sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

Spadki fps w Tomb Raider

recenzje, solucje, kody, oraz wszelka pomoc w tym zakresie

Moderator: Moderatorzy

Tecedos
-#

Spadki fps w Tomb Raider

Post autor: Tecedos »

Kupiłem sobię grę Tomb Raider na PSX i czasem jak jest więcej przeciwników lub większy teren, np. tam gdzie T-Rex to następują zamulenia i spadki fps i to nawet sporo, tak ma byc ? Czym to jest spowodowane ?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

Odpalasz na konsoli? Płyta jest czysta?
SCEE™

Tecedos
-#

Tak, odpalam na konsoli PSX - model 7002. Płyta jak dla mnie ma mało rysek, stan dobry. Płyta ładnie chodzi cichutko.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

To raczej spadki FPS są normalne. Czasem PSX nie wyrabia z renderowaniem obiektów. Mi też zdarza się klatkowanie, ale w Driverze 2.
SCEE™

Tecedos
-#

No w sumie te spadki FPS zdarzają się tylko, gdy jest bardzo duża lokacja, ale wystarczy isc dalej i jest okey, i jest tylko spowolnienie w tych samych miejscach...zwykle na początku ogromnej lokacji.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

To tymbardziej jest to normalne :) PSX to nie jest jakiś demon szybkości, więc zadarza mu się klatkować.
SCEE™

Awatar użytkownika
Ostry96
-#

Post autor: Ostry96 »

Noo - jak dla mnie to laserek ^^... przykład - mam swą 7502 - na nfs iii - przzycina filmy nooo i czasem laguje (a na wielu grach na tej konsoli NIE laguje) - a na 1002 na tej samej płycie - chodzi gładko :3

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Człowieniu, ale skoro płyta jest oryginalna i czysta, to nie ma takiej opcji. Jeśli laser byłby zajechany, to wcale by nie czytał orygnałów. Oryginałki chodzą nawet na zajechanych laserach (sam sprawdzałem). Poza tym, skoro przycina tylko w momentach, gdy jest więcej obiektów, lub gdy otwiera się nowe pomieszczenie, to znaczy, że PSX doczytuje tekstury i ma prawo klatkować. 8-)
SCEE™

Tecedos
-#

Czasem w tej grze zacinaja mi się filmy, bo płyta trochę zarysowana, ale czyta ja bardzo dobrze, szybko i zawsze. A przymula tylko w większych lokacjach i przy przeciwnikach czasem...

Awatar użytkownika
michael69
-#
Kontakt:

Post autor: michael69 »

nikt ci nie odpowie na odległość...
musisz sam wykonać testy, aby tego dokonać nie możesz się opierać na jednej grze....
jak sam widzisz kiedy konsolka musi sczytać z płyty więcej danych /więcej przeciwników, większą lokację/ wtedy zamula......
przy T.R. bynajmniej u mnie nie odczułem większej albo rażącej różnicy przy doładowywaniu w/w wspomnianych...
oczywiście przyczyną mogą być dwie rzeczy, osobno lub razem a więc słaby lub brudny laser a druga przyczyna to porysowana płyta - i naprawdę dla twego oka jest ciężko ustalić czy akurat rysy które posiada twoja CD są mniej lub bardziej szkodzące - wiem coś na ten temat bo regeneruję płyty.... najgorsze są rysy tzw. pościeżkowe czyli pół lub cało okręgowe, może ich być nie wiele a sprawiają więcej kłopotów niż trzykrotnie większa ich ilość tzw. rys powierzchniowych prostych...
ale wracając do sedna sprawy:
pierwsza i podstawowa sprawa /bez względu na to czy Ty uważasz że jest ok/ czyścisz laser - oczywiście płynem CLEANSER IPA i patyczkiem do uszu, gdy to zrobisz przystępujesz so testów płyt CD z grami a nie na podstawie jednej gry.
a więc testujesz kilka gier jak sam zauważyłeś... na filmikach, po przetestowaniu a więc po sprawdzeniu czy na filmikach kilku gier tylko tnie się na T.R. - sprawa jasna płyta do regeneracji, jeśli tnie się powiedzmy na pięciu grach w 3-4 różnych grach - laser już siada

w takim wypadku masz trzy możliwości: 1.jeśli za bardzo ci tonie przeszkadza grasz "ile jeszcze laser pociągnie 2. podkręcasz laser co powinno poprawić sczytywanie danych 3. zakup nowego lasera.
Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.

ODPOWIEDZ