sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Goldfin apartamenty ustka, Pricerman Okazje na Playstation

Problem z nagrywaniem gier na PSX

tutaj możecie szukać wszelkiego rodzaju pomocy której nie znajdziecie w innych działach

Moderator: Moderatorzy

Juklas
-#

Problem z nagrywaniem gier na PSX

Post autor: Juklas »

Witam. Od razu powiem że przeczytałem wszystkie poradniki dotyczące tej że sztuki, ale niestety nic to nie daje. Używam alcohola i po nagraniu gry prosto z poradnika i po włożeniu płytki do konsoli co najdalej dochodzi do okna gdzie jest ostrzeżenie o piractwie. PSX jest na pewno zchipowane ponieważ inne gry , bardzo stare jezcze nagrywane na 650 MB płytach działają bardzo ładnie. Posiadam płyty Sony i kilka innych ale już mniej firmowych ( czytając w necie o tym bardzo dużo ludzi nagrywa na zwykłych płytach z carefoura czy z lidla czy cokolwiek i działa, a mi nie odpala na płytach sony, i nie chce kupować verbatimów ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć na sztuki żeby to przetestować a cake'a 25 płyt nie będę kupować bo okaże się że nie działa i strata kasy). Wypaliłem już przeszło 10 różnych płyt , różnymi sposobami, a to nadal nie działa. Ktoś jest w stanie mi z tym pomóc? BTW. w alcoholu nie mogę ustawić prędkości mniejszej niż 10x, również w żadnym innym programie do nagrywania prędkość nie schodzi do poniżej 10x.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

eeee tam przeczytałeś :D, co najwyżej po obrazkach "poleciałeś".... ;)
z tego co tu piszesz wynika że laser już kuleje i pierwsze co musisz zrobić to przeczyścić i to zapewne "dogłębniej" czyli z "wywinięciem" oczka powiększającego. co prawda nie gwarantuje to sprawnego "chodzenia" ale jest to pierwsza czynność którą musisz zrobić.
jeżeli to nie pomoże możesz w następnej kolejności "podkręcić laser" albo szykować się do jego wymiany.

no a potem: :arrow: http://swiatpsx.pl/-psx-ja-nie-abla-w-t ... vt1723.htm zacznij czytać od punktu czwartego czyli 4.Pliki obrazów CD ale czytać ;) wiele się dowiesz np. o błędach itp.

od razu uprzedzę cię z zapytaniem o ten laser ;)
tak, niestety laser już nie daje rady z siedemsetkami natomiast na sześćsetpięćdziesiątkach jeszcze nieźle się sprawuje....
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

Juklas
-#

tzn. powiem tak. Nie przeleciałem po obrazkach, czytałem wszystko, sprawdzałem te błędne sektory obrazu płyt ( zazwyczaj nic nie było ), nagrywałem zgodnie z instrukcjami opisanymi dla alcoholu. Dodam że jak wczoraj wypaliłem jedną płytę ( ah ta nadzieja na działanie...) włożyłem do psx, czekam cierpliwie, pojawia sie okno o piractwie, myśle sobie nic nowego... czekam, i pojawił się pierwszy slajd intro O_O. Oczy mi zaświeciły , zresetowałem konsole, tym razem intro przeszło i zacięło się na logu KONAMI ;< a po kilku jeszcze resetach ujrzałem piękny ekran startowy castlevanii *_* tyle że czekam aż mi przyjdzie pad z allegro -.- (nawiasem mówiąc, też macie takie problemy z wyrwaniem oryginalnego pada sony do psx?)
EDIT: co do przeczyszczenia lasera, wystarczy na patyczek do uszu dać troche spirytusu salicylowego? czy coś bardziej wyszukanego? a co do podkręcania... to tak jak w tym poradniku rozumiem http://swiatpsx.pl/podkrecanie-napedu-w ... vt4252.htm ? (nie chcę zepsuć konsolki...) czy lepiej już kupić nowy laser?

