sklep sportowy Hantle żeliwne 2x20kg obciążenia żeliwne, sprowadzenie zwłok z zagranicy, medycyna estetyczna Gdańsk, RustDesk, pethelp kod rabatowy, serwery minecraft, kody rabatowe aliexpress, LOV111VOL Tajny Komunikator, Pricerman Okazje na Playstation

PSone, PS2, PS3 i gry, czyli zakupowe dylematy

tutaj możecie szukać wszelkiego rodzaju pomocy której nie znajdziecie w innych działach

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maruda
-#

PSone, PS2, PS3 i gry, czyli zakupowe dylematy

Post autor: Maruda »

Witam. Chyba w końcu trafiłem na forum, na którym ktoś będzie w stanie mi pomóc :)

A więc do rzeczy:
Mam zamiar kupić trzy konsole od Sony: PSOne, PS2 i PS3, jednak wiąże się z tym jeden mały problem - jestem w tej dziedzinie kompletnym laikiem XD

PSone:
O ile zakup dwóch ostatnich peesek nie jest dziś problemem, o tyle PSOne wydaje mi się wręcz nieosiągalna. Oczywiście chciałbym, żeby konsolka była nieużywana, nieprzerabiana i w ogóle, ale zdaję sobie sprawę, że to raczej niemożliwe. Jestem w stanie wydać na nią 250 zł, ale wolałbym mieć pewność co do jej sprawności. Macie jakieś pomysły, gdzie mógłbym takie cudeńko zakupić? Allegro to dla mnie ostateczność :P

PS2 i PS3:
Tu sprawa wydaje się o wiele prostsza i mam nadzieję, że rzeczywiście tak jest. Pozostaje jednak pytanie, czy do podłączenia konsol będę potrzebował czegoś więcej niż zawartość opakowań?

Gry:
Chodzi mi tu głównie o te trudniej dostępne. Czy istnieje jakiś sklep z grami na pierwszą konsolę Sony? Jeśli nie, to czy używki z Allegro często, wbrew opisom, bywają niezdatnymi do użytku bublami?

Uff, to chyba wszystko :) Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Post autor: Quake96 »

PSone:
O ile zakup dwóch ostatnich peesek nie jest dziś problemem, o tyle PSOne wydaje mi się wręcz nieosiągalna. Oczywiście chciałbym, żeby konsolka była nieużywana, nieprzerabiana i w ogóle, ale zdaję sobie sprawę, że to raczej niemożliwe.
Masz rację. Dostanie nowego PSX/PSone graniczy z cudem (takie rzeczy jeśli już, to tylko na eBayu.)
Jestem w stanie wydać na nią 250 zł, ale wolałbym mieć pewność co do jej sprawności. Macie jakieś pomysły, gdzie mógłbym takie cudeńko zakupić? Allegro to dla mnie ostateczność :P
250zł? To sporo. W zasadzie zostaje Ci tylko Allegro. Nie rzucaj się na najdroższe konsole, bo nie zawsze warte są swej ceny. Jeśli naprawdę zależy Ci na PSone (nie PSX), to myślę, że zakup ładnego PSone + Nowy laser (na wypadek gdyby stan starego Ci nie odpowiadał), to koszt w granicach 150zł :) Do tego oryginalny pad (używany, w b.dobrym stanie) to około 30-40zł a memorka (oryginał) to koszt zaledwie 30zł (więc wychodzi około 220zł) ;) Osobiście przemyślałbym wybór PSone czy PSX, bowiem każda z konsol ma wady i zalety.

PS2 i PS3:
Tu sprawa wydaje się o wiele prostsza i mam nadzieję, że rzeczywiście tak jest. Pozostaje jednak pytanie, czy do podłączenia konsol będę potrzebował czegoś więcej niż zawartość opakowań?
Generalnie nie trzeba nic więcej poza standardową zawartością zestawu (no jedynie memorka do PS2). Jeśli masz telewizor LCD to polecam zakup kabla Componnent do PS2.

Gry:
Chodzi mi tu głównie o te trudniej dostępne. Czy istnieje jakiś sklep z grami na pierwszą konsolę Sony? Jeśli nie, to czy używki z Allegro często, wbrew opisom, bywają niezdatnymi do użytku bublami?
Sklepy już raczej nie istnieją. Co do stanu faktycznego gier z allegro, to nie musisz się martwić. Najlepiej kupywać od sklepów internetowych (oni sprzedają mnóstwo gier i opisują stan każdej z nich). Ponadto muszę przyznać że gry PSX (oryginałki) są niemal niezniszczalne, bowiem nawet w bardzo złym stanie mogą całkiem sprawnie działać (mam dwie płytki demo w dość wątpliwym stanie, a nawet filmiki w nich nie tną), także stanem płyt aż tak się nie przejmuj.

