawet nieźle to wyglądało, ale... szarak to szarak.

Awatar użytkownika
Adammo
-#
Kontakt:

Post autor: Adammo »

Też mi się pomysł raczej średnio podoba. Jak kolega powiedział, szarak musi szarakiem pozostać :D A poza tym - względy praktyczne. Pomalowany sprayem pad jest chyba nieco gorszy w obsłudze.
Poznaj świat emulacji
http://emusite.pl

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

W obsłudze jest identyczny, zapewniam cię :) jedynie ma jest inny w dotyku, ale i to nieznacznie :P zresztą mi się taki podoba. Do tego pomalowałem drugiego pada tak samo i dwie karty pamięci więc mam zestaw domowej roboty :P
SCEE™

Awatar użytkownika
Ostry96
-#

Post autor: Ostry96 »

ja nic nie chce nażekać ale malowanie Padów nie jest najGITewszym pomysłem - z mego doświadczenia wiem że ręce się niestety pocą - farba zchodzi + zostaje na rękach -,-" więc sory - mnie się NIE podoba

Zrozumeim jak samą konsolę się pomaluje (tak jak ja kiedyś nad tym myślałem) ale tak to NIE

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Ostry96, a właśnie że jak dobrze pomalujesz to farba nie schodzi i nie klei się :) Mam na to dowody :P Moje pady są pomalowane i jeszcze nigdy nie miałem farby na rękach, a kleiły się tylko pierwsze 2 dni bo farba musiała zaschnąć, ale teraz jest gładki i śliski jak oryginał :)
SCEE™

Awatar użytkownika
Adammo
-#
Kontakt:

Post autor: Adammo »

To może to jakiś specjalny spray do malowania padów :P Też bym nie uwierzył, że nie ma różnicy pomalowanego z niemalowanym, no ale skoro tak mówisz.
Poznaj świat emulacji
http://emusite.pl

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

No i z racji tego, że na stanie mam dodatkowe 3 PSXy, to postanowiłem wziąść jakąś obudowe i poddać ją małemu "Moddingowi". Oto efekty:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kolor to Czarny MAT. Wiem, że to nie profesjonalna robota, ale mi się i tak podoba :P W końcu to tylko i wyłącznie MOJA robota ;)

PS: Planuje dalsze prace, ale jeszcze nie jestem zdecydowany, co zrobić :D

Oceniajcie, oceniajcie! :mrgreen:
SCEE™

Awatar użytkownika
Witold
-#

Post autor: Witold »

osobiście uważam, że wygląda to o wiele ciekawiej, niż te niebieskie pady i memorki.

Awatar użytkownika
ExGamer
-#
Kontakt:

Post autor: ExGamer »

Quake96, wybacz ale mi się nie podoba. Twój PS wygląda teraz jak zabawka albo PolyStation. :/ Nie czpiam się kwestii technicznych, bo sam bym tego napewno lepiej nie wykonał, ale kolorystycznie wg mnie kicz. Ja bym to machnął całe na czarno, dodał jakieś bajeranckie diody (zieloną zmienił na niebieską) + dodał diodę świecącą przy otwieraniu pokrywy na CD. :)

Nie obraź się ale takie jest moje zdanie. :-P
hasło do moich uploadów: 1234

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Witold, Memorki wciąż niebieskie, pad SONY jako drugi, a MONY poszedł na części :P

ExGamer, spoko, szanuje twoją opinię ;) Poza tym to inna obudowa, tamta co miałem wcześniej, jest cała i zdrowa (nawet jej nie tknę). Chciałem całego na czarno, ale miałem końcówkę sprayu i klapka wyszła kiczowato. Poza tym bardziej wg. mnie pasuje szara niż czarna klapa :D Co do diód to, może kiedyś, bo nie znam się na lutowaniu i musiałbym kogoś znaleźć do pomocy :P Ale podmiana diody zasilania wchodzi w grę, bo mam jeszcze 2 zasilacze :)

Nie mniej jednak, to nie koniec i będę dalej kombinował, jak znów dostanę "wenę" :P

A tu tak poza tematem:

Obrazek

Od góry:

* SCPH-9002 (Mój ukochany szaraczek w nowej obudowie)
* SCPH-9002 (Uszkodzony, założona obudowa od mojego "szaraczka". Tej obudowy nie modyfikuje)
* SCPH-7502 (Uszkodzony, obudowa pod Modyfikacje)
* SCPH-5502 (Uszkodzony, obudowa z serii "zabawy farbą olejną", obudowa pod Modyfikacje)
SCEE™

Awatar użytkownika
Ostry96
-#

Post autor: Ostry96 »

AA mnie osobiśce ten czarnuch (rasizm?) podoba :]
tylko jednak zgadzam się z Witoldem ;p
ALE! jak Ci sie podoba to ok :)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Szykujcie się na szok w kategorii "Tjuningu" :D Otóż poddałem starą obudowę małemu "odświerzeniu". Narazie nie podaje szczegółów, bo to tajemnica, ale jak tylko obudowa będzie gotowa, to ją zaprezentuje :)

I zapewniam, to lepsze niż ten czarny korpus, który pokazałem wyżej ;)

No i zgodnie z obietnicą dokonałem tego "Tjuningu", który przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Po więcej info zapraszam tutaj:

http://swiatpsx.pl/nasze-konsole-oraz-h ... .htm#20478
SCEE™

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Okej :D A więc mój PSX, przeszedł kolejny "Stage" w tuningu :D
Wymieniona została dioda zasilacza, ze standardowej, na Niebieskiego LED'a :D Efekt jest piorunujący i co ciekawe, niebieski LED świeci o wiele jaśniej niż standardowa dioda :D

Obecnie moja konsolka prezentuje się tak:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dodatkowo do kompletu pomalowałem też memorki i pady. Tyle, że memorki nie wyglądają jakoś idealnie, bo przeżyły już kilka malowań i przez to jest na nich za dużo farby i się trochę pościerała. Ale to nic, bo działają idealnie. Poza tym to oryginałki SONY :D Za to w kwestii pada. Obalam mit, że pady po pomalowaniu, są nieprzyjemne w dotyku. Pady są jak najbardziej wygodne w dotyku, nie kleją się i są gładkie. Kleiły się tylko przez pierwsze kilka dni, ale potem jak już farba porządnie zaschła, to jest już naprawdę dobrze. Nie czuje nawet różnicy na gorsze, w porównaniu do org. pada. :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jak podoba się wam teraz moja konsola? :D
SCEE™

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

U mnie same nowości :D

Jako że stałem się posiadaczem dwóch nowych konsolek (7502 i 9002), to postanowiłem je przemalować :) Pierwotnym kolorem był czarny mat, ale niestety nie było go w sklepie, więc wybrałem czarny połysk. Przy okazji znalazłem jakąś starą obudowę od 9002 i ją też pomalowałem, choć nie wiem po co :P , gdyż jest ona w kiepskim stanie i będzie służyć raczej jako obudowa zapasowa.

Poniżej zamieszczam fotki z prac i końcowego efektu :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jak wam się to podoba :?:
SCEE™

ODPOWIEDZ