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

absolutnie żaden alkochol, spirytus czy perfumy!
do tego służy płyn CLEANSER IPA http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=5579

do psx rzeczywiście trudno o pad oryginalny szybciej można zdobyć do ps one, ja ostatnio "wyrwałem" biały i niebieski przezroczysty - oczywiście używane ale akurat są w super kondycji
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... y+pad+sony coś przebierzesz, hehehe jest nawet nówka no ale 50+12zł

co do podkręcenia to oczywiście dobrze znalazłeś ale przeczytaj mój post pod spodem byś miał pełną świadomość.

jak się zdecydujesz na kupno to tylko nowy laser, żadne śmieci po 15 zł, polecam ci tego sprzedawcę, kupiłem od niego do dreamcasta i psx'a http://allegro.pl/nowy-laser-do-konsoli ... 69112.html
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.

Juklas
-#

Pada już kupiłem używanego do psx, a co do padów na ps2, to podobno wibracje nie działają na tych padach jak się je do psx podłączy. Udało mi się dzisiaj dostać pojedyncze płyty Verbatima AZO, jutro je wypróbuje i zobaczę czy jest różnica między nimi a tymi sony co średnio chcą działać na konsolce. Oraz znalazłem na allegro zewn. nagrywarkę CD która nagrywa z prędkością 4x tylko, może uda mi się ją wylicytować i wtedy gierki będą się elegancko nagrywać (mam nadzieję...)

UPDATE:
Więc... nagrałem na tych sławetnych płytach AZO, gra działa, ale w pewnym momencie zacina się i dalej się nie wczytuje, po resecie płyta nawet tnie na intro. Wnioskuję że to wina tego że nie mogę nagrać z prędkością 4x a nagrywam cały czas na 10x. Obrazy płyt nie mają żadnych błędów, płyty nowe i to te co polecane są wiec jest to jedyna rzecz która mi przychodzi na myśl. Jakieś inne propozycje?
Ostatnio zmieniony ndz 09 paź, 2011 19:59 przez Juklas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

kolego już ci napisałem - LASER - tego nie przeskoczysz żadną prędkością jak i super jakością płytami.... a problem który opisujesz tyczy się kondycji lasera.
a prędkość x10 pewnie będzie ok

Juklas
-#

mówisz że się tyczy lasera, to dlaczego stare płyty działają bez żadnego zacięcia? gdyby to był laser to nawet z tymi byłby problem, nieprawdaż? kupiłem coś takiego żeby mieć święty spokój http://allegro.pl/show_item.php?item=1854613980 zobaczymy co z tego wyniknie, póki co przechodze FFVII z tych starych płyt...

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

no skoro wiesz lepiej.... to po co pytasz :)
a o budowie płyt 650MB i 700MB nie chce mi się tematu rozwijać....

Juklas
-#

Nie twierdze że wiem lepiej czy coś , po prostu jest to dla mnie dziwne. Bo wdg. mnie logiczne jest że jeżeli z laserem jest coś nie tak to raczej żadne płyty by nie śmigały na nim a nie tylko wybrane, ale to jest moje zdanie i mogę się mylić, zobaczę jak mi ta nagrywarka przyjdzie co niby 4x tylko nagrywa, jeżeli wszystko będzie ok, będzie to oznaczać że to wina prędkości zapisu, jeżeli nie, spróbuje wymienić laser... aczkolwiek jest on trochę drogi ;/

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

jasne ;)
nie miało to być zaczepliwe... wręcz Cie podziwiam bo próbujesz rozwikłać problem na swój sposób, szukasz wszelkich rozwiązań, co prawda każda logika to dobór rozwiązań oparta o wiedzę więc dla każdego "logiczne" oznacza coś innego...

a teraz trochę cię naprowadzę co do płyt CD w oparciu o np. wiki

a więc... no nie będę swoich farmazonów tutaj pisał tylko zacytuję jedną z podstawowych wiadomości o płytach:
Wśród płyt pierwotnie tłoczonych (komercyjnych) dominują wyłącznie rozmiary 650 MB, 700 MB. Rozmiar 800 MB jest dosyć rzadko spotykany. Płyty większe niż 700 MB często sprawiają problemy podczas odczytu, zwłaszcza w starszych odtwarzaczach.
czyli to powinno cię naprowadzić na pewien tok rozumowania dlaczego np. twój laser "daje sobie radę" z 650 mb a z 700mb ma już problem nie mówiąc że powyżej 700 to będzie.... masakra ;)