A tak wogóle, to witaj na forum :)
SCEE™

xzer0

Post autor: xzer0 »

Widzę że masz kasy na to. Nowe ps2 i ps3 to nie problem, ale co z ps one? Tutaj trzeba kombinować. Jeśli chcesz box to kupujesz coś używanego z boxem i ew. naprawiasz ją i pucujesz w razie potrzeby. Jeśli zależy ci na samej konsoli to już za 30zł można kupić konsolkę z zasilaczem, memorką i kablem. Ostatnio częściej widuje się na allegro psx'y z boxem niż ps one. Cena ok 150zł. Wiadomo że psxy są starsze i najczęściej są w nieciekawym stanie. Paskudne naklejki, brudne, połamane, dlatego warto brać coś porządnego. Jakiś czas (2 miechy) temu widziałem dwie nowe ps one. Cena 200zł za sztukę. Miały wszystko oprócz pudełka.

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Post autor: McMarycha »

http://allegro.pl/konsola-ps-one-i2334676413.html <-- tutaj masz psone za 100zł z pudłem

Awatar użytkownika
Maruda
-#

Quake96 pisze: Masz rację. Dostanie nowego PSX/PSone graniczy z cudem (takie rzeczy jeśli już, to tylko na eBayu.)
Jak zobaczyłem niektóre ebayowe ofery, to od razu potulnie wróciłem na Allegro :P
Quake96 pisze: 250zł? To sporo. W zasadzie zostaje Ci tylko Allegro. Nie rzucaj się na najdroższe konsole, bo nie zawsze warte są swej ceny. Jeśli naprawdę zależy Ci na PSone (nie PSX), to myślę, że zakup ładnego PSone + Nowy laser (na wypadek gdyby stan starego Ci nie odpowiadał), to koszt w granicach 150zł :) Do tego oryginalny pad (używany, w b.dobrym stanie) to około 30-40zł a memorka (oryginał) to koszt zaledwie 30zł (więc wychodzi około 220zł) ;) Osobiście przemyślałbym wybór PSone czy PSX, bowiem każda z konsol ma wady i zalety.
Wycena wygląda w porządku, więc dziękuję. Zapytam jeszcze o coś: pistolety GunCon i pochodne, wykorzystywane m.in. w Gun Survivorach działają z obiema konsolami?
Co do wyboru, przyjmijmy, że uparłem się na PSone XD
Quake96 pisze: Generalnie nie trzeba nic więcej poza standardową zawartością zestawu (no jedynie memorka do PS2). Jeśli masz telewizor LCD to polecam zakup kabla Componnent do PS2.
Quake96 pisze: Co do stanu faktycznego gier z allegro, to nie musisz się martwić. Najlepiej kupywać od sklepów internetowych (oni sprzedają mnóstwo gier i opisują stan każdej z nich). Ponadto muszę przyznać że gry PSX (oryginałki) są niemal niezniszczalne, bowiem nawet w bardzo złym stanie mogą całkiem sprawnie działać (mam dwie płytki demo w dość wątpliwym stanie, a nawet filmiki w nich nie tną), także stanem płyt aż tak się nie przejmuj.
Przynajmniej tyle dobrego :)
xzer0 pisze:Jeśli chcesz box to kupujesz coś używanego z boxem i ew. naprawiasz ją i pucujesz w razie potrzeby. Jeśli zależy ci na samej konsoli to już za 30zł można kupić konsolkę z zasilaczem, memorką i kablem. Ostatnio częściej widuje się na allegro psx'y z boxem niż ps one. Cena ok 150zł. Wiadomo że psxy są starsze i najczęściej są w nieciekawym stanie. Paskudne naklejki, brudne, połamane, dlatego warto brać coś porządnego. Jakiś czas (2 miechy) temu widziałem dwie nowe ps one. Cena 200zł za sztukę. Miały wszystko oprócz pudełka.
Hmm, tak, masz mnie, zależy mi też na pudełku, instrukcji i innych pierdółkach. Ostatnio widziałem nawet na Allegro sam box za 19 zł, ale bez przesady :P Jeżeli nie znalazłbym konsoli z pudełkiem do połowy czerwca, biorę i taką. Nie zmienia to jednak faktu, że marzy mi się taki zestawik w wersji PSone:
http://allegro.pl/playstation-scph-9000 ... 53474.html
PS: Fan Bleacha, hę? ;)
McMarycha pisze:http://allegro.pl/konsola-ps-one-i2334676413.html <-- tutaj masz psone za 100zł z pudłem
Tutaj mamy konkret, na który pewnie się zdecyduję. Niby tylko 20 ocen, ale cena też nie taka, żeby trząść portkami :P

