sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

Problem z zasilaniem lasera PSX

PSX od strony technicznej, pomoc

Moderator: Moderatorzy

Crousenn
-#

Problem z zasilaniem lasera PSX

Post autor: Crousenn »

Witam. Zarejestrowałem się specjalnie tu, bo nigdzie za bardzo nie mogłem odnaleźć
odpowiedzi na mój problem.

Otóż posiadam staruszka w postaci SCPH-1002 (od razu podkreślam, że jest chipowany). Grałem na nim ostatnio jak jeszcze byłem dzieciakiem, ale jak sięgam pamięcią już wtedy były problemy z laserem - klasyka, nie czytało płyt za pierwszym razem. Laser nie doczekał się wymiany bo konsola została odłożona w czeluście szafy. I tak leżała, rok temu ją wygrzebałem, podłączyłem, za bilionowym razem wczytało mi GTA2. Brakowało mi czasu na większe zabawy, ale zamówiłem nowy laser. Niestety jak się okazało, nowy laser nie chciał działać. Nie pamiętam czy ogólnie nie działał, czy nie czytał płyty.

Obecnie wróciłem do problemu.
Po odpaleniu konsoli, wiadomo, na ekranie wyświetla się ściskające serce logo, lecz laser w ogóle nie działa, nie słychać jego pracy ani nie widać. Po prostu stoi w miejscu. Tak jak "nowszy" model lasera jak i stary. Jest to samo.
Boję się, że coś schrzaniłem za pierwszą wymianą lub coś się spaliło. Ale zajrzałem na płytę główną, na elementy zasilania i wszystko wygląda ok. No ale nie jestem specem w tych sprawach i pewnie to że wygląda, nie znaczy że tak jest.

Czy ktoś zna prawdopodobną przyczynę tego problemu? Lub spotkał się z czymś takim?
Bardzo chciałbym zreanimować staruszka, mam nadzieję, że ktoś rozpatrzy mój problem :)
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Zatrzymuje się na logo SONY?? (Taki pomarańczowy romb), czy może odpala BIOS konsoli?

Być może naderwałeś tasiemkę lasera.
SCEE™

Crousenn
-#

Nie, przechodzi do BIOS-u. Nie wiem czy mógłbym naderwać w obu laserach.. Byłem dość ostrożny.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Odpal konsolę z otwartą klapką, tak aby czujnik zamknięcia pokrywy (ten guziczek na górze pod klapką, był nie wciśnięty. Wtedy musi przejść do BIOSu.
SCEE™

Crousenn
-#

BIOS to ten ekran, w którym są do wyboru te dwie ikonki, tak? Z kartą pamięci i ta druga? Bo to mi się normalnie wyświetla. Chyba, że BIOSem jest coś innego :)

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

To właśnie to ;) Hmm... Jeśli uruchamia ci się to przy zamkniętej klapie, to znaczy, że taśma jest cała. Może źle coś podłączyłeś? Sprawdź czy wszystko jest dobrze podłączone, a potem włóż płytę z grą, uruchom konsolę z otwartą klapką, i wciśnij (i przytrzymaj) palcem czujnik klapki.
SCEE™

Crousenn
-#

Zaraz wypróbuję.
A czy możliwe jest to, że schrzanił mi się ten kabelek zasilający laser? Wtyczki wyglądają w porządku, ale kto wie.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Możliwe, ale w takim razie wsadź ten od starego lasera i zobacz czy zadziała. Jak nie to mogł paść bezpiecznik na płycie głównej, albo sterownik lasera. W przypadku tego drugiego, lepiej kupić nową płytę główną.
SCEE™

Crousenn
-#

Okej, problem rozwiązany, problem polegał z tym czujnikiem klapki, nie wciskał się dobrze :)
Dzięki bardzo :)
Temacik można zamknąć.

Zablokowany