zanim jednak sięgniesz po wymianę lasera który faktycznie tani nie jest, jednak wymiana jego prędzej czy później będzie nieunikniona - no wiadomo że lepiej później... ;) po prostu go przeczyść... naprawdę to wiele zmienia /nie jeden się o tym przekonał/ zwłaszcza że sprzęt z racji swoich lat nowy nie jest, więc oczko na pewno ma na sobie wiele "szmalcu" i nie tylko, ponieważ nie jest tak zabezpieczony jak np. sprzęty z wysuwaną tacką, w psx'e po otwarciu klapki laser jest wystawiony na wszystko co znajduje się.... no sam wiesz :)

płyn CLEANSER IPA dostaniesz w każdym sklepie RTV cena u mnie 4.50 przypuszczam że taka jest wszędzie nie przekraczająca 5zł, a pojemnik to 100ml więc starczy na lata czyszczenia nie tylko psx'a ale także dvd-romu w kompie, w wieży audio dvd stacjonarnym itp. oczywiście do tych wymienionych proponuję dokupić płytę czyszcząca /taką z grzebyczkiem/ znajdziesz ją... wszędzie :) /markety, sklep komp. itp/
proponuję tą płytę ze względu na to że nie każdy radzi sobie z rozkręceniem sprzętu...
natomiast co do psx'a użyj tego płynu i patyczaka do uszu - efekt może Cię naprawdę zadziwić ;)
zresztą stan czystości lasera to coś więcej niż sama satysfakcja z tego że gra nam się wgrywa, to przede wszystkim troska o jego dłuższe działanie:
każde dziecko wie że "laser świeci", ale już nie "bardzo myśli się o tym" że ważniejszy jest promień lasera który powraca odbity od płyty CD a to w nim są zawarte "dane" do odczytu
a więc prawem fizyki promień odbity od lustra /płyty cd/ jest słabszy a do tego "dochodzi" podwójne przebicie się przez np. tłuszcz na oczku czyli laser wysyła wiązkę promienia poprzez zabrudzone oczko /osłabienie/ potem jest odbity od płyty /następne osłabienie - nieuniknione, dlatego oczko to szkło powiększające/ następnie wiązka lasera powraca z "danymi" i przebija się znów przez to brudne oczko /następne osłabienie/ by wreszcie dopłynąć do pryzmatu....

no dość tego..., każdy musi dojść do tego sam ;)
i tu jest twoja siła - poszukiwanie :)
pozdro ;)

Juklas
-#

A masz może jakieś zdjęcia dot. czyszczenia lasera? bo nie wiem gdzie dokładnie miałbym tym patyczkiem grzebać ;P i przy okazji jak go rozkręcę do czyszczenia to podkręcę ten potencjometr trochę, no zobaczymy jak to wyjdzie. A ta nagrywarka jest już w drodze to może też pomoże.

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

hm...
a więc tak: czyszczenie "dogłębne" wiążące się z rozkręceniem konsoli sobie darujemy ponieważ obawiam się że sobie nie dasz rady.

natomiast standardowe:
nasączasz patyczek do uszu płynem w ilości nawilżającej watkę / nie za dużo tak aby watka była wilgotna a nie z niej kapało/ otwierasz klapę psx'a i oczko to szkiełko małe okrągłe przecierasz tą watką ruchem kołowym bardzo delikatnie /bez nacisku/ po tej procedurze sprawdzasz czy włoski z watki ci gdzieś nie pozostały - to wszystko.

co do rozbierania to niestety ale nie będę cię nakierowywał gdyż jeżeli tego nigdy nie robiłeś możesz bardzo łatwo coś spie.... :)
a to już wiesz, na własną odpowiedzialność.

co do podkręcenia lasera to masz dokładne foty w tamtym poście ale sądzę że przeczyszczenie o którym ci tu pisze będzie krokiem wystarczającym.

Juklas
-#

Witam ponownie. Po kupieniu tej nagrywarki stwierdzam że nie był to problem lasera, lecz prędkości nagrywania płyt. Wkońcu mam możliwość nagrywania z prędkościami 4x i na płytach verbatim AZO gry działają perfekcyjnie ( dobrze działają nawet zwykłe płyty z carrefoura nie TX, mediatechy działają fajnie, jeszcze mam kilka Emteców to zobacze co z nimi) odradzam kupowanie płyt SONY nie wiem czemu ale żadna gra która nagrałem nie działała na konsoli.

ODPOWIEDZ