Gdyby ktoś był w stanie znaleźć lepszą (m.in. wiarygodniejszą) ofertę, proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Co do tych pistoletów to działają z każdą konsolą ps1 wystarczy je tylko podłączyć do portu i oddzielny kabel do s-video

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

s-video? A nie przypadkiem do RCA? (chinch)

@maruda -
Zapytam jeszcze o coś: pistolety GunCon i pochodne, wykorzystywane m.in. w Gun Survivorach działają z obiema konsolami?
Działają ze wszystkimi, bez względu na model i region. Tylko nie wiem, czy pistolety będą działać z telewizorami LCD (raczej nie).

Aaa i tak nawiasem gadając o akcesoriach do PSone, to jest jedno ważne akcesorium. Przenośny ekranik do PSone (pewnie o tym słyszałeś). Ale tak idąc tematem, to należy pamiętać, że ekran musi być z tego samego regionu co konsola (jeśli masz konsolkę PAL, to ekran też musi być PAL)
SCEE™

Awatar użytkownika
Maruda
-#

Quake96 pisze: Aaa i tak nawiasem gadając o akcesoriach do PSone, to jest jedno ważne akcesorium. Przenośny ekranik do PSone (pewnie o tym słyszałeś). Ale tak idąc tematem, to należy pamiętać, że ekran musi być z tego samego regionu co konsola (jeśli masz konsolkę PAL, to ekran też musi być PAL)
Tak, słyszałem :) Ale ekran nie jest chyba wymagany do poprawnego działania konsoli? Mogę go potraktować jako dodatek?

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Oj faktycznie przepraszam małe chyba sie zamyśliłem chodziło mi o video composite.
Z lcd i innymi telewizorami bez kineskopu żadne pistolety nie działają.

Awatar użytkownika
Maruda
-#

Wikipedia pisze:Resident Evil: Survivor to gra z gatunku survival horror, będąca spin-offem serii Resident Evil. (...) Wersje gry: japońska i europejska, mają możliwość korzystania z pistoletu GunCon podczas grania, w wersji amerykańskiej nie ma tej możliwości. PC-towa wersja gry wydana w Chinach umożliwiała celowanie w przeciwników przy pomocy myszki, lecz konwersja doczekała się sporo błędów i niedoróbek.
...czyli z tego, co rozumiem, można tego typu gry przejść za pomocą pistoletu, ale można też użyć pada?

Awatar użytkownika
Quake96
-#
Kontakt:

Oczywiście ^^
SCEE™

Awatar użytkownika
Maruda
-#

No widzisz, dla Ciebie to coś oczywistego, a dla mnie czarna magia :P

Awatar użytkownika
McMarycha
-#

Wystarczy czytać ze zrozumieniem, Wybrałeś już konsole ?

Awatar użytkownika
Maruda
-#

No czytałem i nawet sam podkreśliłem "możliwość" i "można" (I'm so proud of myself XD), ale zawsze lepiej zapytać kogoś z większą wiedzą, prawda?

Co do konsoli, wybrałem tę, którą zaproponowałeś :)

Awatar użytkownika
Maruda
-#

To znowu ja :P

Dziękuję bardzo za pomoc w sprawie PSone. Konsola dotarła wczoraj, jest stanie idealnym, wygląda prawie jak nowa ^^ Grałem na telewizorze LCD, wszystko śmiga, ale mam kolejne pytanie, tym razem średnio związane z tematem. Czego potrzebuję, aby podłączyć PSone do monitora LCD?

Pogląd na urządzonko:
http://img210.imageshack.us/img210/1641/monitorb.png

Do zestawu dołączony był tylko kabel AV i zasilacz.

Prosiłbym o jak najbardziej łopatologiczną instrukcję :P

Przepraszam za post pod postem.

ODPOWIEDZ