sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

kondycja lasera

pomoc i wszystko co dotyczy konsoli PSX, emulatorów, programów itp.

Moderator: Moderatorzy

bombobolo
-#

kondycja lasera

Post autor: bombobolo »

witam, zakupiłem używaną konsole PSOne z plombą na tyle i chaiłbym się dowiedzieć jak sprawdzić kondycje lasera, na czym najlepiej go przetestować, gry chodzą ale chciałbym wiedzieć na jak długo mi ten laser jeszcze wytrzyma

i czym czyścić laser (słyszałem że izopropanolem) ale chciałem zapytać czy czystym spirytusem 95% też mogę)

przepraszam jak już pytania były ale jestem nowy i jak co to nakierujcie mnie

pozdrawiam

xzer0

Post autor: xzer0 »

Jak nie trzeba to nie grzeb. Jak się spiepszy to się spiepszy nie ma rady. Gdy odczujesz przycinki to dopiero czyść. Niektórzy czyszczą wacikiem na sucho albo używają innych kombinacji. Trzeba uważać na spiryt podobno jakiś matowi i laser na śmietnik. Grając na orginałach nic nie powinno się stać.

Awatar użytkownika
kapcior7
-#
Kontakt:

Post autor: kapcior7 »

przebiegnij sie z nim w okół parku :P

Ps.nie ma sposobu aby sprawdzic zywotnosc lasera... dopiero sie dowiesz jak zaczna sie gry przycinac lub nie ladowac ;/

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Na pocieszenie można dodać, że lasery w PlayStation 1 były naprawde trwałe. Podczas gdy w moim ps2 slim nowy laser padł po pół roku, tak mój stary PSX miał jeden laser od nowości (13 lat) i śmigał jak nówka z salonu, do czasu póki nie urwałem taśmy lasera.

:)
SCEE™

bombobolo
-#

już mam psx w moich rękach i powiem wam że pierwszy raz takie coś widzęa mianowicie:
kopie zapasowe czyta normalnie tylko czasami się zdaży że za 2 lub 3 razem , orginalne gry tak samo, ciężko mu z mocno porysowaną grą need for speed 2000 porsche, a plyty audio cd : czyta niektóre i to niektóre po 5 - 7 resetach dopiero zalapie (orginalne audio cd)
moze byc winny chip ?
wyczyscilem laser leciutko patyczkiem do uszów i czystym spirytusem ale naprawde leciutko i to nie dalo skutku, ale tez sie nie pogorszylo, co proponujecie, wymienic laser, kupic inny chip, a moze tak sie dzieje i to normalne ?
model mojego psx'a to 9002 jestem juz teraz 3 wlascicielem tej konsolki, odkupilem ją na llegro z 2 dzojami (1 dualshock) drugi zwykły sony, kablem euro , i zasilajacym za (i teraz sie nie smaic i nie plakac :P za 130zł wraz z przesylka) jeszcze 4 gry półorginalne dostalem (tak mi sie wydaje) bo: są one biale a nie czarne i jak jest logo pleja to jest tylko taka czerwona laska i pisze player zamiast playstation, kto widzial takie cos to bedzie wiedzial o co chodzi :)
prosze nie krytykowac ze kupiles za drogo ze sie nie oplacalo, ze jestes glupi itp :P
mialem kase to kupilem
proszę jednak o pomoc co zrobic w tej sytuacji i czy wymontowanie chipa bylo by dobrym rozwiazaniem ?

pozdrawiam i dzieki wszystkim za przeczytanie moich wypocin :P

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

bombobolo pisze:wyczyscilem laser leciutko patyczkiem do uszów i czystym spirytusem ale naprawde leciutko i to nie dalo skutku, ale tez sie nie pogorszylo, co proponujecie, wymienic laser,
tak, teraz to już tylko wymiana lasera,
kurcze na forum jest tyle o tym że aż strach.... tylko poszukać...
http://swiatpsx.pl/plyta-porysowana-vt2664.htm - znajdź mój drugi post /jako odpowiedź/

oczko lasera czyli szkło powiększające jest pokryte folią zabezpieczającą która jest wrażliwa na wszelkie rodzaje preparaty alkoholowe i alkoholowopodobne łącznie z wszelkiego rodzaju rozpuszczalnikami... jedyny alkohol jaki można użyć to alkohol izopropylowy /ten na fotce w poście do którego Cię odsyłam / gdyż on nie wchodzi w reakcję z materiałami sztucznymi.
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

bombobolo
-#

no ale przecież ani się nie polepszyło ani nie pogorszyło

Awatar użytkownika
kapcior7
-#
Kontakt:

Post autor: kapcior7 »

pewnie zywotnosc lasera dobiega kresu.... moze sproboj go lekko potencjometrem podkrecic :evil: :D
PSX SPCH-9002 CHIPEK :D
PS2 SCPH-75004 + FMCB 1.8 :)
PSP 3004 :P

bombobolo
-#

nagralem 5 crashy wszystkie wersje na verbatimkach i ida bez zajakniecia za pierwszym razem, nie bedzie to czasem wina chipa ze orginalne audio cd tak ciezko mu zalapac , dodam ze jak juz po 7 lub 8 razie zlapie to tez bez zaciec gra , narazie zadna gra lub piosenka mi sie nie zaltla, jedynie czasami ma ciezko wladowac audio cd, bo gry orginalki bierze bez problemu i piraty tez tylko czasami piraty za 2 razem lub 3 wczyta, jedynie mojego orginalnego nfs porsche w stanie dostatecznym nie chce wczytac , myslicie ze laser do wymiany ?

ps: da sie sprawdzic czy juz laser byl podkrecany, moze jest jakas regula i czy to bezpieczne te podkrecanie :P ?

ODPOWIEDZ