No właśnie szukałem tak jak pisałeś, nawet na Allegro patrzyłem na aukcje oferujących FMCB i raz pisze że tylko 8A 8C (albo 8A i 8B, czy coś takiego), raż że wszystkie z "B" a raz że w ogóle żadne (ale to bzdura bo widziałem przerobione 90004 na necie), a na forach znalazłem jeszcze inne zdanie tj. "zależy od wersji biosu"

To że od wersji biosu zależy to wiem bo 90004 ma albo 2.20 albo 2.30 który ma coś tam zablokowane (w tym momencie nie pamiętam co

). Ale jak ja mam sprawdzić wersję biosu bez przeróbki? O to chodzi, że muszę coś z tym datacode wykminić
Wiem że nie jest istotne czy ATA czy SATA, ale napisałem dla pewności żeby ktoś nie pomyślał że chce podpiąć jakieś UFO xD Tak myślałem że będzie działał jako pamięć USB (czyli tak samo jak pendrive), ale chodziło mi o prędkość. Używałem tego dysku jako dysku przenośnego i naprawdę transfer plików jest 5 razy szybszy niż na pendrive

A jak to jest z tymi grami, po prostu mało gier działa "przez USB" czy dlatego że są w obrazie płyty (czy nie wiem jak to tam jest na PS2). To znaczy że jak bym podlutował dysk do płyty (w 70004 się da podlutować taśmę IDE

) albo mając FAT'a używał NA to wtedy by działały wszystkie gry, czy również mała ich ilość

Po prostu mało gier działa z USB czy ogólnie z dysku

?
Nie pogubiłem się, lubie takie wyczerpujące odpowiedzi więc było OK