przeróbka ps2 slim
Moderator: Moderatorzy
przeróbka ps2 slim
Witam wszystkich użytkowników konsol. NIe wiem czy moje pytanie jest na miejscu, gdyż jestem tu świeżym. Kupiłem niedawno konsolę PS2 slim wersję 90004. Czy istnieje możliwośc korzystania kopii gier np. ściągniętych z netu, a jeśli tak to jakim sposobem - czy np. mcboot działa na tym sprzęcie? (słysząłem że nie działa ). Sory jeśli pytanie jest banalne ale nie znam się na tym..Z góry dzieki za pomoc
-
Nie ma czegoś takiego jak "przerobiona karta pamięci"
co najwyżej może być wgrany na nią exploit, a to nie jest przerabianie. Co do modelu SCPH-90004, tutaj może być problem, gdyż owy model występuje w dwóch wersjach firmware, mianowicie 2.20 (w tej wersji powinieneś uruchomić FMCB) i 2.30 w tej niestety Sony wyłączyło OSD Update i żaden exploit wgrany na kartę pamięci nie zostanie "odczytany" przez konsolę.
Jak sprawdzić, czy twoja konsola uruchomi FMCB czy też nie? Najprostszy i najszybszy sposób (chociaż nie daje on 100% pewności) to, sprawdzić Date Code na naklejce, która znajduje się na spodzie konsoli, jak widać TUTAJ . Jeśli widnieje na niej Date Code 3D lub wyżej (e,f itd.) to, konsola nie będzie współpracować z FMCB, jeśli zaś Date Code zawiera 8A lub 8B to, bardzo możliwe, że twoja konsola posiada firmware 2.20 i będzie kompatybilna z FMCB.

Jak sprawdzić, czy twoja konsola uruchomi FMCB czy też nie? Najprostszy i najszybszy sposób (chociaż nie daje on 100% pewności) to, sprawdzić Date Code na naklejce, która znajduje się na spodzie konsoli, jak widać TUTAJ . Jeśli widnieje na niej Date Code 3D lub wyżej (e,f itd.) to, konsola nie będzie współpracować z FMCB, jeśli zaś Date Code zawiera 8A lub 8B to, bardzo możliwe, że twoja konsola posiada firmware 2.20 i będzie kompatybilna z FMCB.
No i pozostaje jeszcze Swap Magic - który na pewno działa na tej wersji konsoli. SM to płyta którą najpierw włączasz, a potem podmieniasz na kopie. Zaletą dla tej wersji właśnie konsoli jest to, że nie musisz już wkładać żadnych blokad na klapki czy hamulec. Wystarczy tylko kawałkiem papierku zablokować czujnik klapki. Druga zaleta Swap Magica - nie tracisz gwarancji. Wada Swapa - kłopotliwa podmiana płytki - może dla mnie i 10-letniej córki nie robi to dużej różnicy, ale już 5-letni syn ma z tym kłopot i wolę mu sam załączać gry 
PS. Swap Magic 3.8, bo jest jeszcze starsza wersja 3.6 ale nie odpala nowszych gier. Za to 3.8 opala raczej wszytko - no przynajmniej nie natrafiłem na problemy.

PS. Swap Magic 3.8, bo jest jeszcze starsza wersja 3.6 ale nie odpala nowszych gier. Za to 3.8 opala raczej wszytko - no przynajmniej nie natrafiłem na problemy.
"Są tacy, którzy umieją tasować karty, ale nie umieją grać."